16 Ноември 2018петък14:49 ч.

В памет на Илия Аргиров

Синът на легендарния народен певец - Димитър Аргиров, издава албум и организира концерт с изпълнения на най-известните песни на баща си

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 1479

85 години от рождението на именития народен певец Илия Аргиров се навършват на 19 март. В негова памет синът му Димитър Аргиров, който продължава пътя на баща си, издава нов албум и организира концерт с изпълнения на най-известните песни на Илия Аргиров - тези, с които баща му остава в сърцата на много българи. Събитието ще се проведе в Хоротека "Седянка", мол "Парадайс център" - София, където публиката ще има и възможност да се хване на хорото. Заедно с Димитър ще пеят народните певци Костадинка Танчева и Благовест Бичаков, научи ДУМА от Меги Димчева.
Илия Аргиров е роден на 19 март 1931 г. в град Св. Врач (сега Сандански). Заедно с Любка Рондова и Костадин Гугов е една от емблемите на македонската народна песен в България. За 30 години като солист на ансамбъл "Пирин" е обиколил многократно България и е посетил всички континенти. Има 7 самостоятелни албума и повече от 200 записани песни. Аргиров посвещава целия си живот на музиката. Наследява таланта от своята майка, като продължава да го развива, събирайки песни от пиринските села и Македония. Професионалният му път започва от Военния ансамбъл в София, преминава през Концертна дирекция и ансамбъл "Гоце Делчев", за да продължи с ансамбъл "Пирин" до пенсионирането му. През 2009 г., след 15 години мълчание, на 78-годишна възраст Илия Аргиров записва последния си албум "Моите песни", което е своеобразен рекорд. Почива в София на 17 ноември 2012 г.
Илия Аргиров оставя трайна следа във българското фолклорно творчество. Популяризираните от него македонски народни песни се пеят от всички съвременни народни певци. Такива са например "Де гиди луди млади години", "Убавото Стойне", "Лиляно моме убава", "Три години либе", "Писмо си Яне получи" и много други. Гласът му е неповторим, мек и спокоен, а песните му се леят с лекота и разказват за Пирин планина, войводи и комити, за красиви моми и весели закачки на хорото.

Илия Аргиров и Руска Стоименова през 70-те години на ХХ век

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 0

13 см сняг на връх Ботев, 10 см натрупа на Шипка

автор:Дума

visibility 15

Лицето на властта е жестоко и безскрупулно

автор:Дума

visibility 75

Румен Радев с критики към пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 47

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 359

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 701

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 168

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 223