20 Април 2024събота07:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бижута извън стандартите, или най-необичайните ювелирни произведения

Зад всяко от тях стои не само високата им цена, а всъщност се крие и не по-малко впечатляваща история

/ брой: 24

автор:Альона Нейкова

visibility 4854

За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни. И до ден днешен произведенията на майсторите от онова време поразяват с красота и изящество. А традициите, чиито основи са положени от няколко поколения ювелири, продължават да се спазват и от съвременните бижутери, за които златото, среброто и диамантите не са знак за разкош, а просто работа, всекидневно занимание. Тази професия също се нарежда сред най-древните, защото от незапомнени времена хората обичат да се кичат с красиви украшения. Именно затова не е зле да се почете - с необходимото уважение, но и със закачлива усмивка - трудът на майсторите-бижутери в деня на Международния ден на ювелира, който вече 13 години се отбелязва по света на 31 януари.

Наред с традиционните колиета, пръстени, брошки, обеци и т.н., съществуват и доста необичайни бижута, някои от които са истинско произведение на изкуството, понеже авторите им са прочути творци. Най-добре подобно твърдение се илюстрира с Диамантения череп на Деймиън Хърст. Освен с атрактивната бляскава визия, артистът скандализира обществото най-вече с исканата цена за този ювелирен уникат. Сумата, която Хърст желае да получи от продажбата на скъпоценната творба, известна като "For the love of God" ("За любовта на Бог"), е 100 000 млн. долара.
Произведението всъщност е отливка от платина по образец на

истински череп

на 35-годишен европеец, живял между 1720 и 1810 г. Атрактивното бижу е украсено с 8601 диаманта, чието общо тегло е 1106,18 карата. Само вградените зъби струват на художника 14 млн. долара. В центъра на "композицията" се кипри голям розов брилянт, като всички скъпоценни камъни са закрепени към черепа с помощта на платиново скеле. Художникът уверява, че материалите, използвани за създаването на произведението, принадлежат към така наречената група сonflict-free diamonds, тоест при добиването и обработката им не е бил използван детски труд, не се е прилагало насилие и не са се потискали човешките права.
Любопитен факт е, че все пак Хърст постига своето - група бизнесмени, пожелали да останат анонимни, плаща за черепа над 100 млн. долара - рекорд за произведение на съвременен майстор.
Доста по-евтино, но не по-малко впечатляващо е

яйцето Фаберже

направено през 1902 г. за прочутата династия на Ротшилдови. Директорът на частния Руски национален музей - Александър Иванов, наддава за него съвсем явно на търг на "Кристис" в Лондон. Ювелирното произведение е с първоначална цена 7,2 млн. долара, която нараства повече от двойно и аукционът стига до рекордната за къщата сума от $18,5 млн. в зелено. Творбата обаче явно си заслужава парите - смята се, че Ротшилдовското яйце е най-скъпото от всички, направени от Карл Фаберже. Дори императорските поръчки били доста по-евтини поради ограничения бюджет. В случая с прословутото бижу ювелирът получил указание да не пести средства и фантазия (всъщност с подобни думи в едно изречение за Ротшилд и Фаберже се стига до чист оксиморон). Затова и яйцето, и петлето са от чисто злато, покрити с различни скъпоценни камъни. Височината на творбата с поставката е 30 см и на външен вид прилича на ваза върху пиедестал. Не е за пренебрегване и детайлът, че яйцето не е просто произведение на ювелирното изкуство, но и доста практичен аксесоар - от вградения часовник на всеки час се показва механично петле, което кукурига и пляска с криле в продължение на 15 секунди.
Известният френски художник и бижутер Бернар Макуин пък е автор на дизайна на

скъп сет за шах

наречен "Royal Diamond Chess". 30 майстори се трудят по 4500 часа, за да създадат уникалната дъска с фигури. Кралският диамантен шах е един от най-скъпите по рода си в света - за ръчно изработения комплект са били използвани над 1100 г 14-каратово бяло злато и близо 10 000 черни и бели диаманти, чието тегло е 186,09 карата. Шедьовърът е въплъщение на хармоничното съчетание на естетика, функционалност и красота. Общата стойност на комплекта възлиза на 500 000 долара. И ако на някой му се струва, че това е прекалено висока цена, лесно може да сметне, че всеки бижутер всъщност се е трудил за по 3,7 долара на час. Не е чак толкова скъпо платен труд, колкото изглежда отстрани, нали?
Кралският шах вече е притежание на частната колекция на Чарлз Холандер - едно от най-уважаваните имена в диамантените среди. Сигурно бизнесменът доста се забавлява да играе на шах, който струва повече от къщите на съседите му.
Може ли

пясъчен часовник

да е с цена 6,5 млн. долара? Разбира се, стига да е диамантен и да има златно тяло. Това прекрасно и уникално ювелирно творение е измислено и създадено от тайландци. В стъклената му капсула вместо пясък има 2000 миниатюрни брилянта, чието общо тегло е 10 000 карата. Часовникът е абсолютно точен, защото скъпоценните камъчета са прецизно шлифовани и са с еднакъв размер. Казват, че наблюдаването как диамантите се изсипват на тънка струйка от едната част в друга, действа като магия. И гледайки това скъпоценно творение, наистина се проумява цената на времето. Бижуто обаче все още е притежание на създателите му, които твърдят, че нямат намерение да го продават, въпреки впечатляващата сума, която могат да получат за него.
Наистина с

впечатляващ бански

се появява на модния подиум супермоделката Моли Симс. Представеното от нея бижу е оценено на 30 млн. долара. Горнището и долнището са направени от платина и най-чисти диаманти с тегло над 150 карата. Авторка на банския костюм е дизайнерката Сюзън Роузън, която работи за Steinmetz Diamonds. Ювелирното творение наистина е ексклузивно - хем е тоалет, а всъщност не скрива нищо...
От незапомнени времена хората по света нерядко стават притежатели на бижута, за да подчертаят финансовия си статус. Но представените произведения от скъпоценни камъни разкриват, че зад огромните суми, плащани за уникалните творения, всъщност се крият не по-малко впечатляващи истории.

Ротшилдовото яйце


Шахът, който струва повече от къща


Часовник с диаманти вместо пясък

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ