25 Април 2024четвъртък11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закон Поправките в Кодекса за административните нарушения ще спомогнат да бъдат защитени и правата на журналистите, и тези на гражданите

Наказание за мълчание

Съветът на федерацията предлага да бъдат отстранявани за една година чиновниците, които не отговарят на журналистически въпроси. Законопроектът е одобрен от комисията по усъвършенстване на законодателството.

/ брой: 46

visibility 14599

Наталия Городецкая

Чрез изменения в Кодекса за адниминстартивните нарушения Съветът на федерацията предлага да бъде увеличена глобата за служител, който „неправомерно отказва да предостави информация на средствата за масова информация (СМИ)“ от 1 до 3–5 хиляди рубли. В случай, че същият служител повторно не предостави информация, той може да бъде „отстранен за срок от шест месеца до една година“.
Законопроектът се подкрепя от комисията на Съвета на федерацията по въпросите на усъвършенстването на законодателството за СМИ. Нейният ръководител Виталий Игнатенко (бивш генерален директор на ТАСС) смята, че проектът е много необходим: „Служителят може и всеки ден да плаща глоба от 3 хиляди рубли, ако възнамерява да игнорира злободневните въпроси, а отстраняването му ще го накара да обърне внимение на становището на медиите, общественото мнението“. По думите на сенатора Константин Добринин, ограничаването на правата на чиновниците, забраната да заемат длъжността дори за половин година, ще бъде една ефективна мярка: „Длъжностните лица ще се вписват в регистъра на отсранените. Това е един позорен списък за всеки държавен служител“.
Главният редактор на „Московски комсомолец“ Павел Гусев заяви, че промените ще помогнат за защита „и на правата на журналистите, и на правата на гражданите, които получават отговори на своите въпроси чрез СМИ“. Освен това, ръководителят на „Московски комсомолец“ смята,че заплахата от отстраняване е важна «като антикорупционна мярка»: „Зад всеки корумпиран стоят хора, които смятат, че за това няма да платят никакви глоби“. Вицепрезидентът на издателска група „Коммерсант“ Виктор Лошак подкрепи измененията „от гледната точка на читателя“, който „всеки ден чете по вестниците, че някой е отказал коментар“. Според него, увеличаването на отговорността за отказ от предоставяне на информация „е важно от политическа гледна точка, доколкото засяга диалога между властта и обществото“. Никой не се изказа против законопроекта.
Решено бе да се прецизират детайлите, за да може Съветът на федерацията да го внесе в Държавната дума още през тази пролетна сесия.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ