18 Април 2024четвъртък10:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Вкусни пряници по стогодишна рецепта

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 3314

Ако не броим сладката, сухия мармалад и пестила, които руската кулинарна терминология отнася към сладкишите или захарните изделия, основните руски национални сладкарски изделия са пряниците. Първите пряници в Русия се появяват още през IX в. като обикновена смес на ръжено брашно с мед и плодов сироп. Това са били най-простите пряници и може би най-вкусните, тъй като медът в тях е бил почти 50%. Тогава са ги наричали меден хляб. Името „пряники” изделията получават по-късно, през XI - XII век, когато започват да се добавят все повече подправки (пряности).
Ще са ни нужни:
Мед – 250 г, яйца - 1 бр., яйца (жълтъци) - 3 бр., сода за хляб - 1 ч.л., пудра захар - ? чаша, ванилия – на вкус, вода - 1 чаша, сок от половин лимон и лимонови кори, смлени подправки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче) - на вкус, брашно - 3 чаши.
Начин на приготвяне:
Изсипете меда в емайлиран съд, залейте го с гореща вода, за да се разтопи и оставете да изстине. В друг съд разбийте яйцето и жълтъците със захарта, добавете подправките, ванилията, кората и сока от лимона, содата и разбивайте до образуването на твърда пяна. Постепенно прибавете брашното и разтопения мед. Получената смес изсипете върху поръсена с брашно дъска, замесете меко тесто, оставете го да престои 5-6 часа. След това отново размесете тестото, нарежете го на парчета и разточете слой, от които изрежете формички и фигурки, наредете на поръсена с брашно тава и печете на средна фурна. Горещите пряници намажете с яйце, а след като изстинат украсете с глазура от белтък и пудра захар.

Готвач Юс

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 733

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 753

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 832

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 750

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 744

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ