21 Март 2019четвъртък12:42 ч.

Ще има ли реванш?

/ брой: 277

автор:Николай Коев

visibility 978

Преди няколко дни бях недалеч от Амстердам, когато в крайпътно заведение разбрах от местни любители на бирата, че холандският премиер Марк Рюте е поохладил европейския ентусиазъм на гостуващия в кралството украински крал, но на шоколада. Естествено, става въпрос за визитата на президента Петро Порошенко, на която той очевидно е възлагал големи надежди, за да убеди своите домакини в необходимостта от подписването на споразумение за безмитна търговия между Украйна и ЕС.
Тази вероятност от фактическо асоцииране на размирната държава към европейската организация на 28-те изглежда е засегнала някои болезнени теми от междупартийния и обществен дебат в страната на лалетата. Защото след официалните разговори Рюте побърза да разсее дилемите пред своите граждани с думите, че евентуалното споразумение няма да доведе но членство на Украйна в Евросъюза. А било само стъпка към стимулирането на търговията, демократичните реформи, но и, забележете, спомагало да се поддържат границите на Европа. Мен лично ме впечатли това последното с границите.
Очевидно с основание холандците са изтръпнали пред вероятността от нахлуването на нова емигрантска вълна от бедния Изток, при това и от потенциални нови еврочленки с голям "капацитет" в това отношение като Украйна. Затова дори пословичната със своята толерантност към всички етноси и религии държава изглежда стъписана и гледа под лупа евроинтеграционните апетити на кандидатите. Още повече, че част от безпрецедентните бежански потоци от Близкия изток и Африка, които вече препълват германската територия, се отправят и в северна посока. Това събужда осезаема тревога в данъкоплатците за загубване на вече извоювани права поради пренапрягане на социалните системи. Само в Холандия в момента има между 10 и 20 хиляди нелегални имигранти, подходът към които вече бе повод за нелек дебат между водещите политически сили. А не е за пренебрегване и резонансът в психологическия климат след атентатите в Париж, независимо от готовността за общи действия срещу терористичната заплаха.
На нерадостния международен и особено континентален фон изявленията на Порошенко в Хага, че споразумението на Украйна за безмитна търговия с ЕС би имало стойност на "последно прощаване с комунизма", не звучи сериозно. Поначало на тази нафталинена мантра с "мрачното комунистическо и съветско минало" все по-малко наивници вярват. Защото бившата република на СССР излезе от съюзната държава с много впечатляващ ресурс. Друг е въпросът как бе употребен и "разпределен" той, а пък съвсем друг - какво донесе на всички граждани на прекрасната и богата със земята, недрата, но и с хората си държава вносният продукт, наричан от мнозина с разнопосочни чувства просто "Майдан".
Тревожните събития в последно време отвеждат встрани емоциите със знак от близкото все още минало, а ориентират политиците и обществата към прагматична мисъл и съобразяване с реалната обстановка и практиката. Трябва ли да учудва тогава, че един от стожерите за единен Европейски съюз Холандия ще призове гражданите си на 6 април следващата година пред урните на национален референдум, за да се изясни отношението на хората по въпроса с подписването на европейското споразумение с Украйна. При това допитването се организира в периода на половингодишното председателство на Евросъюза от кралството. Някои ще възразят вероятно, че е някак неудобно точно по това време да се пита народът с плебисцит по болезнена, най-вече за украинското ръководство, тема. Така е обаче в страните с реална, а не с мнима, демокрация. Където и обикновените хора, данъкоплатците, имат думата, а не само упълномощените от тях политически елити. Които, както добре знаем, а и усещаме с кожата си, твърде често злоупотребяват с доверието на избирателите.
Така че, изглежда, украинският президент, ако не загуби категорично на холандска земя, то поне не прибави важни точки на политическия ринг в лобирането за споразумението и фактическото асоцииране на неговата страна с Европейския съюз. Затова пък колосът Владимир Кличко бе детрониран между въжетата от Тайсън Фюри. Все още не е известно дали за големия украински спортист ще има реванш, както и за Порошенко в нелеката битка за членство в най-голямото междудържавно обединение в света. Което, нека не си затваряме очите, преживява един от най-тежки моменти от своето основаване досега.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55