Руска кухня
Питки с извара: няма нищо по-просто
/ брой: 46
Никоя трапеза в Русия не минава без тестени изделия - без домашно приготвен хляб и други печива. Те са се правели от различни видове тесто, но най-разпространено е било тестото, замесено с мая. За празниците от тесто са се правили най-различни хлебни изделия - пирожки, много различни видове питки, кифли, сладкиши, и, разбира се - големи пити с някакъв пълнеж.
Пирогите - питите с пълнеж - са типично руско изделие, което по разнообразието си няма равно на себе си в нито една друга от световните кухни. Тези пити се различават не само по вкуса, но и по формата си: те са с открит и закрит пълнеж, кръгли и правоъгълни, големи и малки. От стари времена в Русия са се приготвяли празнични пити, които са се славили с пълнежите си - от различни видове меса и риба.
Днес ще се заемем с нещо по-просто - с ватрушките. Ватрушките са питки с открит пълнеж от извара. Ако се получат добри, едва ли ще ги забравите. А децата ги обожават.
Ще са ни нужни:
За десет ватрушки от по 70-80 грама:
тесто от 2 чаши брашно,
извара
1яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Тестото да се разтегли на дълго, да се нареже на 10 равни парчета, да се направят от тях топчета и да се подредят в намазана с масло тава на разстояние 5 см. едно от друго. След като се остави тестото малко да отлежи, да се сложат 2 лъжици захар в една платнена салфетка, тя да се завърже, и с тази бохчичка, с дъното на водна чаша или с чукчето на хавана да се направи недълбока дупка в тестото, краищата ? да се намажат с яйце и тази дупка да се напълни с изварата. След като се оставят да отлежат още 20-25 минути, питките се пекат 15-20 минути при температура на фурната 220 - 240 градуса.
Готвач Юс