19 Април 2024петък13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ОТКРИТ УРОК

Тъжна лексикална равносметка

/ брой: 40

visibility 111

Алексей  Михеев
лингвист

В социалната мрежа фейсбук  от три години има група, която се казва "Речникът на годината". Нейните участници, а те са повече от петстотин, с общи усилия съставят списъци на най-актуалните думи, които попадат в центъра на общественото внимание. Доминанта на тази година са събитията в Украйна и затова в "Речника на годината" попаднаха няколко географски названия: Крим, Одеса и Новорусия (това е исторически обобщено название за областите в Югоизточна Украйна). Най-популярна производна от географско название стана съчетанието "Крим е наш", което се роди след присъединяването на Крим към Русия. То много бързо се преобразува в една дума и стана своего рода мем, който вече през април попадна в "Речника на годината" в следния вариант "кримнаш". Изказването "Крим е наш" предполага позитивна оценка на говорещия за даденото събитие, а неологизмът "кримнаш" започна да изразява по-скоро ироничното отношение на противниците на присъединяването на Крим. В средите на онези, които смятат, че присъединяването на Крим е било грешка, доминира отношението на саркастична обреченост:
" Цените скачат, затова пък Крим е наш", "В страната има криза, но пък Крим е наш". Съответно, думичката "кримнаш" се е превърнала в своего рода негативен етикет за онези, които се радват на това събитие: сега е напълно реално да се чуят фрази от типа: "Той е кримнаш" или "Там са се събрали само кримнаши".
Изобщо появата на такива обидни и пренебрежителни етикети е печалната тенденция на изминалата година. Още през миналата зима украинските опозиционери започнаха да ги наричат "бандеровци" (по името на водача на украинските националисти Бандера, който по време на Втората световна война се е биел срещу Съветския съюз), а за руската опозиция през март се появиха термините "национални предатели" и "пета колона". През пролетта в Украйна по отношение на опълченците от Югоизтока станаха популярни думите "сепаратисти" и "ватенки" (от названието на зимната униформена дреха, която се асоциира  с Русия). Те съдържат всичкия онзи негатив, който се приписва на националния характер на руснаците (за който уж били характерни инертността, пасивността и неспособността за самостоятелно мислене).
Всяка година привнася в руския език по няколко нови чуждоезикови заемки. И тук лидер сред всички нови думи стана думата фейк (фалшив). Е, какво пък, това също е една доста точна характеристика на изминалата 2014 година.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ