26 Март 2019вторник23:21 ч.

Психо

/ брой: 195

автор:Николай Коев

visibility 1150

Авторитетен роден психиатър твърди, че нашенци ги лекували с по-големи дози лекарства срещу душевни разстройства в сравнение със заболелите европейци. Просто имали тази нужда, тъй като предболестните им характеристики налагали приемането на повече лекове. Затова пък ако има изобщо утешение, то е във факта, че с американците поглъщаме еднакви количества хапове за наистина твърде неприятното страдание. Ха така, стигнахме ги най-после американците. И то изненадващо бързо за има-няма четвърт век демократичен поход в топлите води на демокрацията. А при това по други трагични показатели в голямото европейско семейство сме направо водещи, по бедност например. Пък и както е тръгнало, едва ли скоро ще ни изместят от лидерското място.
За сериозно разнебитения душевен мир на българина едва ли е необходимо да търсим научни доказателства и каквато и да е статистика. Взрете се дори в очите на хората на улицата. Тъжни и тревожни са. И повсеместно ходят с обронени глави. Не търсят социални контакти и дори странят от тях. Защото се страхуват от мошеници, които плъзнаха из страната на лов за наивници. В тотален стрес са от телефонни и какви ли не измами. Подозрителни са, когато дори добронамерено им се предложи помощ на улицата. Стискат здраво чантичките с оскъдните левчета, оглеждат се предпазливо при движението през панелните лабиринти, уплашено се озъртат при набирането на кода на сметките си в банкоматите, параноично бранят личните си данни, треперят да не станат интересни за автокрадци и апартаментната мафия, проявяват невероятна изобретателност при криенето на нотариални актове и други важни документи, мислят непрестанно за сигурността на децата си. С една дума - страхуват се от всичко в държавата на разбитите илюзии. След всичко това чудно ли е, че броят на хората с психични отклонения лавинообразно нараства и пълната нормалност е на път да се превърне в дефицит.
В търсенето на изход от засилващия се психонатиск българинът явно избира свои начини за оцеляване. Мнозина се затварят в спасителния семеен кръг и ограничават дори приятелските контакти. Други се хващат за чашата, а трети се отдават на тиха похот със сродни души и използват формално прикритието на отчаянието, за да гребнат с черпака от плътските радости на живота. Има обаче и категория, която залага всеотдайно на "общуването" с незримата част от живота, та и отвъд него. И по този начин попада в ръцете на нароилите се шамани, врачки и баячки, гадатели и контактьори. Тези нароили се избраници вещо запълниха образувалия се вакуум в съзнанието и бита на много нашенци. Поведоха ги в света на минало величие и ги отпратиха с очакване за по-добро бъдеще. Но задължително след съответния ритуал, предполагащ многократно посещение при оракулите със съответното заплащане. Сеансите са различни - за любов, изневери, кариери, здраве, но и за болести, и какво ли още не от битието на хората. Изглежда доста актуално се очертава установяването на направена магия, която естествено трябва да се развали също след скромно "дарение за сирачетата", както се казваше в един хубав български филм.
Взирам се в множеството реклами на магове в жълти и пенсионерски вестници и все мисля защо преди фаталната черта на живота ни през 89-а това истинско нашествие от странстващи лица в незримото просто липсваше. Имаше признати феномени като леля Ванга, Вера Кочовска и няколко други. А днес прелива от гадатели, различни екстрасенси и... създатели и развалячи на магии. Самопровъзгласилите се за незаменими демократи естествено ще кажат, че при комунизма (колко удобно е да се спекулира с това) всичко извън оковите на системата е било задушавано. И неизбежно ще включат дежурния виновник Държавна сигурност. Пък и може би тогава голяма част от населението в соцдържавата е било омагьосано и пак поради репресиите на ДС не е имало кой да разваля проклятията. Какъв ужас само. А сега под галещите лъчи на свободата и благосклонния поглед на държавата бизнесът с тревогите, терзанията и надеждите на хората процъфтява. Което може би е и някакъв отдушник за натрупващото се напрежение и чувството за безперспективност от същата тази държава, която засега поне не може да спечели доверието на своите поданици. Затова те го търсят другаде и поемат очевидно в грешната посока.
Започнах с проучване за количествата лекарства, приемани от страдащите психоболни у нас, в ЕС и Щатите. И наред с всичко, споделено дотук, се сетих за надписа върху арка на изхода от европейска психиатрия. Той гласи: "Лудите са навън". Какво лекарство само са тези думи за онези страдалци вътре. Пък и повод за размисъл за онези, които са навън, в един все по-болен, да не кажа луд свят.
 

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59