19 Ноември 2018понеделник16:47 ч.

Неизвестен ръкопис на Михаил Арнаудов

Излезе студията "Родопските помаци" на големия български учен

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 1222

Премиера на новата книга "Родопските помаци" от акад. Михаил Арнаудов се състоя в пиано бар "Social club" на Столичната библиотека. Неизвестният ръкопис е предоставен на в. "Словото днес" от живеещата в град Отава, Канада, внучка на големия български учен - Искра Арнаудова. Студията е писана в началото на 50-те години, рецензирана от д-р Цветана Вранска, но по неизвестни причини останала непубликувана. След отпечатването на част от нея в писателския вестник сега тя излиза в отделно издание с предговор на нашия колега, до неотдавна зам.главен редактор на ДУМА Тодор Коруев, с марката на издателство "Български писател".
Няма да скрия, че останах силно развълнуван, след като разбрах, че такъв известен учен като акад. Михаил Арнаудов е автор на това изследване - сподели известният журналист, главен редактор на издателство "Захарий Стоянов". - В него бележитият литературовед и народопсихолог, етнолог си поставя за цел да изследва от научно гледище "помашкия въпрос", който днес придобива изключителна злободневност, предвид опитите на външни и вътрешни сили да отделят това изконно българско население и да го обособят като "помашки етнос".
В България има хора, които се занимават повече с "другостта" на това население, отколкото с неговата българска принадлежност. Според тях никога у нас не е имало турско робство, а само провинция Източна Румелия в рамките на Османската империя. Това са хора, които определено обслужват чужди интереси, подчерта Т. Коруев, като изтъкна огромното научно значение на неизвестната досега студия на акад. Михаил Арнаудов, която дава достоен отговор на различните политически и геополитически домогвания.
Въпросът за помаците, който вълнува през 50-те години проф. М. Арнаудов, не е случайно хрумване, а плод на дългогодишни проучвания - подчерта проф. Елена Огнянова, възпитаничка на бележития учен. Странно е, че на премиерата на тази книга не виждаме нито представители на БАН, нито на Министерството на културата, че дори и на президентството - отбеляза поетът Воймир Асенов, който изтъкна огромната заслуга на редакторката Анжела Димчева и спомоществователя-редактор Хубен Стефанов за излизането на книгата. Скандално е, че българската държава обърна гръб на това население и го остави в ръцете на въпросните сили - отбеляза писателят Йото Пацов. Интересни факти за чуждите домогвания към българите-мюсюлмани изнесе Милко Бояджиев.

БСП няма да крепи кворума, иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 260

22 млн. лева повече в бюджета на София за чистота

автор:Дума

visibility 39

Миньор загина в рудник в Мадан

автор:Дума

visibility 140

Шефът на "Нисан" арестуван за укриване на данъци

автор:Дума

visibility 49

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 952

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 295

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 273

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 313

/ брой: 224