16 Април 2024вторник23:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Детайли

Разследването на убийството на Борис Немцов става все по-заплетено

Минус основната версия

Версията на следствието по делото за убийство на Борис Немцов се разпада: появи се информация, която опровергава религиозният мотив за престъпление. Следствието не си ли играе с общественото мнение?

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 7612

Екатерина Синелшчикова

Нови подробности за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов поставят под съмнение основната версия на разследването за „ислямската следа“. Според нея Немцов е убит от руски ислямски радикали, заради подкрепата му на френското списание „Шарли Ебдо“, публикувало карикатура на пророка Мохамед. Вестинк „Московски комсомолец“ обаче разполага със снимки от видеокамерите, на които се вижда как автомобилът, с който по данни на следствието се е укрил убиецът, редовно се появява пред дома на политика още през септември, преди трагедията с „Шарли“. Изданието предполага, че следенето на Немцов е започнало отдавна и може да е убит, заради направеното през август 2014 г. изявление относно „чеченските наемници“, които според него воюват в югоизточна Украйна.
Досега версията за религиозната нетърпимост се потвърждаваше от самопризнанията на главния обвиняем – Заур Дадаев, бивш служител на Вътрешни войски към Министерството на вътрешните работи (МВД) на Русия. Той пое вината за организирането и извършването на убийството. По думите на началника на пресслужбата на вътрешни войски към МВД на Русия Василий Панченков, Дадаев е уволнен по собствено желание в деня след убийството на Немцов - 28 февруари. По време на убийството обвиняемият е бил в отпуск. Следствието смята, че Дадаев е използвал отпуската си, за да се подготви за убийството.
По-късно обаче Заур Дадаев се отказа от предишните си показания и заяви, че е признал заради приятел, с когото са били заедно при задържането. До правозащитниците са подадени жалби от заподозрените, които заявяват за изтърпени побои с цел изтръгване на признание.
Защо следствието се е вкопчило в тази „ислямска следа“ обяснява специалистът по исляма Георги Мирски, главен научен сътрудник в Института за световна икономика и международни отношения към РАН. „Това е най-удобната версия - поръчители няма, мотивът е ясен – чиста работа“ – твърди той. „Но не вярвам, че тези хора са толкова чувствителни и обидени заради религията си. Немцов е говорил много малко за това“.
„За първи път през цялото управление на Путин възниква такъв остър и открит системен конфликт между Рамзан Кадиров и федералните сили“ - смята независимият политолог Станислав Белковски. „Сега силите за сигурност се опитват да убедят обществото, че убийците са от близкото обкръжение на Кадиров“ – заявява той. Според Белковски религиозният мотив от самото начало изглежда неправдоподобно.


 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ