25 Април 2024четвъртък20:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

„А аз вървя, аз крача из Москва...“

/ брой: 56

visibility 2508

Виктор Дятликович


"Градът се променя. Насоката е правилна. Остава да се изработят концепции за това."


Обособяването на специални пешеходни зони е европейска тенденция, възникнала отдавна. Най-известната европейска пешеходна улица – „Строгет” в Копенхаген - е била затворена за движението на коли още през 1962 година. Все още не е известно дали новите пешеходни зони в Москва ще станат също толкова популярни.
Първо, по тези улици трябва да е приятно да се разхождаш. Второ, хората трябва да бъдат привлечени тук не само от възможността да седнеш на една пейка и да си четеш книга. „Само по себе си създаването на такива пешеходни зони и улици е голям пробив в градоустройствената политика на Москва. Това е едно движение от автомобилния хаос към комфортната градска среда – казва Иля Мочалов, вицепрезидент на Асоциацията на ландшафтните архитекти на Русия. Има вече някои добри решения - павирането на улиците с такива дълготрайни материали като гранитни плочи или павета. Но има и минуси - това строителство не винаги е качествено. А архитектурата и дизайна на тези нови пешеходни зони са едно повторение на архитектурните стилове от миналото – без каквото и да е новаторство.“
Главната слабост на всички московски пешеходни зони е липсата на дървета. В общината казват, че те просто няма къде да бъдат засадени - цялото пространство под тротоарите не е от почва, а са едни плетеници от тръби и кабели. Дори и да бъде посадено в такава земя някакво дърво, то ще загине. Затова озеленяват пешеходните зони с лехи от сезонни цветя.
Вторият въпрос към московските пешеходни зони е това, с какво, освен с безопасните разходки, те ще могат да привлекат хората. В Москва единственият концептуален проект за пешеходна зона, който има някаква търговска насока е алеята „Романов“, която се намира между улиците „Въздвиженка“ и „Голяма Никитска“. Вместо поредния бизнес-център или затворен жилищен комплекс, тук решиха да направят улица на гастрономията - с кафенета, закусвални, ресторанти, различни кулинарни бутици, и с павиран тротоар,  който може да се подгрява. Засега е въведена в експлоатация едва първата част от алеята „Романов“. Реставрирани са само две сгради от шестте, но в тях вече работят френска хлебопекарна и един уютен арменски ресторант. Строителството трябва да завърши напълно през 2016 година.
Другите пешеходни улици нямат подобна ясна концепция за развитие.Тук от време на време се правят концерти и фотоизложби, но това не може да се сравни с добре обмислената концепция на общината за развитието на градските паркове. Централният парк за отдих и култура „Горки“ само за три и половина години измина пътя от пълната разруха до създаването на най-големия в Източна Европа парк, привличащ милиони жители на Москва и туристи. Броят на посетителите му нарасна почти до 14 милиона души на година, а печалбата от неговата дейност се увеличи два и половина пъти.
Градът се променя. И за това е избрана правилната насока – засега работата е свързана с изработването на концепции. Московските паркове са най-доброто потвърждение за това, а опитът при тяхното създаване трябва да се пренесе и върху другите публични пространства.

Авторът е сътрудник на
списанието „ Руски репортер“

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ