28 Март 2024четвъртък16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2000 студенти посрещат Банго Васили

Фондация "Лозенец"-Стара Загора обгрижва 220 ромчета, държавата гледа отстрани

/ брой: 10

автор:Христо Христов

visibility 1827

Над 2100 са ромите в България, които ще посрещнат настъпващата на 14 януари циганска Нова година (Банго Васили) като студенти в различни вузове, твърди Румян Русинов от младежката фондация АРЕТЕ, който от почти десет години се занимава професионално с проблемите на десегрегация на малцинствата. По думите му броят е доста по-голям, но по една или друга причина мургавите кандидати за дипломи не афиширали принадлежността си към етноса.
След първоначалното затваряне на племето вътре в черупката си през 90-те години на миналия век е започнало самоосъзнаване и все повече млади хора разбират, че нямат бъдеще без образование, коментира Русинов, който е работил дълго време в Ромския образователен фонд - Будапеща. Вече е създадена истинска мрежа от различни неправителствени организации, които работят за изваждането на най-малките от училищата в махалите и гетата и насочването им към учебни заведения в престижни квартали.
В Стара Загора с това се е заела фондация "Лозенец", която пета година обгрижва по 220 деца - ученици от първи до осми клас в 10 "смесени" училища. Постоянните наблюдения показвали, че отсъствията на ромчетата от часовете е в рамките на 0,05 на сто, а външното оценяване дало резултат (в класовете от четвърти до осми) - добър 4.33. Постигнат бил и среден успех 4.40, коментира проф. Веска Шошева, завеждащ катедра "Социални дейности и спорт" при Тракийския университет, която работи активно с неправителствената организация.
"Пресяването" на децата е изключително внимателно, водят се продължителни наблюдения в населените с роми квартали, ангажират се семействата, имало немалко спорове с майки и татковци, настояващи наследниците им да бъдат сред избраниците. Фондацията осигурява безплатни учебни помагала и транспорт, както и занималня
Проектът продължава и през тази година, като има и бонус - подготовка на 40 от децата за кандидатстване в елитни гимназии. 13 са децата на българи, 27 са ромчетата. Подготовката по български език и математика е поета от четирима преподаватели с голям опит, коментира председателят на фондацията Александър Крачолов. Средствата по проекта, в размер на 48 000 долара, са осигурени от Институт "Отворено общество" - Будапеща.
Сходна програма върви и в пловдивския квартал "Столипиново", уточни председателят на фондация "Рома" Антон Карагьозов, където са обхванати 223 деца в 6 учебни заведения. Мрежата обхваща 10 големи и по-малки градове, сред тях са София, Видин, Пазарджик, Берковица...
За съжаление държавата на практика я няма, само отделни общини помагат с материална база, смята Русинов. Ангажиментите на просветното министерство (МОМН) от две години насам били повече от символични, отказвала се дори статистика, свързана с обучението на подрастващите роми. Разчита се при предстоящото преброяване да бъдат обновени някои от данните за състоянието в етноса, който през 2001 г. надхвърли 370 000 души.
Около 55 000 по неофициални данни живеят уседнало на територията на Старозагорска община, като най-компактните маси са в Стара Загора (квартал "Лозенец" - 22 000), Казанлък (над 12 000) и Чирпан (почти 10 000). Данните от областната администрация показват, че едва 3 са лекарските практики, базирани в кварталите "Лозенец" и "Кармен" - Казанлък, а никой не знае каква е средната възраст на жителите.
Въвеждането на делегираните училищни бюджети стопи процесите на отпадащите от образователната система циганчета, смята Русинов. Но това не означавало, че завършващите образованието си са грамотни. За него, а и за колегите му от ромските фондации правилният подход е десегрегирането на децата, изваждането им от махленските школа и приобщаването им към връстниците им българи. И колкото по-настойчиво се прави това, толкова по-малко ще бъдат проблемите с мирното съвместно пътуване на роми и българи към правилата на Евросъюза.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ