140 халби бира изпива европеецът
Близо една трета от българите е на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот
/ брой: 246
Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г., споделят от Съюза на пивоварите по повод последния доклад на колегите им от Брюксел за бирения сектор в Европа. Продължава да расте и броят на пивоварните на континента, като миналата година те са 9450, а сега, в края на 2018 г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6000 са микро пивоварни с годишно производство под 1000 хектолитра бира.
Производството на бира в Европейския съюз се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 г. Европейската бира се радва на голям интерес в цял свят и много страни членки увеличават износа си. 87 млн. хектолитра от бирата, произвеждана в ЕС, се изнася в 123 държави.
Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните - Витянис Андрюкайтис, присъства лично на Общото събрание на Пивоварите на Европа и в речта си пред присъстващите сподели: "Приветствам ангажимента и старанието на Пивоварите на Европа да предоставят пълния списък със съставките и калорийното съдържание на всички бири. Това ще помогне на хората в ЕС да бъдат по-добре информирани и, надявам се, да правят по-здравословни избори. Прозрачността е една от най-модерните думи в сектора на храните и напитките през последните години, което е ясен сигнал, че тя е важна за потребителите. Ето защо призовавам цялата алкохолна индустрия да последва примера на Пивоварите на Европа и да отговори на очакванията на консуматора."
В България бирата е особено популярна. 31% от населението на страната смята, че пивото е подходящо за тях питие, а близо една трета от всички нашенци е на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот. През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе - 11 пъти месечно. Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. За последните 3 години у нас производството на бира ежегодно надхвърля 5 млн. хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.