26 Септември 2020събота13:17 ч.

Тихомир Тошев

12% ръст на ипотечното кредитиране

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 278

Извънредното положение накара банките леко да затегнат кредитирането. Интерeсът към фирменото кредитиране е по-нисък, има спад за разлика от имотното кредитиране, съобщи пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев. Той посочи, че преобладават ипотечните кредити, където има 12 на сто ръст на годишна база, има и леко повишение на потребителските заеми - в рамките 3-5 на сто. "В условия на КОВИД кризата хората започнаха повече да спестяват", констатира Тошев.

"Банките още през юни разхлабиха тези рестрикции, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение - при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 - 3,2%, при потребителските - между 4,5 и 6,6%, и затова този пазар много бързо се възстанови", допълни Тошев. Според него интересът към кредитиране се е върнал към нивата преди кризата. Очакват се есенните промоции на банките за кредити, които традиционно са по-активни.

"Банките са силно ликвидни. Лихвите по депозити в банките са нулеви, но хората предпочитат да си държат парите там заради сигурността - до 100 хил. евро са гарантирани", припомни консултантът. Той посочи, че все още левовите кредити са по-изгодни, тъй като доходите ни са в лева. Към момента 95% от заемите, които са изтеглени, са в българска валута. Същото важи и за депозитите, коментира експертът.

Цените на имотите не паднаха, особено в големите градове, където интересът е най-голям, задържаха се на нива отпреди кризата и пазарът продължава да е динамичен, коментира Тошев. Той очаква възстановяването на икономиката да започне още от началото на следващата година. "Има сектори, които много пострадаха от кризата и няма да се възстановят скоро, други се развиват както и преди кризата, а има и сектори, на които кризата подейства положително", посочи той.

 

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 109

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 81

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 177

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 525

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ