Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко
Настояват за доброволен отраслов стандарт
/ брой: 185
Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории тестове на 10 вида българско овче сирене и кашкавал, показаха, че само едно от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко. Фрапиращ дори за екипа на лабораторията е резултатът от биволско сирене без нито грам биволско мляко. Това е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Производителят е сред водещите фирми в бранша, съобщиха от "Сдружение за достъпна и качествена храна", поръчало тестовете.
Останалите тествани продукти освен овче мляко съдържат и до 50 процента краве мляко и практически са смес, а са обявени за овчи.
В края на май сдружението публикува резултати от подобно проучване, което откри, че едва едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко.
Това е вторият анализ на сдружението, направен заради силен потребителски интерес, като сега са тествани 10 марки сирена и кашкавали. "Тазишироко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват "овче сирене" по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта", казва председателят на управителния съвет на "Сдружението за достъпна и качествена храна" Андрей Велчев.
Той допълва, че констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето, с което се размесва. "Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и получават конкурентно предимство пред коректните български производители", посочва Андрей Велчев.
Част от решението на проблема, според Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва, в лицето на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП), да изиграе своята решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.
"Сдружението за достъпна и качествена храна" припомня, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.
"Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни. Недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на хората", подчертава Велчев.