19 Март 2019вторник18:00 ч.

Бий Бокова, да се сеща БНТ!

/ брой: 30

автор:Иво Атанасов

visibility 1738

Свикнахме да хвърляме обвинения и даже да раздаваме правосъдие, без да се интересуваме нито от фактите, нито от правилата. По-лесно е така, а и по-безотговорно. Ето, стенограмата от заседанието на СЕМ, на което бе обсъдено свалянето на "Деконструкция", е прочетена от нищожен брой интернет потребители. Но форумите и социалните мрежи са пълни с мнения, често - диаметрално противоположни, но толкова категорични, сякаш са истини от последна инстанция. Подобен е случаят и с "Още от деня" по БНТ. Предаването се било превърнало в рекламна платформа за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Най-често коментатори в него били бивши ченгета, а водещият Димитър Цонев бил долно комунистическо леке. Подкрепяйки Бокова, БНТ отново се била поставила в услуга на задкулисието, но гражданите не искали със собствените им пари да се лее антиправителствена пропаганда в националния ефир.
За какво задкулисие и каква антиправителствена пропаганда обаче може да става дума, след като до този момент е налице решение само за една кандидатура? Вярно, то е взето от кабинета на Орешарски, но в управлението на държавата е нормално да има приемственост. Официалната молба за членство на България в ЕС например бе внесена от правителството на Жан Виденов, договорът за присъединяване бе подписан по времето на премиера Сакскобургготски, а пълноправното ни приобщаване стана при Станишев. Така се развиха събитията и при кандидатстването и приемането ни в НАТО. Сега на власт е правителството на Борисов, но то не е отменило взетото от кабинета "Орешарски" решение. А водещият на "Още от деня" не може да се прави, че не знае това. Ето защо поканването на събеседници, поддържащи Бокова, не само не е антиправителствена пропаганда, но и е в унисон с официалната линия.
Не е работа на водещия в обществена медия да взима страна в зачестилите партийни противоборства по въпроса за българската кандидатура. Още повече, че е налице аргумент, всъщност - най-сериозният, който е неразложим на политически цветове. Възможно е сегашното правителство да отмени решението за Бокова или пък да я номинира, но да не бъде избрана. И в двата случая тя остава генерален директор на ЮНЕСКО за още почти две години оттук нататък, тъй като мандатът й свършва в края на 2017-а. При това положение никой друг от България няма абсолютно никакъв шанс да оглави ООН. И златен да е този кандидат, светът няма да приеме двама български представители да ръководят едновременно и ООН, и ЮНЕСКО. Валидността на този аргумент е желязна, тя не се влияе от чиито и да са политически симпатии и антипатии. За страната ни е важно наш представител да бъде генерален секретар на ООН, но в конкретната ситуация успехът може да дойде не с когото и да е другиго, колкото и превъзходни качества да има той или тя, а единствено с Бокова. Тъкмо заради това агитацията срещу нея е работа срещу българския интерес. Заради плурализма водещият в обществена медия ще дава ефир и на критици на тази кандидатура, но не бива да си позволи онова, което някои кръгове очакват от него - да застане срещу интереса на собствената си страна.
Впрочем, проблемът на "Още от деня", както и на повечето предавания, е доста по-различен и дори противоположен на нароилите се упреци. От началото на годината до днес в него са участвали 35 политици, от които 29 от управляващата коалиция и само 6 от парламентарната опозиция. Съотношението е почти 5:1! От поканените политици 27 са десни и едва 8 леви, т.е. повече от 3:1. Сред политолозите, социолозите и журналистите също доминират десните, макар и "само" с 2:1 (18 от дясното пространство и 10 от лявото).
В първите години на прехода беше някак си по-ясно - канеха в дадено предаване по един от БСП и от СДС и с това въпросът за гледните точки се смяташе за решен. Постепенно либералната риторика и десните идеи не просто превзеха ефира, но и това вече се смята за нормално. Абсурдът е почти пълен, защото лявото говорене е със затруднен достъп не къде да е, а в най-бедната страна от ЕС. БНТ и БНР изготвят дебели папки с отчети, но в тях няма анализ в какво съотношение "отразяват различните идеи и убеждения в обществото". Може би защото в закона пред "идеи и убеждения" не стои думата "политически". СЕМ пък, дори и да иска, не може да се произнася за тези съотношения, защото законът му позволява да санкционира липсата на плурализъм само в отделно предаване, но не и в цялостното звучене. И ако случайно се появи водещ, който се нагърбва да бъде контрапункт на целия десен мейнстрийм, тежко му и горко!
Ето как критиката към "Още от деня" за подкрепата на единствената досега официална кандидатура е като "Бий самара, да се сеща магарето!" Ударите по Бокова трябва да държат БНТ нащрек, за да не поглежда много-много наляво. Пък дори и когато това е изцяло по посока на българския интерес.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53