26 Март 2019вторник13:19 ч.

Неизвестен ръкопис на Михаил Арнаудов

Излезе студията "Родопските помаци" на големия български учен

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 1485

Премиера на новата книга "Родопските помаци" от акад. Михаил Арнаудов се състоя в пиано бар "Social club" на Столичната библиотека. Неизвестният ръкопис е предоставен на в. "Словото днес" от живеещата в град Отава, Канада, внучка на големия български учен - Искра Арнаудова. Студията е писана в началото на 50-те години, рецензирана от д-р Цветана Вранска, но по неизвестни причини останала непубликувана. След отпечатването на част от нея в писателския вестник сега тя излиза в отделно издание с предговор на нашия колега, до неотдавна зам.главен редактор на ДУМА Тодор Коруев, с марката на издателство "Български писател".
Няма да скрия, че останах силно развълнуван, след като разбрах, че такъв известен учен като акад. Михаил Арнаудов е автор на това изследване - сподели известният журналист, главен редактор на издателство "Захарий Стоянов". - В него бележитият литературовед и народопсихолог, етнолог си поставя за цел да изследва от научно гледище "помашкия въпрос", който днес придобива изключителна злободневност, предвид опитите на външни и вътрешни сили да отделят това изконно българско население и да го обособят като "помашки етнос".
В България има хора, които се занимават повече с "другостта" на това население, отколкото с неговата българска принадлежност. Според тях никога у нас не е имало турско робство, а само провинция Източна Румелия в рамките на Османската империя. Това са хора, които определено обслужват чужди интереси, подчерта Т. Коруев, като изтъкна огромното научно значение на неизвестната досега студия на акад. Михаил Арнаудов, която дава достоен отговор на различните политически и геополитически домогвания.
Въпросът за помаците, който вълнува през 50-те години проф. М. Арнаудов, не е случайно хрумване, а плод на дългогодишни проучвания - подчерта проф. Елена Огнянова, възпитаничка на бележития учен. Странно е, че на премиерата на тази книга не виждаме нито представители на БАН, нито на Министерството на културата, че дори и на президентството - отбеляза поетът Воймир Асенов, който изтъкна огромната заслуга на редакторката Анжела Димчева и спомоществователя-редактор Хубен Стефанов за излизането на книгата. Скандално е, че българската държава обърна гръб на това население и го остави в ръцете на въпросните сили - отбеляза писателят Йото Пацов. Интересни факти за чуждите домогвания към българите-мюсюлмани изнесе Милко Бояджиев.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58