06 Юли 2020понеделник08:55 ч.

1992 г. Правителството на Филип Димитров - "с малко, но завинаги"

На фокус

Продължение от вчерашния брой

30 години преход - 30 години скандали

Вместо да управляват, 18 правителства злоупотребяваха с надеждите на хората

/ брой: 213

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1184

Противоречията в управляващия СДС и правителството вече не можеха да се прикриват. Основна роля в скандалите играеха съветниците на Филип Димитров Константин Мишев, Алекс Алексиев (вече покойник) и масажистът Георги Боздуганов. Първите двама са български емигранти с американско гражданство и изявени антикомунисти. Те разполагаха с голямо влияние върху премиерските решения,без да носят някаква отговорност. Военният министър Димитър Луджев остро реагира срещу намесата на Мишев в оръжейния бизнес. На 18 септември 1992 г. тогавашният директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов, изнесе на пресконференция информация, че Константин Мишев, въпреки ембаргото, подготвя сделка за износ на минохвъргачки за Сърбия през Македония. Мишев пък обвини Луджев публично в нелегална търговия с оръжие и премиерът поиска оставката му. Луджев напусна кабинета, а по-късно и СДС.

Атака срещу премиера и правителството започна и Ахмед Доган, като прогнозира скорошното му падане от власт и заговори за син фашизъм. Филип Димитров направи поредната грешка, започвайки война и с пресата. На 13 август 1992 г. правителственият пресцентър, по инициатива на премиера, разпространи специална декларация, с която обвини група вестници в публикуване на неверни данни. Последваха в края на август прословутите "Боянски ливади". Президентът Желев свика пресконференция в градината на резиденция Бояна, на която отправи остри критики към премиера и правителството. Парламентарната група на СДС се разцепи, напусната от 23 народни представители, а Стефан Савов бе свален от поста председател на парламента. В СДС се появиха "сини мравки" - група недоволни около Димитър Луджев.

Филип Димитров поиска вот на доверие и в НКС на СДС не възразиха. На 20 октомври 1992 г., на закрито заседание на парламента, бе гласувано решение, че министър-председателят е създал "предпоставки за уронване престижа на Република България и за накърняване на националната сигурност". НКС на СДС взе решение депутатите на СДС да не присъстват, с изключение на Николай Слатински. На 28-ми октомври в парламента бяха насрочени дебатите за вота на доверие. Той бе отхвърлен със 120 срещу 11 гласа. На 12 ноември президентът Желев възложи отново на Филип Димитров да състави ново правителство. На 20 ноември предложеният от Димитров кабинет не получи необходимите гласове. 

Филип Димитров ще остане в политическата ни история  с неадекватността и некомпетентността си. Той се сдоби с много прякори. Наричаха го българския Мойсей, защото щеше да води 40 години народа през пустинята; Фил Кенеди, заради отношенията му със САЩ, а и просто Ф.Д. Той ни вкара и в международен скандал, след като при визитата си в Израел се качи и на Синайските възвишения.

На 2 декември 1992 г. президентът възложи на Петър Бояджиев, кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група "Предизборен съюз на БСП и коалиция", да състави правителство. Кандидатурата на Бояджиев се оказа незаконна, защото той имаше двойно гражданство - френско и българско. На 15 декември държавният глава възложи на парламентарната група на ДПС да посочи кандидат за премиер. Така на сцената се появи проф. Любен Беров, съветник на президента Желев. 

 

"Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер". 

Тези думи на Нейчо Неев, вицепремиер на Беров, трайно превърнаха правителството в символ на липса на държавност. Освен вицепремиер, Нейчо Неев беше и министър на транспорта. Той бе запомнен и с инспекциите на жп гарите около София, където събираше боклука от пероните. А премиерът Беров остана в българската история като един почтен човек, но ръководеното от него правителство създаде условията за властта на организираната престъпност в България. Това бе второто коалиционно правителство в България, съставено по формула, която го обрече на постоянни противоречия, колебливи и бавни решения, липса на единна политическа воля в изпълнението им. Правителството бе с мандата на ДПС, избрано с гласовете и на БСП и уж изпълняващо програмата на СДС. Моментът, в който то започна своята работа, бе ключов в историята на страната. Икономическите връзки (предимно със страните от СИВ) бяха сринати, загубихме пазари, България вече купуваше газ, петрол, електроенергия на пазарни цени. Отпаднаха и преференциите, давани за износа ни за Русия. В тази обстановка на икономически колапс правителството се ръководеше от трима вицепремиери - Валентин Карабашев, Нейчо Неев и Евгений Матинчев, а Беров претърпя тежка сърдечна операция. 

Заради югоембаргото контрабандата на горива достигна умопомрачителни размери. През ноември 1993 г. вицепремиерът Неев бе арестуван по едно от делата за контрабанда на петрол по време на югоембаргото. Друг вицепремиер - Валентин Карабашев, подаде оставка заради продажбите на 3 големи хотела в София - "Ню Отани", "София" и "Парк хотел Москва". Министърът на земеделието Георги Танев бе забъркан в съмнителна сделка за доставка на американска царевица на цени 30% по-високи от борсовите.

БНБ издаде десетки лицензи за създаване на частни банки, а това допринесе за последвалата банкова криза. Организираните престъпни групировки създадоха трибуквената икономика - ВИС и СИК. Тя бе базирана на рекета за охрана или застраховане, изкупуване на селскостопанска продукция на цени под себестойността, изнудване и ограбване по пътищата. Подземният свят се разрасна и търсеше начин да излезе на светло.

В София започнаха масови вълнения, митинги, гладни стачки. Гладуването на Едвин Сугарев, виден представител на т.нар. тъмносини, бе насочено срещу президента Желев с искане за неговата оставка. То прерасна в движението "Един живот срещу лъжата". Положението в страната  стана неудържимо и на 2 септември 1994 г. Любен Беров се принуди да сдаде поста. На 19 септември 1994 г. президентът възложи мандат за съставяне на ново правителство на СДС, но сините го отказаха. На 26 септември президентът възложи на новосъздадената парламентарна група на "Нов избор" мандат и тя издигна кандидатурата на Димитър Луджев. Предложеното от него правителство обаче не получи подкрепа в парламента при гласуването на 12 октомври 1994 г. На 30 октомври президентът Желев разпусна 36-то НС, насрочи парламентарни избори на 18 декември 1994 г. и назначи Ренета Инджова за служебен премиер.

Дело за клевета

Служебното правителство няма право да води международни преговори, да договаря или сключва заеми. То не подлежи на парламентарен контрол, тъй като парламентът е разпуснат. Президентът определя задачите, които служебният кабинет ще решава. Служебните правителства обикновено работят в условия на политически комфорт, тъй като партиите са изцяло фокусирани върху изборите. Резултат от икономическа или политическа криза (или и от двете), служебните правителства показват, че при ясни правомощия, липса на политически натиск и конкретни срокове, могат да работят успешно. Всъщност, служебните кабинети успяваха да свършат повече работа от всеки друг Министерски съвет. Ренета Инджова публично обвини предшественика си Любен Беров, че кабинетът му е бил всъщност на "Мултигруп". Професорът заведе дело за клевета. Инджова критикува и модела на масова приватизация, прилаган от правителството на Беров. 

Банкова и зърнена криза

Жан Виденов бе избран за премиер на 36 години. Той положи клетва на 25 януари 1994 г. Неговото правителство наследи сложна икономическа и политическа обстановка, която налагаше решителни действия за реформи, за извеждане на страната от политическото противопоставяне и за активни действия в посока международната й интеграция. Това бяха задачи, с които той трудно можеше да се справи поради две причини. Първата бяха вътрешните противоречия в БСП за посоката на икономическо развитие на страната. Втората бе силната международна и вътрешна опозиция срещу това социалистите да се заемат с демократизацията на страната. Така управлението се превърна по-скоро в низ от неуспехи.

                                Следва 

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 30

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 0

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 189

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 302

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 253

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 247

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 202

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ