19 Ноември 2018понеделник08:09 ч.

Лошият оркестър на българския "Титаник"

/ брой: 251

автор:Иво Атанасов

visibility 1177

Както айсбергът разцепи "Титаник", така и ние сме на път да разбием един от изглеждащите непотопяеми, досущ като прочутия кораб, световни митове. Този за оркестъра на Уолъс Хартли, който вдъхновено свири, докато ледената вода пълни трюмовете. И дори когато тя нахлува в балната зала и помита всичко по пътя си. Духът на потъващите пасажери няма как да бъде поддържан с каква да е музика, несъмнено тя е била прекрасна. Независимо дали оркестрантите в черни фракове наистина са изпълнявали химна "Nearer, My God, To Thee", или рагтайм.
Ние обаче не намираме музиката за прекрасна. Онази, която трябва да ни затвори очите под носа на улучващия ни айсберг. Не харесваме оркестъра, без значение дали свири пред клекшопа или в НАТФИЗ. Искаме да видим диригента му със свален имунитет и в белезници. И тъй като процедурите ни се струват бавни, предпочитаме сами да се заемем с въпроса с някое кроше през полицейския кордон. Или пък да го решим генерално, веднъж завинаги, като свалим имунитета на всички музиканти. Та да си имат едно наум какво ще свирят.
И докато камерите гонеха Сидеров по маршрутите на недопустимите му изцепки, а повечето телевизии ни го поднасяха на закуска, обяд и вечеря, че и вместо сън, на заден план останаха най-безобразно проведените в последния четвърт век избори. Един вот с елементи на черен хумор, тъй като, напук на агитациите за електронно гласуване, през целия ден страниците в интернет на ЦИК, ГРАО, МВР и МВнР бяха пробити. Какво ли ще е то, след като толкова лесно могат да бъдат хакнати сайтовете и на четирите институции, отговорни за изборния процес? Вот, за който прогнози даваха не социолозите, а преброителите. Сякаш за да нямаме илюзии, че както и да се гласува, процентите ще бъдат отчетени "правилно". И то много преди да стане ясен поне общият брой на гласувалите. Половин милион невалидни бюлетини и 90 на сто сгрешени протоколи "не успяха" да повлияят нито върху прогнозите, нито върху резултатите. Дори и с цената на онова, което се случи в "Арена Армеец" и което даже ресорният вицепремиер се принуди да окачестви като позор.
Същевременно премиерът долетя възмутен от срещата на балкански и централноевропейски лидери в Брюксел. Трябвало на полуострова на приемем още сто хиляди бежанци, а ако не ни стигат парите, да теглим заеми, и то от банки, които ЕК ни посочи. После обаче се оказа, че този план на Юнкер е бил подкрепен от всички участници в срещата, включително и от нашия. Това обаче се разбра от малцина, остана похлупено от дългите часове, отделени за оркестъра. Нищожно внимание бе отделено и на факта, че вече сме първенец в ЕС по растеж на дълга. Само за последната година задълженията ни са скочили от 20 на 28% от брутния вътрешен продукт, или от 16 на 24 милиарда евро. А според бюджета за 2016 г. борчовете ни ще нараснат с нови 5,3 милиарда лева.
Заради медийната любов към сюжета с клекшопа не разбрахме, че в цяла Европа, включително и у нас, се проведе протест срещу Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС, което ще узакони властта на корпорациите върху държавите. Подценяването на това събитие не е просто израз на дълбок провинциализъм. То е част от разбирането на мнозина журналисти, че медиите трябва да са коректив на опозицията, а не на властта, а още по-малко - на Брюксел и Вашингтон. Все заради това не научихме и че след гласуване в Европарламента 28-те от ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на ГМО храни. Имаше кратки съобщения и толкоз, който чул - чул, няма защо да се коментира надълго и нашироко.
Все по същото време Върховният касационен съд реши Филип Златанов да не лежи в затвора. Нито пък такава ще бъде съдбата на някои от героите в тефтерчето му. Нашето правораздаване няма как да разбере кои са онези "ЦЦ, ББ и ИФ", които са се разпореждали кой да се удари и кой да се оправи. Нито пък може да се досети. Досетила се беше публиката, но отдавна е забравила, удавена в потока на натрапваните й далеч по-незначителни събития. Не забравя обаче да иска имунитета на диригента. Защото музиката, която свири оркестърът му, не й харесва. На нашия "Титаник" му е нужно нещо като "Видимо доволни", което да съответства на "видимите резултати" от управлението. И да се отблагодарява с изборни проценти, правещи "видимо доволни" лицата на властта.
Но има едно "но"! "Кейт Уинслет изглежда по-голяма от Леонардо Ди Каприо - и телесно, и на възраст. Толкова ли не можаха да му намерят по-подходяща партньорка?" - почти се възмутих пред свой приятел. А той отговори: "Не забравяй, че действието се развива на кораб, където изборът е ограничен. Това е имало на "Титаник", това са му харесали." Та и при нас е така. С какъвто оркестър разполагаме, с такъв отвличаме вниманието от приближаващия се айсберг. За мнозина сигурно щеше да е по-приятно това да се прави с порно, но то е забранено. Класическото, а не политическото.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224