20 Април 2024събота01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6400 лв. еднократна помощ за млади родители

Предлагат създаването на специален инвестиционен фонд

/ брой: 215

автор:Евгени Гаврилов

visibility 5539

Работещите млади семейства да получават еднократна помощ от десет минимални заплати, или 6400 лв. при второ и трето дете, предвижда алтернативният бюджет на БСП, обсъждан на специална кръгла маса в София. В нея, освен представители на левицата, участваха и хора от работодателските организации, синдикатите, обществени сдружения и политически партии. Бюджетът на правителството за следващата година е удар срещу най-бедните хора, които карат стари коли и носят дрехи втора употреба. Наливат се пари в нереформирани сектори, които изтичат незнайно къде. За сметка на това се увеличават доходите на администрацията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на дискусията. Според нея алтернативният бюджет на левицата предлага дългосрочна политика, която води до гарантиран икономически растеж, насочен към общините и българско производство. Бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата, обясни Нинова. Тя обяви, че левицата предлага преизчисляване на всички пенсии и подоходно облагане и данъчни облекчения за младите семейства. За първи път предлагаме  мярка, която, когато управляваме, задължително ще въведем - еднократна помощ за работещи млади семейства при раждане на второ и трето дете. Тя ще бъде в размер на 6400 лв. Има такива практики по света като Унгария, каза тя и посочи, че не се страхува от сравненията с Виктор Орбан. Нинова подчерта, че през 2018 г. ГЕРБ са изпълнили алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това са отхвърлили. Според нея разликата между техния бюджет и това, което ГЕРБ са свършили, е с около 50 млн. лв. 

Предвиждаме формирането на инвестиционен фонд в бюджета, като за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв. - 500 млн. лв. за инфраструктура и 700 млн. лв. за слаборазвитите региони, заяви депутатът от БСП  проф. Румен Гечев. Той поясни, че левицата предлага европейски подход и обвързването на бюджета с икономическото развитие на страната, а не го разглежда като счетоводен документ, както правят от ГЕРБ. Гечев подчерта, че към момента правителството няма ангажимент с нито един голям инвестиционен проект за разлика от високо развити страни, които залагат значими капиталови разходи за крупни инвестиционни проекти. Това е причина за тоталния срив на инвестициите у нас, които до август са били само 250 млн. евро при 9 млрд. евро през 2008 г. Според Гечев практиката, станала традиция за ГЕРБ, да се прехвърлят пари, предвидени за капиталови разходи, в перото за текущи разходи е престъпление. Така не са направени капиталови разходи за 10 млрд. лв.

Според Гечев в алтернативния бюджет не се говори за увеличаването на данък печалба, защото се увеличава данъкът върху дивидентите, което е равносилно. Пламен Милев от БСП заяви, че през месец юли от близо 2 280 млн. работещи на трудов договор 810 000 получават месечен доход под 360 лв., 903 000 са със среден месечен доход 790 лв., 526 000 са със среден месечен доход 1643 лв., а 39 532 получават 5435 лв. Остават 8000 души, които получават над 20 000 лв. Над 75% от работещите в страната са с доходи под 700 лв. Т.нар. средна класа със среден месечен доход 1600 лв. са 23%. Само 2% са с доходи над 5000 лв., а доходите на най-богатите са приблизително 0,2%. В тази връзка ние предлагаме максимален размер на месечно осигурителния доход 3900 лв., минимална работна заплата от 1.01.2019 г. 640 лв. Това е 60% от размера на средната работна заплата за последните 12 м., каза Милев. В бюджета си БСП предлагат още намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9%, на хляба от 20% на 5%, като се запазва ставката на корпоративния данък от 10%.

Според депутата Ирина Анастасова парите за образование се увеличават, но те се харчат неефективно. Левицата предлага да има един учебник по един предмет и те да бъдат безплатни до 12 клас. Според Анастасова в алтернативния бюджет  са заложили 20 млн. лв. за Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и 60 млн. за Селскостопанската академия. От парите за здравеопазване догодина една трета ще отидат за покриването на дълговете на болниците, в доболничната и болничната помощ не се очакват никакви реформи, поясни депутатът проф. Георги Михайлов. Той предлага създаването на два отделни фонда в НЗОК. Единият да бъде за неосигурените и в него да бъдат преведени 20 млн. лв. Другият да бъде за пенсионерите и децата, защото има съмнения, че държавата не превежда пари за тяхното здравно осигуряване. Левицата настоява за създаването на електронни регистри на социално значимите заболявания и за изграждането на специализирана детска болница. Според депутата Георги Гьоков левицата е за презчисляването на всички пенсии, което не е правено от десет години. Необходимо е максималната пенсия да стане 1560 лв., а обезщетението при безработица да се вдигне от 9 на 16 лв., твърди Гьоков.

 

проф. Боян Дуранкев:

Данъчна ваканция за студентите

Ако БСП промени данъчната система, това ще бъде равносилно на революция. Наистина е необходим алтернативен бюджет, който да създава буфери и заради външните опасности - "Брекзит" и положението в Италия, чиито дългове са 6-7 пъти по големи от гръцките. Трябва да се забрани използването на парите за капиталови разходи за текущи харчове. В сивата икономика се въртят 3-6 млрд. лв. и затова са необходими мерки срещу нея. Може да се помисли за данъчна ваканция за завършващите студенти, която да е за срок 4 г. за бакалаврите и 5 г за магистрите с годишни доходи под 60 хил. лв. Така младите хора могат да бъдат задържани у нас.

 

 

Янка Такева

Председател на СБУ:

Мандатност за директорите

За директорите на училищата трябва да бъдандатност за директоритее въведена мандатност - 2 мандата, защото сега има вечни директори, което е вредно за системата. До 2020 г. парите за образование е необходимо стигнат до 4.2% от БВП. Сега те са 3.6%. Делегираните бюджети се провалят, защото училищата са принудени да плащат висока такса смет. Оказва се, че децата плащат един път вкъщи, втори път в училище. Освен това трябва да се въведе отчетност при харченето на 450-те лв., които семействата получават за първолаците, защото се злоупотребява с тях.

 

 

Васил Велев

Председател на АИКБ:

МВР да се реформира  

Предприемачите са натоварени с много квазиданъци. Такива са такса смет, "данък одитор" за малките и средни предприятия, парите, които се дават на администрацията за многобройните такси и разрешителни. Те трябва да бъдат премахнати по някакъв начин. България е първенец в ЕС по харчене на пари за вътрешното си министерство. Ние даваме най-много пари на човек за сигурност и най-малко за култура. А МВР е нереформирана система. У нас най-спорна е политиката на доходите. Минималната работна заплата не трябва да се договаря на централно равнище, а поотделно за различните сектори. За да получи 100 лв. работникът, бизнесът прави още 53 лв. разходи.

 

Предсрочни избори са неизбежни

Предсрочните избори са неизбежни, заяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова, преди да представи алтернативния бюджет. Според нея бюджетът на правителството е с цел ГЕРБ да останат във властта. Тя обяви, че днес на извънредното заседание в парламента, на което трябва да се гласува бюджетът, БСП няма да се регистрира, защото не подкрепят политика, насочена към най-слабите и уязвими групи в полза на малко множество, струпано около управлението, за да си даде то спокойствие през следващата година. Според лидера на БСП кворумът е задължение на мнозинството, позовавайки се на думите на премиера Борисов от петък. 

Демонтаж на настоящия управленски формат, защото управляващите не провеждат реформи, каза заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев в по Нова телевизия. Според него настоящият парламент е изчерпан и едва ли би могъл да създаде друг тип мнозинство и друг тип управление. Въпреки искането за предсрочни парламентарни избори, Цонев добави, че той би подкрепил данъчната реформа на ГЕРБ. Това са инструменти от нашата управленска програма и ние компромис с нея няма да направим, каза Цонев. Той обясни, че внесеният от правителството бюджет е предизборен и не е съобразен с икономическите реалности. Той увеличава разходите и не отговаря на икономическия цикъл на страната. Той е ориентиран към целта на управляващите да спечелят следващите избори, смята Цонев. 

 

 

Шенген се отдалечава

Скандалът в Агенцията за българите в чужбина и корупцията при издаването на български паспорти, които са и европейски, отдалечава страна от Шенгенското пространство. Докато премиерът Борисов разхождаше премиери от страни членки на Шенген по границата и се хвалеше колко добре я пазим, хиляди без доказани основания са получавали българско гражданство, твърди Корнелия Нинова. Тя настоява службите да установят местонахождението на хората, получили без основание българско поданство и документите им да бъдат отнети.

 

 

 

 

 

 

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ