05 Юли 2020неделя15:55 ч.

Снимка Божидар Марков/НТ "Иван Вазов"

Равносметка

150 000 зрители са посетили Народния театър през изминалия сезон

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 1221

Над 600 представления и повече от 150 000 зрители отчете Народният театър за изминалия театрален сезон 2018-2019. На среща с медиите директорът Мариус Донкин обобщи направеното в последните 10 месеца, включително и на третото издание на "Театър пред театъра". 12 премиери, 26 номинации за "Икар" и "Аскеер" и 11 статуетки - това е цифровата равносметка за Сезон 2018-2019. И още: 57 заглавия в репертоара, от които 12 с по над 100 и 300 представления.

Билетите за новия сезон, който ще започне на 1 септември с водосвет, и на 13 септември - със спектакли на трите сцени, вече се продават. Те ще може да се купуват онлайн през цялото лято, а касите ще бъдат отворени на 1 септември.

На срещата с медиите Мариус Донкин разкри и някои от основните проекти, които ще бъдат реализирани от 1 септември. Сезонът ще започне с турне на "Моята скъпа лейди" от Израел Хоровиц във Франция и гостуване на Националния театър на Хърватска. Веднага след това репетиции на голямата сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави спектакъла "Орфей". Най-вероятно с него НТ "Иван Вазов" ще гостува в Хърватска на 24 май, по време на председателството на страната на ЕС.  

Втори спектакъл на голямата сцена ще постави и Иван Пантелеев, чиито "Neoдачници" получиха признанието и на публиката, и на театралната общност. Името ще стане ясно наесен.

Един от големите проекти на Народния театър през новия сезон, както и цялата му втора половина ще бъде посветени на 170 години от рождението на неговия патрон Иван Вазов. Това е драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература - "Нова земя". По него вече работят драматурзите на театъра Юрий Дачев и Мирела Иванова.

На честването на годишнината ще бъдат посветени и други събития, инициирани от театъра - две големи изложби във фоайето на първи балкон и в градинката пред театъра, четения на Вазови творби на сцена "Апостол Карамитев", заснемане на документален филм и учредяване на национална награда за духовен принос, която ще се присъжда всяка година от Народния театър. Всички инициативи ще бъдат обединени под мотото "Необозримостта Вазов". Предстоят и други важни събития, свързани с годишнините от рождението на режисьорите Кръстьо Мирски, Н.О. Масалитинов, Крикор Азарян и други.

В проект е и идеята за създаване на четвърта сцена в сградата на ателиетата на ул. "Кирил и Методий", която ще бъде пространство за алтернативен театър и ще разполага с около 50 места.

Мариус Донкин обяви премиерните спектакли, които зрителите ще видят на трите сцени до края на годината. Началото ще е на 26, 27 и 28 септември с "Колкото - толкова" от Недялко Йорданов на камерната сцена. На 28 септември и 2 октомври на голямата сцена е "Хубава риба" от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен през ноември на камерната сцена, "Плач на ангел" от Стефан Цанев през декември на сцена "Апостол Карамитев" и "Орфей" на Йерней Лоренци през декември на голямата сцена.

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 135

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 141

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 121

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 658

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 783

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1366

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ