21 Януари 2021четвъртък05:11 ч.

5G петима не чака

/ брой: 4

автор:Альона Нейкова

visibility 470

Когато преди години се анонсира въвеждането на мобилни технологии от последно поколение - т.нар. 5G, надали някой е очаквал да има възражения по този повод. Факт е обаче, че почти веднага се появиха "запознати" и дори "експерти", които "компетентно" разкриваха колко голямо бедствие са новите базови станции. Но тези мнения не предизвикаха бум от негативни реакции. А само спорадично се съобщаваше за единични подписки или изблици на демонстрации в някои точки на Европа срещу това "зло" на цивилизацията.

Такива прояви ставаха повод за усмивки у едни, будеха недоумение у други и пораждаха превантивен ирационален страх у трети. Останалите просто не забелязваха несъгласието на шепа швейцарци, германци, белгийци, британци и т.н. да се въведат подобрени стандарти за връзка със света. Обаче и в България се просмукаха конспиративни теории за непоправимата вреда на 5G за човешкото здраве (а тя тепърва предстои да се доказва или да се оборва, при това - с десетилетия).

Но някак гротескно изглеждаха през лятото на миналата година петимата души, събрали се пред парламента с искания за мораториум върху въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване в страната ни. Малко повече са били съмишлениците им в Русе, развяващи горе-долу по същото време национални трибагреници срещу "вълните с високи честоти". Но новината, че след Балчик и община Мездра забрани 5G мрежата, се превърна в една от най-споделяните и коментираните в началото на тази година.

Нима у нас има негласно състезание кой ще е първи, втори или десети в този обречен поход срещу напредъка на човечеството? Да се опасяваме ли, че някой ще реши да поиска да се забрани и рентгена, радиото и слънчевите лъчи, защото и те са опасни? Прогресът не чака отговори на подобни въпроси. И всъщност явно в това е спасението на хората.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ