22 Март 2019петък23:17 ч.

Любен Стоев пак провокира

Огромни инсталации и предизборни плакати са акцент в изложбата на социалния художник

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 760

Изложба на Любен Стоев бе открита снощи на ул. "Шипка" 6, етаж I, където творбите може да се разгледат до 16 февруари.

 

Любен Стоев е от авторите, изцяло отдадени на социалната тема. Социалният му реализъм, независимо какъв образен език използва, е съсредоточен върху отритнатите от обществото, изоставените, унижените, изпадналите не само физически, но и духовно. Концентрира се върху нелицеприятните феномени на нашето време, рязкото социално разслоение, престъпните групировки, съвременната градска среда, разрухата и мизерията.  

 

Първоначалното намерение на художника е  изложбата да бъде посветена на неговата 70- годишнина, която е свързана и с 50 г. творчество. С нея той си прави равносметка, която нарича "Отчет". И както сам споделя - отчет, а не хвалба или самохвалство за това какво съм направил през годините - и може би лек намек за това, че съм бил формиран и деформиран от годините на своята работа, от онова време на периоди и отчети. Това подсказва, че ще видим неща, които вече сме виждали, но и такива, които ще изненадат, смятат организаторите.

 

Акцентът са огромните инсталации - от велпапе, колажирани и асамблирани всекидневни предмети, в които е затънал човекът от улицата. Безнадеждността се засилва от закачените по стените на залата политически предизборни плакати, които Любен Стоев грижливо е събирал и запазил в последните години.

 

Плакатът за изложбата представя "Виенски бал в София", който отблъсква с псевдоелитарността си и кухото излъчване на персонажите. Новобогаташът в него си е позволил красавица с чертите на Мария Шарапова, която е коронована с китайска диадема за един лев.

 

Сред цялата навалица провокира следната инсталация - зад гърбовете на четири мутри се прокрадва сивкава сянка, която най-вероятно е кръстникът. А върху винил зад нея е поставен надписът "Строители на съвременна България", под който са изредени 200 прякора на лицата от новините днес. Изложбата включва и рисунки с панорами на софийската градска среда, литографии, дърворезби, акварели и пастели от различни периоди.

 

Любен Стоев е роден през 1939 г. Завършил е художествена гимназия и Висшето училище за изобразителни изкуства в Дрезден, специалност "Графика". Има повече от 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Взема участие в многобройни общи прояви, носител е на множество награди.


Снимки:

 

"Мутра"

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56