28 Март 2024четвъртък20:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Много общини бедстват заради лошото време

Някои семейства посрещнаха дъжда без покриви заради ураганния вятър

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 11

Много общини бедстват заради лошите метеорологични условия, обхванали страната. През почивните дни бяха подадени стотици сигнали за разрушени покриви, огради, комини, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване. Наложи се затварянето на основни пътни артерии.
Бедствено положение бе обявено за територията на цялата област Смолян. Най-критична бе ситуацията в общините Смолян, Девин и Доспат. Евакуирани бяха 8 човека от къща на улица "Миньорска", съобщи смолянският кмет Николай Мелемов. Най-засегнат бе квартал "Устово", но няма опасност за хората. Населението бе уведомено да премести автомобилите, паркирани близо до речното корито. Язовир "Златоград" също преля. В община Девин пътят към село Триград бе залят и преминаването към селото остана невъзможно. Проблеми имаше и в селата Змеица и Барутин.
Хората в Смолян са изплашени, тъй като още помнят голямото наводнение от лятото на 2005 г. Тогава "Устово" също бе наводнен от придошлите води на реките Черна и Бяла.
Частично бедствено положение обяви кметът на Бургас Димитър Николов. То се отнасяше за най-засегнатите от проливните дъждове квартали "Лозово" и "Долно Езерово". За по-малко от денонощие в Бургас се изляха 70,5 литра на кв. метър дъжд. В "Долно Езерово" са наводнени 70 къщи. Седем души са евакуирани от вилна зона "Черниците", шестима - от "Долно Езерово". В комплекс "Зорница" има много наводнени мазета на жилищни блокове. Наводнени улици, дворове и мазета има в цял Бургас и в селата Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено и Факия, Момина църква, Граничар и Кирково в община Средец. Багери изкопаваха отводнителни канавки в Сарафово и Равнец, за да не се оттече водата в по-ниските улици. Наводнен бе входът към автомагистрала "Тракия".
Във варненските общини Провадия и Дългопол също бе обявено бедствено положение. Областният управител Стоян Пасев информира, че в Дългопол има залети улици, но не вследствие на преливане на язовири, а на запушени дерета. Той издаде и разрешение умишлено да бъдат скъсани дигите на два язовира, тъй като е имало непосредствена опасност за населените места.
Наложи се отводняването на няколко населени места в област Сливен. Там се активизира свлачище по пътя към Котел на около 100 метра от разклона за село Жеравна.
Ураганният вятър в общините Берковица и Вършец отнесе огради, дървета и остави без ток десетки селища. Мокрият сняг допълнително усложни ситуацията в района. Много от покривите на къщите във Вършец са пострадали по време на разрушителните ветрове и снегът валя в домовете на хората.
Активизираха се свлачища в община Сатовча, област Благоевград. Затворен бе пътят Гоце Делчев-Сатовча, а свлачищата затрудняваха достъпа до селата Долен, Плетена и Осина.
Проливният дъжд остави без ток 25 населени места в Кърджалийско.


Момчета, изгубили се в Рила, бяха намерени живи и здрави

Почти 24 часа три момчета бяха в неизвестност в Рила, но за щастие бяха открити живи и здрави. Въпреки лошото време и бурния вятър в събота към обед момчетата са тръгнали от хижа "Рилски езера" към хижа "Иван Вазов". В крайна сметка те са имали проблем с намирането на пътя към хижата. Едно от момчетата е имало периодична връзка с майка си. Към 20 ч. вечерта връзката е изчезнала. Малко по-късно момчетата са се свързали с хижар около местността, но все още не са били намерени. В 5 часа е започнало издирването на момчетата от екип на Планинската спасителна служба. Акцията обаче бе временно прекратена вчера по обяд заради лошото време. Спасителният отряд попадна на лавина. В късния следобед обаче тримата туристи на възраст между 25 и 30 години бяха открити невредими.


Жена почина, след като дърво падна върху колата й

30-годишна жена от Бяла почина, след като върху лекия й автомобил падна дърво вследствие на силния вятър в събота. Инцидентът е станал в 7,30 ч. на третокласния път с. Ценово - с. Нов град, в посока към с. Ценово. Пострадалата жена бе настанена в русенската болница с фрактура на ребро, разкъсан далак и черен дроб. Въпреки извършената хирургическа операция по-късно жената е починала, съобщиха от полицията.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ