20 Ноември 2018вторник01:05 ч.

Огледала

/ брой: 41

автор:Николай Коев

visibility 1071

    Отива си една интересна седмица. Случиха се доста неща у нас, около нас и по-надалеч, но всичко в крайна сметка си премина през нас. Дали го усещат и моите приятели от крайната спирка в също краен столичен квартал, където народният парламент свиква своите сесии на чаша кафенце в пластмасови чашки? Не знам, в момента случаят ме отведе далеч оттам. Но добре разбрах мислите им благодарение на "мрежата". Тази велика клюкарница, която не оставя бели петна в съзнанието и дава на хората свободата да споделят мислите и терзанията си от крамолите на деня. Дори да нямат изобщо възможност да влияят върху процесите в разнебитената ни държава, те говорят и всеки нарежда мозайката според своята мъка и надежда.
    Какво съзрях от думите, които поне засега никой не е вкарал в някаква схема за ограничение. Явно използваният от политиците образ с огледалото е впечатлил мнозина. Там са се вторачили избраните от нас публични лица. А въображаемото отражение подсказва онзи "втори план" в живота по върховете, който отвращава обикновените, но все повече мислещи над нерадостната си съдба българи. Те дори не се впечатляват от огледалните скандали, а споделят, че ги наляга тежка сутрешна нега, когато погледнат собствената си физиономия в рамката на най-обективния регистратор. "Кошмар, колко съм остаряла през последните години. А ми предстои операция, за която трябва да се снася на лекарите. Иначе... по общия ред и не се знае", реди дама на почтена възраст. И громи реформата на Москов, оприличавайки я на маска за лице с мед за сладост за пред хората. Която се измива бързо, а кожата пак същата - дебела и мазна. Впрочем най-подходящата за обрулените хълмове на България.
    По болната здравна тема се изказва и пенсиониран лекар и се обявява категорично срещу списъците за категоризирането на заболяванията, тъй като това ще стимулира и без друго вихрещата се корупция. Пита за по-високите цени на лекарствата у нас в сравнение с тези в съседните страни. Не е съгласен човекът и с нелепата квалификация на министъра за "озъбените" физиономии на депутатите от БСП. Но от друга страна е доволен, че левицата най-накрая е показала и зъби в един парламент, където винаги и отколе е имало много послушни беззъби хора, но с дълги и услужливи езици.
    Цитираната от Москов със странен блясък в очите фраза на Ленин, че "...трябва по-малко да се пие" възбужда обаче искрен бунт в душата на редовно употребяващ огнена течност нашенец. Без да прониква в злобния контекст на обидно "трезвите" министерски думи, той проплаква: "Какво ни остава в тази разруха. Посягат и на казаните, ще ги пресушат, както е тръгнало. Суша отвсякъде, а ни заливат с водопади от стабилност".
    По традиция народните депутати във виртуалното пространство са непримирими към г-жа Кунева. Обвиняват я във влаституция и какво ли не още - от зловещата й роля в атомната ни енергетика та до опасността да забърка нови антибългарски батаци в образованието. Та Госпожа министершата (не по Нушич!) явно не се е отказала да громи корупцията. Сега пък дава хоризонт от цели "няколко години, в които рязко да настигнем Румъния" в борбата срещу деликатната обществена рана, в която европейските светци периодично сипват сол с мониторингови доклади. С една дума, първият просветен спец, разбира се, има намерение още много лета да битува в политиката. Защото какво ще правим без нейната експертиза, без коалиционната й отдаденост, разсъждават притеснени от либерализацията в енергийния сектор.
    И този път не се минава без оценка на международното положение. Там с основание притесненията са сериозни. Фрау Меркел като че ли събира доста критики напоследък заради прекалено либералния й подход към имигрантската криза. Препоръчват й между другото и тя да се погледне в огледалото. Четящите и знаещи българи обаче се притесняват изобщо за бъдещето на ЕС. Задават си и въпроса дали евентуален референдум във Великобритания за участието на тази страна в европейското съдружие няма да го тласне към разруха. Не се изключва обаче и вероятността Обединеното кралство да остане в организацията, което ще съхрани привилегирования английски статут и ролята на островната държава като финансова европейска столица. Т.е. залогът не е малък, и това явно добре разбират в Лондон, както и обстоятелството, че при катаклизъм в ЕС образувалият се вакуум бързо ще бъде запълнен от Европейската централна банка със седалище във Франкфурт. Дали ще го допуснат?
    Ето такива работи вълнуват мнозина от българите през тези дни. Огледални!

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224