24 Април 2019сряда10:00 ч.

Офшорки си отварят ВУЗ

Мнозинството създава университет в Перник, който може да обучава в каквито си иска специалности

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 2667

Преди два дни 8 депутати от ГЕРБ в просветната комисия на НС гласуваха като един да се открие ново частно висше училище в Перник - Европейски политехнически университет. С техния вот въпросният вуз тръгна към гласуване в пленарната зала. Да оставим този път настрана дъвканата хиляди пъти без резултат тема за големия брой висши училища у нас (51 засега), за намаляващите випуски и кандидат-студенти, докато местата за прием се увеличават, а преподавателите по данни на НСИ константно са малко над 13 000. Реално студентите са около 270 000, сочи НСИ. Нещо повече - според една преходна разпоредба в ЗВО, гласувана през 2007 г., от 1996 г.

законът е променян 26 пъти


досега, висшите училища у нас трябваше през учебната 2010/2011 г. да запълнят на 100% капацитета си за обучаване на студенти. Това, разбира се, не става - просто заради липсата на достатъчно кандидати и незаетите бройки в обявената държавна поръчка. В същото време младите хора, желаещи да поемат асистентското поприще, са малко и не успяват да запълнят щатните места, освободени от пенсионираните преподаватели, които от държавните вузове задължително се изхвърлят 2-3 години след навършване на пенсионната възраст. Начинът, по който се създава новият частен университет в Перник, обаче поставя и други въпроси - не по-малко важни. За качеството на обучението и за това какво всъщност представлява висшето образование в България. За какво служи то?
В предисторията на създаването на Пернишкия университет има достатъчно загадъчни моменти. Отначало като основател се споменаваше фирмата "Инвестек", която според системата ДАКСИ е  регистрирана във Варна с предмет на дейност даване под наем на собствени имоти и е еднолична собственост на офшорката "Спидия интернешънъл Инк", регистрирана на Каймановите острови. След това зам.-директорът на "Инвестек" и координатор на проекта Тошко Кръстев обясняваше из медиите, че компанията вече е българска, но и да е офшорка, това не противоречи на законите в страната.
Първоначално - през ноември 2008 г., Националната агенция за оценяване и акредитация отказа да даде положителна оценка за откриването на ВУЗ-а, която е задължително условие, за да бъде гласуван проектът от МС и след това - от парламента. Мотивът за отказа бе главно в липсата на преподавателски състав на основен трудов договор, който да отговаря на изискванията на закона. Агенцията установи, че хората, представяни като бъдещи преподаватели във вуза

на 30 км от София


са предимно пенсионери, а това не се допуска от закона. Частните вузове обаче много често се опитват да заобикалят Закона за висшето образование (ЗВО) като "врата у поле", позовавайки се на чл. 36, според който те могат свободно да решават три неща - своята структура, управление и ръководни органи. Но нищо повече, т.е. останалите изисквания на закона са задължителни и за тях. Та с мотива за пенсионерите НАОА отказа да одобри проекта за Пернишки университет.
Междувременно Перник стана център на

масирани политически десанти

- президентът Георги Първанов, депутати, а сетне и премиерът Бойко Борисов, се надпреварваха да посещават града и да обещават скорошно откриване на университета. Премиерът през януари т.г. дори отсече, че гарантира пълната подкрепа на депутатите гербери при гласуването в парламента! И прием на студенти в Перник през 2010 г. - като антикризисна мярка! Оказа се, че зад новия университет стои бизнес организацията на управляващите "Предприемачи ГЕРБ", стои и проф. Михаил Константинов, а преди два дни в комисията на НС се разбра, че сред радетелите за новия частен ВУЗ е дори завършилият навремето институт за детски учителки и бивш син политик Александър Йорданов!
Междувременно създателят на ВУЗ-а също се оказа мутирал - защото "Инвестек" вече била собственост на "Милениа" ЕООД, която пък взела капитала от офшорката "Спидиа" от Кайманите, а е била 100% на друга офшорка - "Юропа инвесторс инк", регистрирана на Вирджинските острови. Бе огласено в медиите, че преди това собственик на "Милениа" била друга фирма, също от офшорната зона - "Глоубъл Мениджмънт Венчърс Инк". наред с "Милениа" създател на вуза вече е и фирмата "Бългериън пропъртис" на Тошко Кръстев, в която съдружник е същата "Милениа". Последната - освен основната си дейност с недвижими имоти, вече е вписала в предмета си и образователна дейност.
Странно, че депутатите изобщо не обърнаха внимание на тези "подробности". Никой не попита дори какъв е произходът на тези 20 млн. лв., които щели да бъдат инвестирани в университета. И как при жестоката криза в момента 15-ият частен университет в България се готви да дава бонус по 2000 евро на всеки новоприет студент (!), както обясни бъдещият ректор проф. Христо Христов (пенсиониран преподавател от ТУ-София) при предишно заседание на комисията.
Очевидно тези въпроси не са занимавали и НАОА, която още в средата на 2009 г. е одобрила проекта за създаване на Пернишки университет,

приемайки на доверие

списък от 200 бъдещи евентуални преподаватели. При многоцветната политическа подкрепа на въпросния университет не е чудно, че той влезе в парламента преди други три частни ВУЗ-а, чиито проекти за създаване са одобрени от НАОА доста по-рано. По искане на депутата Лютви Местан министър Сергей Игнатов трябваше да обясни защо се случва това, но до отговор така и не се стигна.
Проф. Христов пред комисията заяви, че няма да има никакъв проблем с набавянето на преподаватели на основен трудов договор, желание да работят в Перник били заявили вече 147 души, сред които 97 доценти и професори, бизнесмени и дори един англичанин, който живеел в София! А Тошко Кръстев направо си каза, че няма проблем да се привлекат преподаватели "при по-добрите възможности, които несъмнено имат частните университети". Парични възможности, очевидно.
За капак при гласуването в комисията се случи още нещо абсурдно. Депутатите от ГЕРБ отказаха да запишат в решението за откриване на университета нещо задължително - професионалните направления, в които той ще обучва. Защото това щяло да наруши автономията му! А сред обявените специалности от бъдещия вуз е включена дори архитектура - регулирана специалност, която е под специално наблюдение от държавата и се урежда по специален начин. Според чл. 9 на ЗВО факултети, в които се извършва обучение по регулирани специалности, се откриват с изричен акт от Народното събрание. НАОА според закона също е длъжна да оцени изрично проекта

за откриване на регулирана специалност


Нищо подобно не се чу в случая с Пернишкия университет. Така от решението за откриване няма да е ясно защо на новия ВУЗ се дава статут на университет, а не на специализирано висше училище, да речем, в колко професионални направления обучава той и дали няма да приема студенти например в медицина. Кое ще му попречи?  
Предстои създаването на новия ВУЗ да бъде гласувано в пленарната зала. Ако той бъде одобрен, идва ред на следващ абсурд, причина за който е самият Закон за висшето образование. Според закона на всеки новооткрит ВУЗ НАОА дава срок да поиска акредитация (в случая срокът е 2 години). Т.е. след две години ще се види има ли наистина в Перник достатъчно непенсионирани и квалифицирани преподаватели на основен трудов договор, които работят само там. Но в течение на тези две години новооткритият ВУЗ може да приема и да обучава студенти. Ако пък след това не получи акредитация, му се дава година и половина време да се поправи и чак след втора отрицателна акредитация той се закрива. Т.е. законът допуска да бъдат обучавани студенти с години, без да се знае на какво ниво и колко качествени са преподавателите и учебните програми! Какво се случва с младежите, ако се окаже, че не са обучавани като хората? Ами, понеже те не са виновни за глупостите на държавата, тя започва да ги размества из разни други висши училища - да си доучват. А в Перник вече обявиха, че ще обучават дори докторанти. По закон един ВУЗ може да обучава докторанти само в акредитирани от НАОА специалности, които са получили оценка "много добър".
В началото на тази година министър Сергей Игнатов обяви, че до април ще представи готов проект на нов Закон за висшето образование. Без да дочакат въпросния закон, депутатите от мнозинството пробутаха през НС вторичния спрямо него Закон за развитие на академичния състав (даващ пълна слободия за сдобиване с научни степени и длъжности). Дори ветото на президента не ги спря. Преди ден група депутати внесоха този закон в Конституционния съд с обосновка, че десетки негови текстове нарушават конституцията. А закон за висшето образование така и не се появи, не е на път дори към Министерския съвет. Според негов първоначален вариант, написан от ректори, новооткритите висши училища няма да могат да приемат студенти,

преди да получат акредитация

А всеки преподавател ще може да бъде вписан при акредитацията само на един единствен ВУЗ (сега се допуска да е в два). Това ли са причините за бързането с Европейския политехнически университет в Перник - да изпревари и избегне новите правила? Сега остава да мине през пленарната зала и да видим как след това МС ще му гласува бройки за прием и за събиране на студентски такси още тази есен - допълнително, защото решението за приема във ВУЗ-овете вече е свършен факт.    
Решаването на частни лични и корпоративни интереси на парче се оказва практика на сегашното мнозинство. Държавна политика за системата на висшето образование просто няма. Има увеличаващ се хаос.

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 79

Влакът на Ким влезе в Русия

автор:Дума

visibility 0

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 576

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 232

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 213

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ