25 Април 2024четвъртък10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Промени в закона спасиха Цветанов за незаконното подслушване

Макар да смята, че зам.-председателят на ГЕРБ е извършил престъпление, прокуратурата не може да поддържа обвиненията

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 6

Софийският градски съд оправда вчера бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за незаконно мобилно подслушване. Причина за изненадващия обрат се оказаха промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс, извършени през юни миналата година. ДУМА припомня, че в средата на юни 2013 г. Цветанов, ексшефът на закритото звено за подслушване в силовото ведомство СДОТО Цветан Иванов и предшествениците му Сергей Кацаров и Камен Костов бяха подведени под отговорност именно по текст от глава "Военни престъпления". Четиримата бяха обвинени по чл. 387 от НК, гласящ, че който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. Заради законови изменения от юни 2014 г. обаче вчера СГП се отказа да поддържа обвинението за неупражнен контрол над мобилното подслушване и проследяване в МВР.
Делото протече при закрити врати. След края на пледоариите наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов обясни, че с колегата му Венцислав Андреев няма как да поддържат обвинителната си теза, защото след промените в НК деянието на Цветанов и останалите трима подсъдими не представлява престъпление. Според измененията служителите на МВР носят отговорност за деянията по глава "Военни престъпления" само "когато са извършени във военно време или в бойна обстановка, или при участие в мисия или операция извън страната, или във връзка с бойни действия". Тъй като обвинението не е поставено в нито една от тези три ситуации и то е пряко свързано с Цветан Цветанов, на прокурорите не им е останало друго освен да пледират за оправдание и да свалят обвиненията.
Въпреки че към началото на делото промените не са въведени, не може да се приеме, че случаят представлява заварено положение, тъй като според разпоредбите на НК трябва да бъде приложен принципът за действието на по-благоприятния закон за подсъдимия. Прокуратурата обаче остава убедена, че са събрани достатъчно доказателства за това, че четиримата обвиняеми наистина са извършили посоченото престъпление. То обаче вече няма как да издържи в съда.
 Съдия Петър Гунчев оправда Цветанов, като добави, че настъпилата впоследствие законодателна промяна не била единствената причина за оправдателната присъда. Подробности така и не бяха оповестени, защото делото е засекретено. Присъдата не е окончателна, защото има 15-дневен срок, в който може да се протестира. Това обаче няма да се случи, защото прокурорът Чавдар Ангелов обясни, че няма как да протестират поради простата причина, че не са поддържали обвинителния акт.
От държавното обвинение добавиха, че продължава експертната работа по мегаделото за незаконни подслушвания, за което се очаква, че отново трябва да отговаря зам.-председателят на ГЕРБ. Вече е извършена експертиза, която частично е възстановила унищожените данни от картите памет на кетчърите. Става въпрос за анализ на ръка на няколко милиона номера, което отнема време и не е ясно кога ще бъде готова експертизата.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ