19 Ноември 2018понеделник08:08 ч.

Ще има ли реванш?

/ брой: 277

автор:Николай Коев

visibility 861

Преди няколко дни бях недалеч от Амстердам, когато в крайпътно заведение разбрах от местни любители на бирата, че холандският премиер Марк Рюте е поохладил европейския ентусиазъм на гостуващия в кралството украински крал, но на шоколада. Естествено, става въпрос за визитата на президента Петро Порошенко, на която той очевидно е възлагал големи надежди, за да убеди своите домакини в необходимостта от подписването на споразумение за безмитна търговия между Украйна и ЕС.
Тази вероятност от фактическо асоцииране на размирната държава към европейската организация на 28-те изглежда е засегнала някои болезнени теми от междупартийния и обществен дебат в страната на лалетата. Защото след официалните разговори Рюте побърза да разсее дилемите пред своите граждани с думите, че евентуалното споразумение няма да доведе но членство на Украйна в Евросъюза. А било само стъпка към стимулирането на търговията, демократичните реформи, но и, забележете, спомагало да се поддържат границите на Европа. Мен лично ме впечатли това последното с границите.
Очевидно с основание холандците са изтръпнали пред вероятността от нахлуването на нова емигрантска вълна от бедния Изток, при това и от потенциални нови еврочленки с голям "капацитет" в това отношение като Украйна. Затова дори пословичната със своята толерантност към всички етноси и религии държава изглежда стъписана и гледа под лупа евроинтеграционните апетити на кандидатите. Още повече, че част от безпрецедентните бежански потоци от Близкия изток и Африка, които вече препълват германската територия, се отправят и в северна посока. Това събужда осезаема тревога в данъкоплатците за загубване на вече извоювани права поради пренапрягане на социалните системи. Само в Холандия в момента има между 10 и 20 хиляди нелегални имигранти, подходът към които вече бе повод за нелек дебат между водещите политически сили. А не е за пренебрегване и резонансът в психологическия климат след атентатите в Париж, независимо от готовността за общи действия срещу терористичната заплаха.
На нерадостния международен и особено континентален фон изявленията на Порошенко в Хага, че споразумението на Украйна за безмитна търговия с ЕС би имало стойност на "последно прощаване с комунизма", не звучи сериозно. Поначало на тази нафталинена мантра с "мрачното комунистическо и съветско минало" все по-малко наивници вярват. Защото бившата република на СССР излезе от съюзната държава с много впечатляващ ресурс. Друг е въпросът как бе употребен и "разпределен" той, а пък съвсем друг - какво донесе на всички граждани на прекрасната и богата със земята, недрата, но и с хората си държава вносният продукт, наричан от мнозина с разнопосочни чувства просто "Майдан".
Тревожните събития в последно време отвеждат встрани емоциите със знак от близкото все още минало, а ориентират политиците и обществата към прагматична мисъл и съобразяване с реалната обстановка и практиката. Трябва ли да учудва тогава, че един от стожерите за единен Европейски съюз Холандия ще призове гражданите си на 6 април следващата година пред урните на национален референдум, за да се изясни отношението на хората по въпроса с подписването на европейското споразумение с Украйна. При това допитването се организира в периода на половингодишното председателство на Евросъюза от кралството. Някои ще възразят вероятно, че е някак неудобно точно по това време да се пита народът с плебисцит по болезнена, най-вече за украинското ръководство, тема. Така е обаче в страните с реална, а не с мнима, демокрация. Където и обикновените хора, данъкоплатците, имат думата, а не само упълномощените от тях политически елити. Които, както добре знаем, а и усещаме с кожата си, твърде често злоупотребяват с доверието на избирателите.
Така че, изглежда, украинският президент, ако не загуби категорично на холандска земя, то поне не прибави важни точки на политическия ринг в лобирането за споразумението и фактическото асоцииране на неговата страна с Европейския съюз. Затова пък колосът Владимир Кличко бе детрониран между въжетата от Тайсън Фюри. Все още не е известно дали за големия украински спортист ще има реванш, както и за Порошенко в нелеката битка за членство в най-голямото междудържавно обединение в света. Което, нека не си затваряме очите, преживява един от най-тежки моменти от своето основаване досега.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224