19 Април 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събеседник

Анатолий Якунин

Добри новини от „Петровка“38

Началникът на Московското полицейско управление към Министерството на вътрешните работи на Русия разказва за сигурността по улиците и за новите полицейски технологии.

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 3495

Главната новина, която съобщи водещият полицейски шеф на Москва е, че са намалели нападенията срещу хората, кражбите на коли и жилищните грабежи. Генерал-лейтенант Анатолий Якунин разказа за това, как се променя криминогенната ситуация в столицата, как се осигурява безопасното движение по пътищата и как се парира етническата престъпност.

Анатолий Иванович, най-актуалният въпрос, който все по-често се задава в писмата на нашите читатели, е следният: кога ще възстановят по улиците на Москва пешите полицейски патрули? На хората им се струва, че когато по улиците се движи полицейски патрул, когато по спирките на градския транспорт, в парковете, на детските площадки и дори пред магазините стоят униформени полицаи, те ще се чувстват много по-спокойни.
Да, аз наистина знам, че гражданите молят да се върне старата съветска система по опазване на обществения ред. Те смятат, че там, където има полицейски пост, нищо лошо не може да се случи. От гледна точка на психологията това е така – самото присъствие на човека с полицейска униформа вече си е своеобразна профилактика срещу всякакви нарушения на реда. В главата на потенциалния престъпник заработва сдържащ сигнал, че на такова място не могат да се вършат безобразия. И общината, и столичното полицейско управление, разбира се, споделят тези тревоги и очаквания на московчани, тъй като нашата обща задача е да осигурим на гражданите максимална безопасност. И ние постепенно, засега предимно в центъра на града, връщаме полицейските патрули по улиците.
Имате предвид така наречената туристическа полиция ли?
Да. Туристическата полиция осъществява всекидневно патрулиране  по централните пешеходни зони на столицата. Веднага правя уговорката, че засега пеши полицейски патрул има само в центъра на столицата.
За спокойствието на чуждите туристи в центъра на Москва сме благодарни. А как ще се осигури безопасността на всички останали жители, да кажем, от покрайнините на града?
И аз се безпокоя за това. Населението на Москва се разраства не с дни, а с часове. Според  сведенията на експертите, в столицата скоро ще живеят постоянно повече от 20 милиона души, като не смятаме временно пристигащите и  пребиваващите. Щатният състав на нашето главно управление от момента на реформите досега си остава неизменен. А променящите се условия обективно изискват увеличение на кадровия състав, и аз смятам, че този проблем трябва да се решава.
Но нека да погледнем ситуацията от друг ъгъл. Разбира се, като цяло сигурността по улиците осъществяваме чрез автопатрулите, които според нормативните изисквания са длъжни да пристигнат на местопроизшествието за 5-7 минути. Участъкът, който контролира един автопатрул, е до 10 километра, докато пешият патрул може да държи под контрол, и то твърде условно, не повече от 1,5 километра. Излиза, че в мащабите на мегаполиса автопатрулът е по-ефикасен от пешия патрул. В Москва има една система, която се казва „Безопасният град“...
И не само я има, но и работи много успешно. Създадена е държавната информационна система „Общ център за съхранение и обработка на данните“. В тази система се получава информацията от  над 127 300 видеокамери. И това не е някаква абстрактна цифра, обективите на тези камери покриват на практика целия град, тъй като те са сложени не само на най-многолюдните места, но и в образователните институции, търговските обекти, входовете на жилищата и в дворовете. На 409 автоматизирани работни пултове ситуацията в града се следи от 2123 наши сътрудници.
Доколко тази „умна техника“ помага за разкриване на престъпленията?
Много помага. В нашето главно управление са създадени специални формирования, чиято цел е получаването на своевременен достъп до данните на видеонаблюдението и тяхното използване за разкриване на престъпленията. Ето, благодарение на тази технология за една година са разкрити 1304 престъпления. Два пъти се увеличи броят на разкритите чрез видеоинформация убийства, с 88,2 процента – случаите с умишлено причиняване на тежки телесни увреждания, със 103 процента повече са разкритите жилищни грабежи, с 43,5 процента – кражбите на различни транспортни средства (от 23 на 33).
Между другото, именно благодарение на видеонаблюдението можахме бързо да разкрием убийството на един студент от Бауманския университет, което предизвика голям обществен резонанс. Убиецът се оказа един вече осъждан жител на Свердловска област. Той е станал свидетел на конфликт между студента и някаква жена, бил се застъпил за нея и по време на побоя ударил студента с нож. Такава една история. Кой в нея е прав, и кой виновен - ще изясняват следствието и съда, а ние намерихме човека, който е нанесъл смъртоносния удар.
Полицията неведнъж е заявявала, че почти половината от всички престъпления се извършва от хора, пристигнали от други места в града. Сега мигрантите в Москва намаляха. Намаля ли с това и така наречената етническа престъпност?
Да, намаля – през миналата година със 7,6 процента намаля броят на престъпленията, извършени от хора, които нямат московско жителство. Макар че те все пак са много. По-голямата част от тези престъпления са имуществени - кражби, грабежи и нападения. През миналата година от такива хора са извършени 5 600 кражби.
Показва ли криминогенната ситуация в Москва някакво подобрение? Кои престъпления се увеличават, кои намаляват?
Убийствата станаха по-малко, намаляха и тежките телесни увреждания, в това число и водещите до смъртен изход. Най-съществено намаление има при грабежите и нападенията, кражбите с незаконно проникване в жилищата и  взлом и кражбите на коли – цифри, които са по-високи от средните показатели за Русия. По-малко са и загиналите – с 6,3 процента. Повиши се нивото на разкриваемост на престъпленията – сега ние разкриваме 83 процента от убийствата.
Кои от московските райони са по-безопасни, кои – по-малко?
Според резултатите на аналитичния отчет от социологическото изследване „Мнение на жителите на Москва за осигуряването на тяхната безопасност, на различните градски обекти и за работата на спасителните служби“ най-безопасни са Източният, Северозападният и Южният административни райони на Москва. Най-голям брой респонденти, които са посочили графата „не е безопасен“ или „много опасен“ се срещат в Югоизточния, Северния и Североизточния административни райони на града.
Пътните полицаи започнаха ли да вземат по-малко подкупи?
Убеден съм, че такива случаи има все по-малко. Сътрудниците на отделите по вътрешна сигурност откриват все по-малко катаджии, които изнудват шофьорите за пари, занимават се с мошеничество или участват в различни застрахователни афери. Особено внимание се отделя на работата на онези звена, които отговарят за  раздаването на регистрационните номера на колите и за получаването на шофьорските книжки. През миналата година по постъпили жалби и оплаквания от граждани сме направили 187 проверки, в 96 случая изложената от тях информация се потвърди. В резултат на това към дисциплинарна отговорност са привлечени 73 сътрудници на пътна полиция, заведени са 23 углавни дела, 10 сътрудници са уволнени от органите на вътрешното министерство.
Истина ли е това, че в Министерството на вътрешните работи твърде критично се оценява работата на частните охранителни фирми – така наречените ЧОПОВЕ? Колко всъщност са те?
Ще се наложи да се повишат изискванията към професионалната подготовка на работещите в тези организации. Но, от друга страна, ние имаме интерес от съвместната работа с тях. В Москва са регистрирани около 4400  субекти, които осъществяват охранителна и издирвателна дейност, от тях 4200 – това са частни охранителни фирми и 190 частни детективи.Тези частни охранителни фирми имат около 159 хиляди души щатен състав.
Още един болен въпрос – жилищните кражби. Много от нашите читатели смятат, че тяхната разкриваемост е много малка. Това вярно ли е ?
Да, проблемът с предотвратяването, разкриването и разследването на жилищните кражби си остава много по-актуален за Москва, отколкото за останалите руски региони. Жилището ви могат да оберат както гастролиращи от другаде професионални крадци, така и местни жители, някои организирани престъпни групи или пък отделни наркомани. Въпреки това броят на квартирните кражби за една година е намалял с 9 процента. Повече от 80 процента от тези престъпления се извършват в делнични дни, когато хората в основни линии са на работа. С настъпването на пролетно-летния сезон, обаче, броят на тези кражби двойно се увеличава. Ясно е защо: хората отиват на вилите си или на курорт и оставят жилищата си без надзор. За една година сътрудниците на криминалната полиция са арестували 49 престъпни групи, които са извършвали квалифицирани жилищни кражби. От тях 23 групи са били сформирани по етнически признак. Има подозрение, че те са извършили повече от 250 квартирни кражби.Освен това са арестувани 4 серийни крадци, които са разобличени за извършването на 36 жилищни кражби.

ДОСИЕ

Анатолий Якунин е роден на 11 февруари 1964 година в Орловска област. Започнал е работа като районен инспектор в милицията,  след като се е завърнал от казармата.
В продължение на повече от 30-годишната си служба в органите е заемал длъжността началник отдел, началник на управление за борба с организираната престъпност, първи заместник-началник и началник на криминалната полиция за Орловска област. След това е служил като първи заместник-началник и началник на криминалната полиция във Воронежска област. От юни 2010 година е бил началник на управлението на МВР в Новгородска област.
Анатолий Якунин има висше юридическо образование. Завършил е Академията на Министерството на вътрешните работи на Русия, а след това - Академията за държавна служба. Награждаван е с поименно лично оръжие за заслуги. На сегашната длъжност е назначен на 2 юни 2012 година.

Информация се получава от 127 300 видеокамери. Те покриват цялото пространство на града.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ