20 Април 2024събота00:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За един орден и за зрелостта на държавниците

/ брой: 25

автор:Аида Ованес

visibility 553

Един български лекар дарявал над две десетилетия с щастие хиляди български двойки, копнели за рожба, преди дни получи най-високото отличие в наградната система на Република България - орден "Стара планина". Навярно всяка от тези двойки и семействата им за пореден път в себе си са му благодарили. Каква по-голяма награда за един лекар от благодарната усмивка на пациентите му?
Ала орденът донесе много огорчение на друг български лекар и учен, защото пренебрегна основополагащата му роля в българската медицинска наука на 20 век (стр. 5).
Настройка на човешкия мозък е, когато общественик или политик получи високо отличие, обществото да се върне назад във времето и да си припомни всички действия на този човек в полза и/или в ущърб на същото това общество. В наши дни сме облагодетелствани, защото освен на собствената си памет, разчитаме и на паметта на глобалната мрежа. Поне що се отнася до събития и изказвания отпреди 10-15 или 20 години. А обществото е неумолимо към грешки на политици, които с едни или други свои действия са спомогнали за разрухата на особено значими за националната сигурност системи.
Навярно някой ден везните на историята ще премерят най-точно кой е бил пръв, кой - втори, кой колко, с какво качество и с каква значимост има принос в българската наука, кой колко души е направил щастливи или как и колко в полза или в ущърб на обществото е работил.
По-важно е, че историята ще се произнесе и за зрелостта на държавниците, които очевидно не са доогледали всички обстоятелства, преди да предложат и преди да връчат най-високото държавно отличие. Щом като този акт предизвиква с удовлетворението и много смут, недоволство и отрицание в общественото мнение, значи управляващите не са достойни да заемат постовете си - не са взели своевременно Соломоновско решение и сега именно те олекват на позициите си. И не само това - с прибързаните си и необмислени действия в еднаква степен обиждат двама учени и лекари.  
Днес измеренията на понятията "първи" и "принос" са човешки, защото все още е живо (и с жива памет!) поколението, свидетел на чудото "бебе в епруветка" в България. А живите трудно могат да бъдат излъгани най-вече от недорасли политици, облечени във власт.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ