09 Декември 2022петък00:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Ех, диверсификаторе!

/ брой: 53

автор:Светла Василева

visibility 1213

В петък с фанфари и водосвет премиерът Борисов преряза церемониално поредната лента. Този път на модернизираната газокомпресорна станция "Лозенец", намираща се до едноименното ямболско село. Компания му прави цяла кохорта висши държавни чиновници от министрите на транспорта и на енергетиката със заместниците им, през шефовете на държавните газови дружества и областния управител на Ямбол, та до председателя на енергийната комисия в парламента и депутати.
Въодушевен, дали от ленторязането или от камерите и микрофоните, Борисов обяви току-що открития обект за "стъпка към диверсификацията" на доставките на газ за България. И се размечта на глас, като се появи някога конкуренция на газовия пазар, "ние да транспортираме или да купуваме, или да продаваме". Само дето никой не се осмели да го попита откъде ще дойде газът, който ще разпределяме, кога ще дойде и най-вече на кого ще го продаваме. Нито пък някой се сети да му припомни, че до 2022 г. България има обвързващ договор с "Газпром" за доставки през Украйна. Което го "окрили" за още и още откровени глупости. Как помагаме на гърците за интерконектора, как бихме помогнали и на румънците, че и на сърбите, понеже административният ни капацитет, оказва се, бил огромен! Как още от понеделник сме готови да почваме интерконектора с Турция...
Министър Теменужка Петкова преди седмица се срещна с турския си колега и се договориха за възобновяване на работата на съвместната група по въпросите, която да разгледа резултатите от предпроектното проучване на интерконектора. Сега обаче мълчи и гледа ли, гледа Борисов в очите, вместо да му каже, че още не сме дори на фаза идеен проект. С толкова послушковци около себе си той на воля диверсифицира, газоразпределя, купува, продава, транзитира, хока публично експертите и "професорите", обяснява в негов стил що е реверсивен компресор и как България ще стане център на газовите магистрали. Ех, диверсификаторе!
Точно в деня на националния ни празник 3 март Брюксел пък одобри споразумението за строителство на Трансадриатическия газопровод (ТАП), подписано през 2013 г. в Атина между Гърция, Албания и Италия. ТАП ще докарва азерско синьо гориво до Западна Европа. Това вече наистина е диверсификация както на маршрута, така и на източника на газ. Само дето нас ни няма в тази пиеса. Трасето не минава през България, а през Гърция, в която ЕК ще инвестира 2,3 млрд. евро за пет години. Което значи работни места по време на строителството и после при поддръжката и обслужването, технологично съоръжение, инфраструктура и транзитни такси - като пряк ефект. Само че за... гърците, които знаят как се защитава национален интерес. Открай време. Онези лошите и непослушните, дето са в криза и дето Европа уж пропищя от тях. За нас, българите, остават потупването по рамото, похвалите за послушание и бойкоборисовите приказки за хъбове, диверсификации, транзит и пазари.

НАП отчете 60% ръст на сайтовете за залози

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239

Прогнозират 10-15% поскъпване на газа през март

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 239

Хванаха 104 финансови мулета

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 239

Потребителите в ЕС очакват инфлация и безработица

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

автор:Дума

visibility 912

Жена загина при наводнения в Лисабон след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 292

Стачка в "Ню Йорк Таймс"

автор:Дума

visibility 295

На светло, в сянката

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 239

Европа срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 239

Девалвация на родното образование

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 239

Как 8 декември става студентски празник

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ