29 Март 2024петък10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Криза Експертите посочват изхода от трудното положение, в което изпадна икономиката

Промените, от които се нуждаем

/ брой: 40

visibility 2400

Виталий Гайдаев
Комммерсант

 
ЕВГЕНИЙ ЯСИН, бивш министър на икономиката на Русия (1994-1997), научен ръководител в Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“:
В периода 2003–2008 г. имахме постоянен сигурен източник на икономически растеж – покачващите се цени на петрола. Някои виждат изход от сегашната криза в поскъпването на петрола до 100 долара за барел. Но руското правителство няма да постигне същия успех. Цените на петрола трябва постоянно да се покачват, а едно стабилно ниво, било то и достатъчно високо, ще попречи да се развиваме с досегашните темпове. Страната ни е изправена пред избор: да растем за сметка на поскъпването на петрола и природния газ или за сметка на развитието на пазарната икономика. Тогава ще са ни нужни нови институции и принципи – конкуренция, възможности за бизнеса, върховенство на правото и други атрибути, присъщи на демократическата държава. Ако успеем да се преустроим, ще постигнем темпото на развитие на Западна Европа и Япония. Промените, от които се нуждаем сега, не се определят от икономическите реформи, а преди всичко от правните и политическите реформи.
МИХАИЛ ПРОХОРОВ, руски политик и бизнесмен, милиардер:
„Нов момент в икономическия растеж могат да бъдат промените в поземлената политика. Земята е огромен и най-слабо усвоен елемент от националното богатство. Трябва да предоставим достъп на гражданите до нея, да я включим максимално в стопанския оборот. Трябва да утвърдим правото на частна собственост върху земята, което да се разпространява и върху земята в населените места; да се ограничи всяка възможност за отнемане на земя без съгласието на собствениците. Ако рязко се увеличи предлагането на поземлени имоти, ще бъдат мобилизирани трилиони рубли от спестявания на хората, които ще бъдат инвестирани в този нов вид актив. Това ще създаде предпоставки за масово частно жилищно строителство в различни региони на страната. Сега нямаме нужда от инфраструктурни мегапроекти в отдалечените региони — реалният растеж може да се стартира чрез стимулиране на малки и средни проекти в цялата страна“.
ВЛАДИСЛАВ ИНОЗЕМЦЕВ, руски икономист,  основател на „Центъра за изучаване на постиндустриалното общество“:
„Продажбата на 700 000 хектара ще донесе печалба от 3,2–3,5 трилиона рубли (46-50 милиарда долара по курса от 30.01), около 4% от БВП. Изтеглянето на тези пари от пазара ще ограничи натиска върху рублата и ще охлади страстите на валутните спекуланти. В следващия етап тези пари ще се използват за изграждането на пътища и инфраструктура върху усвоените терени, което ще се извършва от държавата под контрола на купувачите на земя. Само от изграждането на инфраструктура върху приватизираните земи БВП на страната ще подскочи с 1,2–1,4%, което ще донесе на хазната 240 милиарда рубли от данъци (приблизително 3,4 милиарда долара)“.
ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ, министър-председател на Русия:
Развитието на частния бизнес е една от основните мерки, която ще спомогне за преодоляване на кризата според правителството. Политиката на намаляване на държавното участие в икономиката е очевидна и е най-добрият начин за справяне с кризата, тъй като дава повече свобода на бизнеса. Мерките за насърчаване на малкия и средния бизнес са заложени в антикризисната програма, приета от правителството. Тя включва данъчни облекчения за бизнеса по региони. Въвеждане на 2-годишна данъчна ваканция за едноличните търговци. Отпускане на 5 милиарда рубли за подпомагане на иновативни предприятия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ