28 Март 2024четвъртък20:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събеседник

Андрей Картаполов

Заповедта ще дойде от Центъра

На бойно дежурство в Москва застъпи строго секретният Национален център за управление на отбраната

/ брой: 46

visibility 2396

Юрий Гаврилов

В секретния комплекс на крайбрежната Фрунзенска улица военните започнаха наблюдение над обстановката в целия свят. Какви задачи ще изпълнява в мирно време и в час „Х“? В интервю за „Руски дневник“ началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия Андрей Картаполов разказва за това.

Кое е важното? Всички информационни потоци се вливат в един общ. Това позволява в реално време, в точен час и даже минута да се знае обстановката по цялата дълбочина на войските – до последното подразделение на въоръжените сили и обект на департамента на министерството на отбраната. Освен това става дума за осигуряване на постоянен контрол върху всички мероприятия, провеждани в министерството, армията и флота. Както и за предлагане на възможни решения, които правителството и командването на въоръжените сили да приемат. Това е необходимо в случай на внезапна промяна в ситуацията, в така наречения час “Х”.
Ясно, тоест в навечерието или по време на война. Но с Центъра са свързани не само министерството на отбраната, а десетки други министерства и ведомства. Защо?
Освен отбраната има и един друго понятие – държавната сигурност. До голяма степен то се отнася за мирните времена и предполага участието на голям брой различни министерства и ведомства, като всяко в своя ресор поддържа тази сигурност.
Например за граничната полиция това е сигурната защита на нашите граници. За министерството на извънредните ситуации е ликвидирането на последиците от природните бедствия и аварии. И така нататък. Всяко министерство и ведомство има свой дял в общата структура на монолитния “зид”, наречен система за сигурност на страната.
Но в случай на военна заплаха на преден план излиза държавната отбрана. Водещата роля тук се пада на нашето министерство.
Колко министерства и ведомства имат щатни представители в Центъра? Споменатият в медиите брой - 46 отговаря ли на истината?
Не бих се хващал за конкретните цифри. Животът ще покаже. Може да са 10, 40 или пък 80.
Що се отнася до щатните служители в Център, бе решено в него да не се командироват представители на различните ведомства. Както вече споменах, има свободни места за тях и при необходимост, ще настаним всички. Но те няма да стоят в Центъра постоянно. При изостряне на обстановката или възникване на кризисна ситуация, в зависимост от характера на заплахата тези, които са ангажирани с нейното разрешаване, ще бъдат извикани на крайбрежната Фрунзенска улица, за да работим директно с тях.
Щатните служители в Центъра, а това са повече от хиляда военни и цивилни специалисти, са разделени на четири смени. Работят по цяло денонощие. След приключване на дежурството почиват 24 часа и едно денонощие се подготвят за следващото дежурство. Четвъртата смяна се води условно резервна, понеже някой е в отпуска, друг е болен или зает с някаква друга работа.
За нас важното е да осигурим качествено денонощно наблюдение върху ситуацията в страната и света. Специалистите от Центъра разбират, какво означава постоянната готовност да служиш. Те живеят в тази среда и няма нужда всичко да се обяснява наново. Работата, разбира се, е изморителна. Затова им предоставяме най-добрите условия. Не визирам само работните места, а столовата, кафенето, местата за отдих и медицинското обслужване.
Знае се, новата структура включва Центъра за управление на стратегическите ядрени сили, Центъра за бойно управление и Центъра за управление на ежедневната дейност на въоръжените сили. Какви са специалистите, побрани за тази отговорна работа?
Това са вече подготвени хора, ако не по всички, то по повечето въпроси, които се решават в Центъра. Затова отпада необходимостта за наемане на специалисти от други структурни звена. Ако потрябва, да речем, експерт в използването на авиационно въоръжение, дежурната смяна в Центъра разполага с такъв, или пък специалист по логистика – имаме такъв и така нататък.
Центърът ще се занимава ли с отбранителната промишленост?
Предвижда се в реално време да се следи и координира целия производствен процес и ремонт на техниката, като се започне от държавната поръчка и стартиране на производството и се стигне до доставките на конкретно въоръжение за конкретно военно формирование.
Междувременно специалистите от Центъра ще придружават всичко, свързано с подготовката на местата за складиране на тези оръжия и техника, с подбора и обучаването на бойните разчети и екипажи за работа с тях.

Събирането, обработката и предаването на такъв обем от информация изискват суперкомпютри и уникален софтуер. Центърът разполага ли с такива?
Да, но сега не искам да споменавам конкретни марки. Разбира се, че ползваме най-доброто, което съществува в страната, прилагаме най-авангардните технологии и подходи. Искам да отбележа, че всичката техника и софтуер са 100% родно производство. Центърът разполага с мощен хардуер и системен софтуер, които не само че отговарят на най-модерните изисквания, а гарантират стабилна работа в едно по-близко бъдеще. Това позволява да се моделират кризисни ситуации не само по нашите граници, но и във всяка точка на света.
Да предположим, че нещо се случи в някой отдалечена от Русия страна. Там а) има наш дипломатически корпус, б) на територията на тази страна Русия и руските граждани притежават някаква собственост, в) там се намират руснаци, туристи например. Всичко това накуп е подложено на реална заплаха. При постоянното наблюдение ще знаем, колко сериозна е заплахата и ще изготвим предложения до Върховния главнокомандващ, министъра на отбраната и началника на Генералния щаб с последователност от действия за защита на нашите хора и имущество, тяхното евакуиране, изпращане на медицински персонал на място и т. н.
Това няма да са общи предложения, а напълно конкретни варианти за възможни действия. Ако например се наложи извеждане на руските граждани от въпросната страна с въздушен транспорт, в Центъра ще определят нуждата от самолети, като посочат конкретния вид машини. Ще се изготви подробен график за излитане, ще се опише капацитета на местните летища, ще се направи разчет за едновременно кацане на лайнерите, ще се посочи броя на хората за охрана на пътниците и техниката... Ще се предвиди всичко – до списъка на държавите, с които трябва да се съгласуват въздушните коридори за лайнерите, и описа на главните и резервни летища за кацане.
Има много подобни варианти. Постоянно ги разработваме, включително по сценарии, които са се разиграли в миналото и се случват сега.
Това включва ли моделиране на вероятни атаки срещу Русия?
Разглеждаме и такива варианти. Разполагаме с цял списък на евентуалните кризисни ситуации. Всеки ден провеждаме обучение по едни или други сценарии. Отработените варианти събираме във файлове. И при необходимост те ще бъдат използвани от държавните ръководители при вземането на решение.
Те имат ли си кабинети в Центъра?
Разбира се. Но не мислете, че комплексът на крайбрежната Фрунзенска улица е единствен. Центърът представлява една много разклонена система със „стъбло“ на пряко подчинение. За министерството на отбраната това е Националният център. Регионалните центрове в четирите военни окръга изпълняват приблизително същата функция като този в Москва. Всяка армия и корпус разполагат с териториални центрове за управление, а всяка бригада и дивизия – с командни пунктове.
Предвид статута на обекта, предполагам, че са предвидени строги мерки за сигурност?
На този въпрос се отделя много голямо внимание. В Центъра също така реализираме най-перспективните разработки в дадена област. Сигурността на Центъра е напълно гарантирана, може да издържи дори ядрен удар.
Какви изводи могат да се направят относно ефикасността на Центъра след 6 месеца изпитателни бойни дежурства?
Смятаме, че идеята е оправдана. Доколко Центърът е ефективен, ще покаже бъдещето, разбира се. Но ако вземем учението „Изток-2014“, управлението на войските, извършвано от Центъра, ни кара да вярваме, че сме на прав път. Спомняте ли си как американците, след като ликвидираха Бин Ладен, показаха операцията през очите на войник от специалните части? Сега ние имаме същата възможност. И не само това...


ДОСИЕ

Андрей Валериевич Картаполов (роден на 09 ноември 1963 г.) — руски военачалник. Завършил Московското висше общовойсково командно училище (1985 г.), Военната академия „Фрунзе“ (1993 г.), Военната академия към Генералния щаб на въоръжените сили на Руската Федерация (2007 г.)
Изминал пътя от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия в Групата на съветските войски в Германия, Западната група войски, Далекоизточния военен окръг.
През 2007—2008 г. е заместник-командир на армията в Сибирски военен окръг...
През 2009—2010 г. е началник управление в Главното оперативно управление на Генералния щаб...
През 2012 — 2013 г. е заместник-командир на войските в Южен военен окръг.
От 12 юни 2014 г. е началник на Главното оперативно управление и заместник-началник на Генералния щаб. Генерал-лейтенант.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ