29 Март 2024петък07:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Места

3724 крачки над Бялата река

Осем моста, няколко панорамни площадки, седем интерактивни табла и величествената природа на Стара планина правят интересна и приятна разходката по Калоферската екопътека

/ брой: 12

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 5069

Знаете ли, че кълвачът може да почуква с човката си с 20 удара в секунда? А ние едва ли можем с ръка да постигнем дори 1/4 от тях. В това ще се убедим, когато минем по Калоферската екопътека "Бяла река". Информационното табло, посветено на черния кълвач, който обитава района на Националния парк "Централен Балкан", дава възможност да направим скоростен тест. 

Отправна точка за живописния маршрут откъм главния подбалкански път София-Бургас е разклонът за влизане в Калофер - при паметника на Калифер войвода. Скоро се появява табела с надпис "Калоферски мъжки манастир", която сочи наляво. Следвайки посоката, тръгваме по широк, стар и на места доста разбит асфалтов път. Тук-там се отделят странични пътища към кокетни малки къщи за гости и кътове за отдих. След 7-8 км стигаме до манастирската обител. Пред портите има място за паркиране, а след 200-300 м са обособени още зони за престой на автомобилите.

Калоферският мъжки манастир "Рождество Богородично" е основан през ХVII в. в близост до средновековното селище Звъниград. През годините е бил разрушаван и опожаряван, после възстановяван. И макар че от 1954 г. е действащ девически манастир, до днес е известен със старото си име. Последната му основна реставрация е по повод 1300 години от основаването на Българската държава. Комплексът от църква, жилищни и стопански сгради е разположен в голям, красиво оформен и поддържан двор и отвсякъде е заобиколен от гористите възвишения на Стара планина. Сегашният храм е построен през 1881 г. от Генчо Кънев от Трявна върху основите на старата черква, а най-скорошното му изографисване е през 2003 г. от художниците Михаил Минков и Нанко Нанков.

Пътят продължава покрай манастирските постройки и стига до входа на комплекс, в който са изградени бивак, детски център за оцеляване сред природата "Джендема" и екопътеката "Бяла река". Всъщност реката извира почти от връх Ботев, а ако посетите това място през пролетта, ще разберете защо се нарича Бяла - буйните й разпенени води изглеждат като огромни пухкави къдели. На това приказно място сред сенките на дърветата и просторните поляни от двете страни на реката са обособени места за палатки и игри, има кафе-ресторант, дървени маси и пейки, огнища за барбекю или романтични вечери край огъня. По въжен мост се минава от другата страна на реката, наблизо е началото на маршрут със синьо-бяла маркировка, който отвежда до хижа "Рай" и най-високия връх в Стара планина - Ботев (2376 м). На отсамния бряг, на няколко минути от бивака, се намира арката, от която тръгва екопътеката "Бяла река".

Една от най-дългите у нас, тя предлага не само приятна двучасова разходка, а забавен образователен тур с дължина 1830 м (3724 крачки), на надморска височина в началото 540 м, а в най-високата точка - 630 м. Пътеката минава през осем моста с обща дължина около 80 м, които ни прехвърлят от двете страни на реката, има близо 400 м вградени в земята дървени стъпала и над 85 м стълби и платформи. От по-високите площадки се откриват дивни гледки към няколко ката хълмове на Балкана, към ждрелото на реката, малки и големи планински водопади. В 7 интерактивни модула, разположени по маршрута, е представена информация със снимки за птици, земноводни и влечуги, билки, реката, гората... Показани са и отпечатъци от стъпки на различни бозайници, които населяват планината. На една от въртящите се табелки с информация и снимки пише: "Най-опасният хищник на нашата планета." На обратната й страна вместо снимка има огледало... Повече от половината растителни видове в България се срещат там, близо 2/3 от лековитите билки и 11 вида уникални за това място растения. Планината е обиталище на вълци, мечки, диви кози, благородни елени, царски орли, на 120 вида птици... Образователният и приключенски комплекс е изграден и се поддържа от дирекцията на Националния парк "Централен Балкан". По данни на екосдружението в Калофер, всяка година по пътеката минават над 10 000 души. Ако не желаете да се върнете по същия път, може в края на маршрута да възлезете, покрай бивака и беседката, до последната панорамна площадка. Оттам да се насладите на величествената гледка на безкрайния планински простор, да изживеете възторга, който ви обзема пред тази неръкотворна прелест, и да поемете обратно надолу по леката полегата горска пътека към изходната точка при арката.

Наред с това приказно бягство от градския шум и прахоляк, заслужават внимание интересни обекти в самия Калофер - къщата-музей на Христо Ботев, Даскал-Ботевото училище, величественият мемориален комплекс "Христо Ботев", девическият манастир "Св. Въведение Богородично", църквите, новият Творчески център на финото плетиво, посветен на прочутата калоферска дантела, и др. Всичко за славната история на красивия подбалкански град, на неговите знаменити родове и личности - духовници, търговци, революционери, просветни и културни дейци, военни, юристи, лекари, архитекти и инженери, може да се прочете във фундаменталния труд на видния писател, историк, библиограф и етнограф калофереца Никола Начов "Калофер в миналото".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ