17 Февруари 2019неделя10:33 ч.

Когато чу името си като победител, Мамуд направо остана без глас, а после сподели, че е трудно да повярва в невероятното

27-годишен спечели "Сан Ремо" с "Пари"

Италианската музика е големият победител на събитието, което тази година мина под мотото "Фестивал на хармонията"

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 425

27-годишният изпълнител Мамуд е големият победител на 69-ото издание на фестивала в Сан Ремо с песента "Пари" (Soldi). В текста на парчето се говори за любима, която мисли само за финикийските знаци. Появяват се и думи като рамадан, наргиле и хабиби, както и констатацията, че за човек е трудно да остане на този свят, когато е изгубил достойнството си.

Младежът е наполовина египтянин и наполовина италианец, тъй като неговата майка е от Сардиния. Пълното му име е Алесандро Мамуд. Започва кариерата си като участник в шестото издание на "Х Factor". Пише сам текстовете и музиката на песните си. Стилът му е модерен, а гласът - много точен на високите тонове. В композициите му се долавя и лек ориенталски мотив.

На втора позиция с лиричната любовна композиция "Музика, която остава" (Musica che resta) се класира лиричното оперно поп трио "Ил воло", чието име в превод от италиански означава "Полетът". Групата, съставена от Пиеро Бароне, Иняцио Боскето и Джанлука Джинобле, родени съответно през 1993, 1994 и 1995 г., бе сформирана случайно по време на музикално риалити шоу.

На трето място с "Твоите особености" (I tuoi particolari) остана Ултимо, който всъщност се казва Николо Морикони. Роден е през 1996 г. Учи композиция и пиано в Националната музикална академия "Санта Чечилия". Пее в стил поп и хип-хоп. Печели фестивала в Сан Ремо през 2018 г. в категорията за млади таланти. Ултимо бе един от най-аплодираните изпълнители на финалната вечер, въпреки че на места пеенето му бе леко фалшиво. Той взе и наградата за най-слушана онлайн песен по време на фестивалните дни.

Общо 24-те композиции в конкурсната програма на "Сан Ремо" бяха класирани чрез телевот от зрителите, гласуване на жури, както и на критиците и журналистите. В категорията за кавъри на песни в импровизирани дуети Франческо Мота и Нада победиха с "Къде е Италия" (Dov`e l`Italia). Симоне Кристики получи отличието за най-добра композиция и най-добро изпълнение за парчето "Погрижи се за мен" (Abbi cura di me).

Наградите на критиката и на журналистите, отразяващи фестивала, както и приза за най-добър текст взе Даниеле Силвестри заедно с рапъра Ранкоре с истинско име Тарек Юрич за Argento Vivo (което буквално се превежда като "Горещо сребро", но в преносен смисъл означава "Пъргаво и жизнено дете").

Финалната вечер се запомни и с пламенната реч на водещия Клаудио Бальони, който е и творчески директор на "Сан Ремо". Той акцентира, че тази година мотото на събитието е "Фестивал на хармонията", а големият победител е италианската музика.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32