25 Март 2019понеделник14:49 ч.

Огледала

/ брой: 41

автор:Николай Коев

visibility 1220

    Отива си една интересна седмица. Случиха се доста неща у нас, около нас и по-надалеч, но всичко в крайна сметка си премина през нас. Дали го усещат и моите приятели от крайната спирка в също краен столичен квартал, където народният парламент свиква своите сесии на чаша кафенце в пластмасови чашки? Не знам, в момента случаят ме отведе далеч оттам. Но добре разбрах мислите им благодарение на "мрежата". Тази велика клюкарница, която не оставя бели петна в съзнанието и дава на хората свободата да споделят мислите и терзанията си от крамолите на деня. Дори да нямат изобщо възможност да влияят върху процесите в разнебитената ни държава, те говорят и всеки нарежда мозайката според своята мъка и надежда.
    Какво съзрях от думите, които поне засега никой не е вкарал в някаква схема за ограничение. Явно използваният от политиците образ с огледалото е впечатлил мнозина. Там са се вторачили избраните от нас публични лица. А въображаемото отражение подсказва онзи "втори план" в живота по върховете, който отвращава обикновените, но все повече мислещи над нерадостната си съдба българи. Те дори не се впечатляват от огледалните скандали, а споделят, че ги наляга тежка сутрешна нега, когато погледнат собствената си физиономия в рамката на най-обективния регистратор. "Кошмар, колко съм остаряла през последните години. А ми предстои операция, за която трябва да се снася на лекарите. Иначе... по общия ред и не се знае", реди дама на почтена възраст. И громи реформата на Москов, оприличавайки я на маска за лице с мед за сладост за пред хората. Която се измива бързо, а кожата пак същата - дебела и мазна. Впрочем най-подходящата за обрулените хълмове на България.
    По болната здравна тема се изказва и пенсиониран лекар и се обявява категорично срещу списъците за категоризирането на заболяванията, тъй като това ще стимулира и без друго вихрещата се корупция. Пита за по-високите цени на лекарствата у нас в сравнение с тези в съседните страни. Не е съгласен човекът и с нелепата квалификация на министъра за "озъбените" физиономии на депутатите от БСП. Но от друга страна е доволен, че левицата най-накрая е показала и зъби в един парламент, където винаги и отколе е имало много послушни беззъби хора, но с дълги и услужливи езици.
    Цитираната от Москов със странен блясък в очите фраза на Ленин, че "...трябва по-малко да се пие" възбужда обаче искрен бунт в душата на редовно употребяващ огнена течност нашенец. Без да прониква в злобния контекст на обидно "трезвите" министерски думи, той проплаква: "Какво ни остава в тази разруха. Посягат и на казаните, ще ги пресушат, както е тръгнало. Суша отвсякъде, а ни заливат с водопади от стабилност".
    По традиция народните депутати във виртуалното пространство са непримирими към г-жа Кунева. Обвиняват я във влаституция и какво ли не още - от зловещата й роля в атомната ни енергетика та до опасността да забърка нови антибългарски батаци в образованието. Та Госпожа министершата (не по Нушич!) явно не се е отказала да громи корупцията. Сега пък дава хоризонт от цели "няколко години, в които рязко да настигнем Румъния" в борбата срещу деликатната обществена рана, в която европейските светци периодично сипват сол с мониторингови доклади. С една дума, първият просветен спец, разбира се, има намерение още много лета да битува в политиката. Защото какво ще правим без нейната експертиза, без коалиционната й отдаденост, разсъждават притеснени от либерализацията в енергийния сектор.
    И този път не се минава без оценка на международното положение. Там с основание притесненията са сериозни. Фрау Меркел като че ли събира доста критики напоследък заради прекалено либералния й подход към имигрантската криза. Препоръчват й между другото и тя да се погледне в огледалото. Четящите и знаещи българи обаче се притесняват изобщо за бъдещето на ЕС. Задават си и въпроса дали евентуален референдум във Великобритания за участието на тази страна в европейското съдружие няма да го тласне към разруха. Не се изключва обаче и вероятността Обединеното кралство да остане в организацията, което ще съхрани привилегирования английски статут и ролята на островната държава като финансова европейска столица. Т.е. залогът не е малък, и това явно добре разбират в Лондон, както и обстоятелството, че при катаклизъм в ЕС образувалият се вакуум бързо ще бъде запълнен от Европейската централна банка със седалище във Франкфурт. Дали ще го допуснат?
    Ето такива работи вълнуват мнозина от българите през тези дни. Огледални!

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57