01 Юни 2020понеделник20:41 ч.

Няколко думи

(Не)внимателно

/ брой: 87

автор:Павлета Давидова

visibility 339

СЕМ далеч не е онова експертно сборище, което може да предлага смислени идеи и да регулира адекватно хаотичния български електронен медиен поток. През последните няколко години бе очевадно как като членове на Съвета се трудоустрояват слабо известни дами, чийто журналистически и законодателен опит е сведен до пренебрежимо ниски стойности. Последното назначение на управляващите пък блесна и с "невероятните" си академични постижения, факт, който дори опозицията проспа. Май всички омаловажават функциите на медийния регулатор. Явно вече приемат по презумпция, че СЕМ е превърнат в безгласна производна от решенията на "голямото добр'ютро". Затова и назначенията са невнимателно взети.

Уви, не само в медийния регулатор, а и във всички подобни структури с квотни парламентарни назначения сякаш все по-рядко си правят труда да подбират качествени и експертни личности. Повече се набляга на тихи и политкоректни фигури и фигуранти. Бетина Жотева определено не е тиха. Даже е леко креслива.

Новата шефка на СЕМ неведнъж е бесняла публично срещу инакомислещи. "Много внимателно с мен специално. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", закани се тя публично на журналист. Дори не се посвени да потвърди, че става въпрос за заплаха. 

Въпреки скандала, не последва наказание. А с гласа на същата "кротка" госпожа за генерален директор на БНТ бе избран човек, който също ръси заплахи, че даже показва среден пръст в ефир. Явно представите им за приличие се припокриват. Пък им стига да са внимателни със силния на деня, останалото не е важно. "Бунтари", ама в правилната посока - към Слънцето.

Би било хубаво СЕМ наистина да регулира, само дето има реална опасност с новите законови изменения той да започне да цензурира. Нали се сещате в чия полза? Уви, Жотева неведнъж е показвала, че решенията й са емоционални, тя не крие политическите краски в изказванията си. Може тайничко да си е мечтала да се превърне в незаобиколим Цензор. 

Факт, е че е необходима дефиниция на понятието "фалшиви новини", в законодателството има и други пробойни. Сега обаче тепърва ще проличи колко внимателни са били управляващите при избора си на представители в СЕМ. Да напомним на членовете на Съвета, че би трябвало да разбират от медии, а не от оформянето на пранги и ограничения за онези, които правят журналистика.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ