18 Октомври 2021понеделник02:24 ч.

5G петима не чака

/ брой: 4

автор:Альона Нейкова

visibility 491

Когато преди години се анонсира въвеждането на мобилни технологии от последно поколение - т.нар. 5G, надали някой е очаквал да има възражения по този повод. Факт е обаче, че почти веднага се появиха "запознати" и дори "експерти", които "компетентно" разкриваха колко голямо бедствие са новите базови станции. Но тези мнения не предизвикаха бум от негативни реакции. А само спорадично се съобщаваше за единични подписки или изблици на демонстрации в някои точки на Европа срещу това "зло" на цивилизацията.

Такива прояви ставаха повод за усмивки у едни, будеха недоумение у други и пораждаха превантивен ирационален страх у трети. Останалите просто не забелязваха несъгласието на шепа швейцарци, германци, белгийци, британци и т.н. да се въведат подобрени стандарти за връзка със света. Обаче и в България се просмукаха конспиративни теории за непоправимата вреда на 5G за човешкото здраве (а тя тепърва предстои да се доказва или да се оборва, при това - с десетилетия).

Но някак гротескно изглеждаха през лятото на миналата година петимата души, събрали се пред парламента с искания за мораториум върху въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване в страната ни. Малко повече са били съмишлениците им в Русе, развяващи горе-долу по същото време национални трибагреници срещу "вълните с високи честоти". Но новината, че след Балчик и община Мездра забрани 5G мрежата, се превърна в една от най-споделяните и коментираните в началото на тази година.

Нима у нас има негласно състезание кой ще е първи, втори или десети в този обречен поход срещу напредъка на човечеството? Да се опасяваме ли, че някой ще реши да поиска да се забрани и рентгена, радиото и слънчевите лъчи, защото и те са опасни? Прогресът не чака отговори на подобни въпроси. И всъщност явно в това е спасението на хората.

БСП иска национално КОВИД-изследване

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 199

Радев и Йотова откриха кампанията си от Черни връх

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 199

БСП очаква работещи кабинет и парламент

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 199

Министър Живков: Ние зависим напълно от вноса на газ

автор:Дума

visibility 14

Очакват 9% ръст на фалитите у нас догодина

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 199

Държавата е била възложител на незаконното строителство

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 199

ВиК холдингът се уплаши от "удавяне"

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 199

Лидерът на ХДС обяви минаване в опозиция

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 199

Европа регистрира мигрантски скок по Балканския маршрут

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 199

Макрон се извини на Алжир

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 199

Австралия разхлаби КОВИД-мерките

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 199

"Заразният" страх

автор:Павлета Давидова

visibility 40

/ брой: 199

Гласуването за ГЕРБ ще е вот срещу България

автор:Юри Михалков

visibility 110

/ брой: 199

Покривът все пак падна...

автор:Ева Костова

visibility 91

/ брой: 199

На Джеки Вагенщайн - честито!

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ