22 Март 2019петък15:10 ч.

В памет на Илия Аргиров

Синът на легендарния народен певец - Димитър Аргиров, издава албум и организира концерт с изпълнения на най-известните песни на баща си

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 1765

85 години от рождението на именития народен певец Илия Аргиров се навършват на 19 март. В негова памет синът му Димитър Аргиров, който продължава пътя на баща си, издава нов албум и организира концерт с изпълнения на най-известните песни на Илия Аргиров - тези, с които баща му остава в сърцата на много българи. Събитието ще се проведе в Хоротека "Седянка", мол "Парадайс център" - София, където публиката ще има и възможност да се хване на хорото. Заедно с Димитър ще пеят народните певци Костадинка Танчева и Благовест Бичаков, научи ДУМА от Меги Димчева.
Илия Аргиров е роден на 19 март 1931 г. в град Св. Врач (сега Сандански). Заедно с Любка Рондова и Костадин Гугов е една от емблемите на македонската народна песен в България. За 30 години като солист на ансамбъл "Пирин" е обиколил многократно България и е посетил всички континенти. Има 7 самостоятелни албума и повече от 200 записани песни. Аргиров посвещава целия си живот на музиката. Наследява таланта от своята майка, като продължава да го развива, събирайки песни от пиринските села и Македония. Професионалният му път започва от Военния ансамбъл в София, преминава през Концертна дирекция и ансамбъл "Гоце Делчев", за да продължи с ансамбъл "Пирин" до пенсионирането му. През 2009 г., след 15 години мълчание, на 78-годишна възраст Илия Аргиров записва последния си албум "Моите песни", което е своеобразен рекорд. Почива в София на 17 ноември 2012 г.
Илия Аргиров оставя трайна следа във българското фолклорно творчество. Популяризираните от него македонски народни песни се пеят от всички съвременни народни певци. Такива са например "Де гиди луди млади години", "Убавото Стойне", "Лиляно моме убава", "Три години либе", "Писмо си Яне получи" и много други. Гласът му е неповторим, мек и спокоен, а песните му се леят с лекота и разказват за Пирин планина, войводи и комити, за красиви моми и весели закачки на хорото.

Илия Аргиров и Руска Стоименова през 70-те години на ХХ век

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 104

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 189

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 712

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 245

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 275

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 153

/ брой: 56