16 Януари 2022неделя21:56 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Петър Витанов и Евелина Славкова представиха резултатите от проучването

47% от българите: Властта не действа адекватно в зеления преход

Настояват за създаването на координиращо звено по проблема с климатичните промени

/ брой: 233

автор:Евгени Гаврилов

visibility 121

Близо половината българи - 47%, смятат, че досегашните правителства не действат адекватно за реализиране на европейската "Зелена сделка". Това показва проучване "Нагласи и предизвикателства при реализиране на европейския зелен пакт в България" на Изследователски център "Тренд", поръчано от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. 

Според резултатите от него 30 % от анкетираните не са съгласни експлоатацията на изкопаемите горива да бъде спряна. 78% от българите са на мнение, че климатът в света се променя, само 8 на сто твърдят обратното, коментира Евелина Славкова от "Тренд". 

10% от анкетираните са на мнение, че климатичните промени са резултат от естествените процеси. 50% смятат, че промените са резултат освен от естествените процеси и от действията на хората. Според 25% измененията са изцяло резултат от човешка дейност. 

Над 30% от хората са заявили, че климатичните промени ще са негативни за България и за семействата им, 14 на сто смятат, че ще са много негативни. Само 1% очакват те да са положителни. 7 на сто пък са убедени, че няма такива промени.

В проучването има въпрос какво е поведението на българите и как решенията им въздействат на промените? 41%  заявяват, че пазаруват по-малко хранителни продукти, които не са от местни производители, 49 на сто заявяват, че това не важи за тях. 37 на сто са заявили, че пазаруват стоки, които съдържат по-малко пластмаса в опаковките. Пак толкова заявяват, че изхвърлят отпадъците разделно, но 57% не го правят. 27% заявяват, че пазаруват органично произведени храни. 43% заявяват, че ползват самолет по-рядко. 60 на сто обаче отговарят, че ограниченото ползване на автомобил не важи за тях. 

Едва 7 на сто ползват енергия, произведена от възобновяеми източници. Проучването е установило, че 23% от българите биха гласували за политическа партия, която подкрепя мерки срещу климатичните промени, коментира Славкова.

Климатичните промени са тема номер едно в Европа и тя ще оформя  цялата политика на институциите в следващите 30 години. Хубавото е, че 78% от хората в България осъзнават проблема и имат отговорен поглед. Сигурен съм, че ако този проблем бъде поставен по-остро, загрижеността ще се повиши, коментира Петър Витанов. "Нашият екип смята, че климатичните промени са един от най-големите проблеми и в България, и в Европа. И това се дължи на човешката дейност. Ние искаме да поставим дебата за кръговата икономика – да добиваш с по-малко енергия, да рециклираш и да използваш отново. Искаме да подтикнем политическите партии да обърнат много по-сериозно внимание на мерките срещу климатичните промени. Искаме да подтикнем и правителството ни да бъде далеч по-активно в предлагане на такива мерки. Въпросът е не дали тази промяна ще се случи, а как ще се случи и кой ще плати сметката", заяви евродепутатът. Според него трябва да се създаде у нас координиращ орган, който да съгласува действията на министерствата и ведомствата, които имат отношение към зелената сделка. 45% от европейското финансиране ще минава през зелени политики и на нас ни трябва експертиза от страна на държавата, каза още  Витанов.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 544

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 618

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ