30 Май 2023вторник03:33 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Осем театрални вечери в Созопол

Премиера на "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на МГТ "Зад канала" и фондация "Аполония" открива програмата на Мелпомена на Празниците на изкуствата

/ брой: 187

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2408

Със специална филмова вечер, посветена на 100-годишнината на българското кино, ще бъде открито тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 28 август.
Както винаги, в театралния афиш присъстват едни от най-новите и награждавани постановки по софийските сцени. Те се играят в големия салон на НЧ "Отец Паисий-1896" от 18.30 ч.
С премиерата на "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на МГТ "Зад канала" и фондация "Аполония" на 29 август започва театралната програма на фестивала. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Столичната програма "Култура" и Гьоте-институт България. Режисьор е Крис Шарков, сценография Чавдар Гюзелев, костюми Илияна Кънчева, музикално оформление Асен Аврамов. Участват Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов, Василена Атанасова, Луиза Григорова.
Лив Щайн е известна пианистка, съзнателно скъсала връзките си със света след смъртта на единствения си син. Един ден на прага на самотницата застава младо момиче, което твърди, че добре познава мъртвия. Двете сключват сделка - момичето ще получава уроци по пиано срещу разказите си за сина на Лив. Това странно споразумение малко или повече въвлича всички действащи лица. Отношенията между героите стават катализатор на разрушителни процеси, събуждат неподозирани желания.
Темата за връзката между личния и професионалния живот на артиста носи голям творчески и емоционален заряд - в представите на хората човекът на изкуството е белязан да бъде различен, отбелязват от МГТ. Пиесата на Харатишвили звучи по бергмановски интимно и лично, този вид драма е пространство, в което младата авторка се чувства естествено и сигурно.
Камерен театър "Възраждане" ще присъства на "Аполония" с новата си продукция "Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" и други произведения на Ф. Г. Лорка. Режисьорка и сценографка е Диана Добрева, композиторка Петя Диманова. Участват Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алесия Йосифова. Пиесата ще се играе на 30 август.
Осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнат, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. Къщата на гнева сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които само човек може да създаде. Любовта като копнеж присъства в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се жертва човешки живот.
Със "Семеен албум" от Малин Кръстев се представя в Созопол на 31 август Младежкият тeатър "Николай Бинев". Малин Кръстев е и режисьор на спектакъла. Сценография и костюми Кирил Наумов. Участват Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро и Искра Донова.
Ако някоя сутрин се събудиш и кафето е свършило, а навън се извива буря... не оставяй вратата отворена, защото през нея могат да влязат повече тайни, отколкото можеш да запазиш! Това е една семейна история. В дома на двама братя, ексцентрици и самотници, по време на буря влиза красива жена. Тя е първото живо същество, влязло в дома им от много време, и това очаквано води до бурни емоции и нелепи ситуации. Самата гостенка също не е дошла случайно. Трима души, уплашени, странни и свързани от съдбата, се изправят пред страховете си и пред доброто в себе си. Докато се разделят отново.
Пиесата на Яна Борисова "За теб" е заглавието, с което в програмата участва театър "Сълза и смях" на 1 септември. Режисьор е Петър Кауков, сценография Никола Тороманов. Участват Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.
"За теб" е пиеса за любовта, страховете, мечтите, живеенето и летенето, за силата на думите, за смисъла да се споделя и как неизреченото понякога е много по-страшно от изреченото. За това как съдбата и всичко, което не зависи от нас, ни пренарежда в нови и нови конфигурации, откривайки как да преминем през непосилността. На сцената оживява историята за две изгубени момчета, които се хващат за ръце и взаимно се превеждат през емоционални тресавища и лабиринти, показвайки ни какво значи да се придвижваш в непрогледен мрак и вместо "Помощ!" да крещиш "Не ме е страх!" и да пееш.
Вечер на моноспектаклите ще има на 2 септември. Бойка Велкова ще играе от 18.30 ч. авторския си спектакъл "Пътят към Афродита" по текстове на Исабел Алиенде и лични преживявания на актрисата. Представлението на Столичния куклен театър е със специалното участие на Теодосий Спасов и солисти от балет "Арабеск".
Авторката и актрисата разказват за своя път през годините и за любовта. Трудно е да се каже къде започват думите на всяка от тях, разказът е вдъхновен от аромата на канела, червено вино, мъжки устни и пропуснати нощи. Пиесата е монолог за любовта и нейните съставки, за сетивата, спомените и илюзиите. Може би сме дошли на този свят, за да търсим любовта, да я намираме и да я губим отново и отново. С всяка нова любов пак се раждаме, а тази, която си отива, ни оставя рана. Горда съм с белезите от тези рани, с които съм покрита, пише Исабел Алиенде.
Същата вечер от 23.30 ч. своя авторски спектакъл ще изпълни Мариус Куркински. "Юбилей" от Чехов е продукция на "Сълза и смях". Чехов съществува. Той вече е част от този свят. Неговите произведения са докоснали, предупредили, утешили и спасили много човеци. Ние, хората на театъра, се обръщаме към Чехов, когато знаем, че имаме нужда от помощ, от нова светлина, от някой, който да ни пошепне спасителните думи, да успокои и укрепи душите ни, споделя Мариус Куркински.
Театър "София" пристига в Созопол на 3 септември с "Олд Сейбрук" от Уди Алън и "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън. Режисьор е Николай Поляков, сценография Юлияна Войкова-Найман. Участват Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля.
Спектакълът се състои от две комедии, написани от най-успешните американски съвременни драматурзи - Уди Алън и Нийл Саймън. Вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака, това са две смешни, проникновени пиеси за това къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор. "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник" забавляват с куриозните преживявания на влюбени ексцентрици, попаднали в комични и абсурдни ситуации.
Театър 199 "Валентин Стойчев" празнува 50-годишен юбилей с пиесата "Театър, любов моя!" от Валери Петров. Режисьорка е Kасиел Ноа Ашер, сценография Красимира Серафимова, участват Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер. Представлението е на 4 септември.
За Касиел Ноа Ашер "Театър, любов моя!" не е представление. То е лична, съдбовна среща на четирима непознати... Една среща-спектакъл, която се посвещава на Валери Петров, Крикор Азарян, Младен Киселов, Стефан Савов, Таня Масалитинова, Славка Славова, Валентин Стойчев.
Сатиричен театър "Алеко Константинов" закрива театралната програма на 5 септември с копродукцията с "Three Bears Entertainment ltd." "Дакота" от Жорди Галсеран. Режисьор е Владимир Пенев, сценография Никола Тороманов, музика Калин Николов. Участват Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Александра Василева.
Най-неочаквано целият живот на Иполит Харама се преобръща - след две седмици в кома той започва да сънува кошмари, които един по един се случват и той не може да разбере кое е истина и кое сън... "Дакота" на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран е една от най-поставяните му творби в театрите по цял свят. Според режисьора на спектакъла Владимир Пенев "си е истинско предизвикателство и голяма възможност за всеки режисьор да интерпретира на театрална сцена такъв текст и да го направи с точно този актьорски екип".

"Лив Щайн" от Нино Харатишвили

"Къщата на гнева" от Ф. Г. Лорка

"Семеен албум" от Малин Кръстев


"Театър, любов моя!" от Валери Петров

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ