17 Декември 2018понеделник10:42 ч.

И общините - в бездната

/ брой: 122

автор:Велиана Христова

visibility 2655

Бюджетите на общините се орязват с мерките, предложени от правителството, алармира вчера Костадин Паскалев. В едно не е прав - че това ставало в полза на дейностите, финансирани от държавата, понеже те също се орязват до огризки. С изключение на силовите министерства, разбира се, които не се пипат като изключителен приоритет на кабинета за борба срещу всички останали.


От много месеци насам специалистите икономисти и финансисти обясняват на наш Дянков, че не може мерки, задълбочаващи кризата, да се представят за антикризисни. Като те е стегнало въженцето за гушата, не вдигаш акциза на сапуна, щото всеки нормален човек от дън земя ще си го набави, за да се измъкне от примката. Проблемът, казват световните експерти не е в разходите, проблемът е как да се вдигнат приходите. Завчера дори МВФ апелира към ЕС всички държави да заделят пари за стимулиране на растежа, щото иначе никога няма да се измъкнат. А Дянков - какво? Вече от резерва изгребва каквото е останало. Ако няма пари за болниците - дали общински, или държавни,  хората мрат. Ако държавата не може да издържа училищата, а общините детските градини, резултатът е все един - край на грижите за децата. Ако се кръцват парите за хората в неравностойно положение, обществото престава да бъде общество. И т.н. Сиреч - държавата фалира. Май е време тази власт да си признае каква я овапца за 10 месеца.


Въпросът е в каква посока хората търсят изход. Британското правителство например току що реши да вдигне данъкът върху печалбата от продажба на активи от 18 на 50 на сто. Впрочем, в Англия налогът върху най-високите доходи е 50 на сто. Сиреч - търси се изход чрез повишаване на налога за богатите, за да може с приходите да се намалят основните данъци за населението! А у нас кризата вече погубва цели отрасли, но никой не гъква за плоския данък. Заплати се режат поголовно и никак не е все едно дали човек с 300 лв. доход ще се прости с 30 от тях и няма да нахрани децата си, или синчето на оня, който гушка 5000 лв., ще има дневно 30 лв. джоб парасъ вместо 50.


А Дянков реже ли, реже. Какво ще направят общините, за да не измрат хората им без болници? Ами, ще вдигнат местните данъци и такси. Което пак ще удари яко по най-бедните. Рязането на доходи и на дейности подхранва кризата. Нормалните държави въвеждат мерки да съберат повече приходи от тези, за които това няма да е убийствено, от богатите. А у нас откъде? От измислен нов "данък диск" - върху празните дискове и компютрите, щото всеки можел да запише пиратска музика върху тях! От глоби, ако човек внесе през границата повече от 2 кутии цигари, Дянков ограничил правото на внос до 20 къса! Това не са мерки, а недомислия. С това не се спасяват общини, нито държава. Мярка щеше да е да стане прогресивно корпоративното и подоходното облагане - богатият плаща повече. Иначе и общините, и държавата еднакво отиват в бездната.        


       


 

30 см натрупа във Видин, глобиха 30 ТИР-а на магистралата

автор:Дума

visibility 0

Купуваме електронни винетки от днес

автор:Дума

visibility 6

Асфалт върху сняг полагат в Тетевенско

автор:Дума

visibility 20

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 101

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 154

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 244