24 Април 2024сряда09:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

3000 ученици пресъздават с картини и слово героизма

Читалище "Димчо Дебелянов" събра почитателите на книгата от всички възрасти на представяне на изданието "Паметта на времето"

/ брой: 153

visibility 826

Миглена Иванова

Столичното народно читалище "Димчо Дебелянов" бе домакин и отвори врати за пореден път за любителите на българската литература и история. Поводът бе представянето на книгата "Паметта на времето" - забележителна като съдържание и представени рисунки. Това е ученическо творчество от националния конкурс на тема "Приносът на българския народ за победата над хитлерофашизма". Събиратели на детските творби са ст.н.с. д-р на ист.н. Марин Калонкин и Иван Карадачки.
Желаещите да научат повече за изданието имаха удоволствието да се срещнат с Марин Калонкин и изкуствоведката Ирина Аврамова. Пред почитателите на словото от различни възрасти, сред които имаше дори деветгодишно дете, Марин Калонкин подчерта националната значимост на темата и предизвикания интерес от страна на ученици и учители, от Министерството на образованието и регионалния инспекторат. Желаещите да пишат за конкурса били над 3000 ученици от V до ХII клас. И за да се представят на необходимото равнище, получили професионална помощ от преподавателите си по литература, история и рисуване. Разработките на учащите били разглеждани от комисия, която преценила, че 100 от творбите са достойни за награда. А тя била поход до Македония и Сърбия заедно с ветераните от войните.
Четейки отделните разкази на децата и изповедите на техните баби, дядовци или възрастни сродници, човек разбира колко е голямо желанието на младото поколение да научи повече за историята и героите от времето на войната. Конкурсът тръгнал отпреди две години по инициатива на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България. Дотогава много от участниците в литературната надпревара не предполагали, че техни роднини или съседи са участници в борбата с хитлеристката чума. В процеса на работа от разказите им учениците успели да научат повече за страшните битки и пожертвования. Калонкин обърна внимание, че в разработките има национално, а не партийно звучене. Той бе категоричен, че именно културата е оръжие по време на война.
Изкуствоведката Ирина Аврамова бе удивена от желанието на децата да пресъздадат човешките образи и картини на битките при военните действия. В същото време детски рисунки показвали нашия мирен съвременен свят без бомби и снаряди. Тя каза, че предците ни са защитили националната кауза и българският войник е освобождавал Европа още преди други народи. Като човек на изкуството Аврамова оцени високо детското творчество и съкровеното желание на участниците да вложат своето виждане и характер в произведенията си. По време на литературната среща в читалището стана ясно, че първенците от конкурса са от Разград и Казанлък.
Заради големия интерес на учениците към историческото минало идеята е да се продължи националното състезание на различни теми, като следващата ще бъде "100 години от Балканските войни".
Известният историк представи и дари на читалището издадената от Съюза на ветераните трилогия "Храбростта и мъката на България" -поетична антология - съставител Драгомир Шопов, военна проза - съставител Георги Георгиев, фронтова палитра - автор Цоко Гергов. Марин Калонкин подари авторските си книги "България във Втората световна война 1939-1945 г." и "Величието на Васил Левски". Читалището се сдоби и със стихосбирката "Преминах внезапно" на поета Валери Калонкин.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ