25 Май 2020понеделник08:06 ч.

Снимка Емилия Костадинова

60 000 първолаци прекрачиха училищния праг

автор:Дума

visibility 716

Първият учебен ден посрещнаха днес  в над 2400 училища в цялата страна. Първолаците, които за пръв път влизат в класната стая, са общо 60 000, 12 хиляди от тях са в София.Общо учениците в страната са над 700 000.

Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към учениците, учителите и родителите в столичното 18 СУ “Уилям Гладстон“, където бе гост на тържественото откриване на новата учебна година.

 Това е денят, в който нашите деца отново прекрачват прага на училището за да поемат по светлия път на знанието. Поколение след поколение жадният за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца. Знам, че най-вълнуващ е денят за всички първокласници, а той е и не по-малко вълнуващ за техните родители, сподели държавният глава. Радев подчерта, че ако искаме училищата ни да бъдат конкурентоспособни в условията на новия свят, те трябва да бъдат подкрепяни както от институциите, така и от цялото общество.

Образователният министър Красимир Вълчев откри учебната година в Първа английска гимназия в столицата.  Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме в образованието. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. Днес има много неща, които ни разделят, но това, което ни обединява, е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си и те да живеят в по-добро, хармонично, проспериращо общество, заяви в словото си Вълчев. За това най-много разчитаме на българското училище и учители. Поздравления за всички български учители. Благодаря ви. Желая ви здраве и сили, защото на вашата енергия и на вашите сили се уповават надеждите ни за по-добро бъдеще. Благодаря на всички родители, защото вие подкрепяте децата си и искате да им дадете най-добрите житейски възможности чрез образованието. Подкрепяйте ги и занапред, подкрепяйте ги като ги учат да уважават учителя, бе призивът на министърът.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година:

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 485

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 901

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ