17 Февруари 2019неделя09:39 ч.

5000 работни места заплашени у нас при "Брекзит" без сделка

Най-силно ще бъде засегнато селското стопанство

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 360

Спадът на вноса от ЕС за Великобритания при "Брекзит" без споразумение ще заплаши над 600 хил. работни места в света според проучване на германския институт И Ве Ха (IWH), цитирано от dnevnik.bg. В България засегнати биха били 5100 души, от които 1700. директно и 3400 индиректно, като най-силно засегнатият сектор е селското стопанство.

Според изчисленията на експертите от И Ве Ха, които се основават върху хипотезата за спад от 25% в търсенето на европейски продукти във Великобритания, 103 хил. работни места биха били заплашени в Германия и 50 хил. във Франция. Силно засегнати биха били също Полша (46,5 хил.) и Италия (46,2 хил.). Германската автомобилната индустрия, стожерът на износно ориентираната германска икономика, би била особено засегната - само застрашени от закриване са 15 хил. работни места. Във Франция секторът на бизнес услугите ще почувства в най-голяма степен влиянието на "Брекзит" без споразумение, се посочва в данните на И Ве Ха, цитирани от Франс прес.

Икономистите отбелязват, че при заплашените работни места освобождаването от работа е само една от опциите и компаниите биха могли да се опитат да запазят работните места, като прибегнат до частична безработица или като намерят нови пазари. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март и все още не е наясно в каква посока ще тръгне разводът с ЕС. Британските депутати отхвърлиха на 15 януари дълго обсъжданото споразумение между Брюксел и премиера на Великобритания Тереза Мей.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32