29 Март 2024петък14:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Боян Петров:

В градовете имам повече премеждия, отколкото в планините

Тази година планирам атака на Шиша Пангма и Манаслу - последните два осемхилядника, на които не е стъпвал българин, заканва се зоологът-алпинист

/ брой: 23

автор:Мони Георгиев

visibility 1361

Боян ПЕТРОВ през миналата година стана първият българин, стъпил на 3-тия и 2-рия по височина върхове в света - Канчендзьонга (8586 м) и К2 (8611 м). Покори ги без кислород, съответно на 20 май и 31 юли. Между двата върха Боян изкачи и Броуд пик (8047 м, с Иван Томов), с което стана един от едва 35-мата души на планетата, покорявали 3 осемхилядника в рамките на 100 дни. Постижението на Боян е уникално, тъй като той е първият диабетик, качвал се толкова високо. Последователното изкачване на Броуд Пик и К2 за 8 дни пък, при това направено без шерпи, е и световен рекорд.
Той бе избран и за Спортист № 8 на България за 2014 г, а после остана подгласник на преподавателя по физика и математика от Казанлък Теодосий Теодосиев в класацията "Мъж на годината". Роден е на 7 февруари 1973 г. в София. Работи в Националния природонаучен музей на БАН, магистър зоолог, автор на редица научни публикации. В периода 1990-2014 г. с научна и спортна цел е проникнал в над 450 пещери и пропасти в България, Албания, Гърция, Македония, Черна гора, Косово, Хърватия, Турция и Китай.
Първият му покорен връх над 5000 м е Арарат (5137 м) през 2000 г. Следват изкачвания на Броуд пик (до 7300 м) и Демавенд (5671 м) през 2001, Ленин (7134 м) през 2003 г., Анконкагуа (6962 м), МакКинли (6195 м) и Елбрус (5642 м) през 2004 г., К2 (до 8200 м) през 2005 г., Кан Тенгри (6995 м) през 2007 г., Маргарита (5109 м), Маунт Кения (5199 м), Гашербрум-1 (8068 м) и Гашербрум-2 (до 8030 м) през 2009 г., Корженевская (7105 м) и Исмаил Сомони (7495 м) през 2010 г.

"Спасявам природата от инвеститори, които гонят печалби"

 


- Три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Когато през 2001 г. дебютно тръгнахте да покорявате осемхилядник - Броуд пик, на който стъпихте преди месеци, очаквахте ли, че един ден ще се хвалите с подобно постижение?
- Не. Единственият начин да докажеш, че организмът ти може да издържа на 7000 м височина, е да се качиш и да видиш, че можеш. Още през 2001 г. разбрах, че притежавам потенциал за височинни изкачвания - имах въздух, нямаше странични ефекти и халюцинации. И си казах: мога.
- Какви цели си поставяте за тази година?
- В следмусонния сезон в Хималаите, от края на август до средата на октомври, ще се опитам да изкача 2 осемхилядника - Шиша Пангма и Манаслу - единствените, на които все още не е стъпвал българин. Проектът е написан, подаден в Министерството на спорта за одобрение. Около 50% от сумата трябва да дойде оттам, другата част - от спонсори. Шиша Пангма ще го катеря от южната страна, по която се прави изкачване веднъж на 7-8 г., нямаме почти никаква информация, сега трябва да се мисли за точната тактика.
- Атанас Скатов, стъпил миналата година на Еверест, цели да изкачи всички континентални първенци. Вие поставате ли си за цел също да покорите всички осемхилядници?
- Идея, която някак си ми се навърта. До момента съм изкачил 5 от общо 14 осемхилядника. Ако правя всяка година по 2-3, мога бързо да приключа. Но в момента по-скоро интересите ми са към върхове, на които българите не са стъпвали. Такива са планините в Хиндокуш, някои от върховете в Памир, т.е. планини, които не са толкова експлоатирани. Ако отидеш на вр. Еверест, в базовия лагер е толкова препълнено с народ, че се отвращаваш от гигантското присъствие, целият маршрут е оборудван с въжета, палатки, бутилки кислород... Не ми е интересно, спира да бъде предизвикателство. Всеки ме пита "Кога Еверест, кога Еверест?" Ако го атакувам, ще предпочета маршрут, който е много рядко избиран, има няколко такива с по 2 или 3 качвания в цялата история. Намаленията на таксите за върха откъм Непал могат леко да ме мотивират сега, защото с тях ще намалеят и цените на целите пакети за експедициите.
Така че, засега по-скоро не всички, а по-трудните осемхилядници, съчетани с изкачвания на върхове в други части на света.
- Най-интересното ви изкачване досега?
- Безспорно Канчендзьонга, защото по време на атаката бях сам в гигантска планина. Фактът, че оцелях в суровите условия, ме запаси с много енергия, вече не мога да се уплаша от самотата на големите изкачвания в екстремна среда, подготвен съм психически. Психиката е тази, която те качва към върха, физиката е допълнителен фактор.
- Споделяли сте, че на Канчендзьонга халюцинация с непознат мъж ви е водила към върха...
- Имал съм и друг път халюцинации. Но там бе водеща в деня на самото изкачване. Предишните ми халюцинации бяха в лагерите, докато спя, сякаш чувах собствените си мисли и страхове. Онзи мъж буквално ме водеше - казваше ми "Виж зад следващия камък" - там имаше много камъни, чувствах, че не съм сам. Имаш чувството, че си говориш с друг. Самотните изкачвания са най-трудните, а имах усещах, че говоря с партньор.
- Вярващ ли сте?
- Не, не съм и кръстен. Израснал съм в семейство без дълбоки религиозни обвързаности. Но вярвам в сили, даже напоследък започнах да вярвам все повече и повече в разни съдби и поведения. Защото Съдбата те вкарва в ситуации, в които някой ти помага. Кой е този някой - Господ ли е, Провидението ли е? Вярвам преди всичко в собствените си психика, физика и устойчивост.
- Освен алпинист сте и магистър зоолог, експерт по пещерна фауна. Кое е по-интересно - да катериш върхове или да слизаш в пещери?
- Не че не ми е интересно, но в пещерите съм на работа. Там трябва да се концентрирам, за да събера всичко интересно, което мърда в тия уникални подземни екосистеми, където голяма част от събираните видове са нови за науката. На върховете пък винаги отивам да изкарам още нещо, освен стъпването на самия връх като постижение. Даже за мен е по-интересно, когато се върна от върха с богата колекция от събрани организми от горната граница на живота.
 Малко зоолози ходят на толкова високи места. Виждал съм неща, непознати за другите колеги - докъде стигат отделните видове групи във високите планини. Например гарваните и алпийските гарги нямат място там, но заради огромния брой експедиции са научили, че алпинистите оставят отпадъци и храни. За тях това е идеална ниша за прехранване, горе няма друг източник на храна и всяка година се качват все повече екземпляри.
- Най-интересните пещери, в които сте влизали?
- Бяха в провинция Юнан, Китай, ходих през 2011 и 2013 г. за по 20 дни. Фауната е много по-разнообразна, по-богата, по-различна от европейската. Много от пещерите ми харесаха. Бяха огромни, в някои досега не бяха влизали хора, например, 112 м пропаст - колегите ми отговарят за екипирането на самата пещера, а аз - за събирането на фауната.
- Освен върховете и пещерите, какви други интереси има Боян Петров?
- Нямам хоби, не ми остава време. Примерно, не ходя да летя, да се спускам по реки, дори рядко карам ски, въпреки че много ми харесва. Голяма част от времето си отделям за защитата на българската природа от понякога безобразните, често хищнически интереси на инвеститори. Искат печалба за сметка на националните интереси, каквито са парковете, например. Не може в парка да има дейност, която го уврежда и от нея да печели само фирмата-концесионер. Затова ние, експертите, анализираме въздействията върху биоразнообразието и пишем становища за конкретните казуси, които се увеличават непрекъснато. Лично аз всеки месец пиша по две. Нарушават се общи блага, а България все още има природа, на които всеки европееец би завидял.
- В този ред на мисли, сякаш и алпинизмът сериозно се комерсиализира - всеки, извадил 5-цифрена сума в долари, може да изкачи осемхилядник...
- Абсолютно, така стана и с Еверест. Срещу 65 000 долара отиват неподготвени хора, нямащи и грам понятие от алпинизъм. Стават участници в една добре организирана схема - бутат ги, дърпат ги, влачат ги, дишат кислород в палатките, носачи им носят резервни бутилки по време на атаката, друг им готви и топи сняг... Въобще туристи... Нещо коренно различно от първичното в алпинизма - овладяването на планините с чисти средства. Това е като снобско забавление, което е малко по-различно, по-дълго и по-престижно от плаване с яхта например. Накрая казват "Покорих и Еверест". Качил си се, ама вече гледаме не постижението, а как е направено, върхът сам по себе си вече не е достатъчен, за да се откроиш. Изкачванията са стотици, но стойностните постижения се измерват само чрез чистота на стила и духа, с който са реализирани.
- Друг проблем на алпинизма май си остава неосъзнаването на значимостта на успеха...
- Факт. Никога не е бил публично разбран като спорт. Обществото ни трудно прави разлика в значимостта на едно изкачване. Много мои приятели имат фамозни, скални и трудни изкачвания, дни наред буквално живеят на върха на пръстите си, като виси над километрови пропасти. Абсолютно непознато като усещане, но у нас обикновено не им зачитат такива постижения. Винаги е било така, няма и да се промени. В България като чуят алпинизъм, масово си представят Христо Проданов, драмата и триумфа на експедицията през 1984 г. Повечето постижения след това нямат такава драматичност. Съответно - и по-слабо отразен спорт е. Алпинизмът не е хляб и зрелище, а е свирепа арена без зрители.
- Бяхте поставени на 8-мо място в класацията за "Спортист на годината". Вероятно доста колеги са се затруднили къде да ви позиционират...
- За мен остава загадка процедурата по гласуването и фактът, че до ден днешен не са изкарали резултатите на 125-те журналисти, ме карат да мисля, че е нагласена схема, при която гласуването не е било правилно сумирано накрая. Много журналисти, мои приятели, ми казаха "Познавам 10 човека, които са те сложили в първата тройка". Като събереш по 10 точки от 30 човека, само това са 300 т. Аз имам 354 т., седма с една повече е Станилия Стаменова и нагоре драстично се увеличават разликите. Имам чувството, че анкетата е по-скоро доколко си известен като лице, като обществена фигура, а не толкова като постижения, оставащи на втори план.
- С Теодосий Теодосиев и Милен Русков бяхте финалист за приза "Мъж на годината 2014"...
- Също интересна класация, в която финалисти останахме алпинист, писател и физик - комбинация извън традиционната - политик, спортист, политик, спортист. Процедурата по гласуването включваше проверка чрез мейл и не би трябвало да има сериозни злоупотреби. Който и да беше спечелил, явно заслужава признанието.
- Какво си пожелавате да ви се случи през 2015 г., освен успешно изкачване на двата осемхилядника?
- Преди всичко - да не катастрофирам, да не се пребия някъде - неща, които не са свързани със самите планини. Защото стигнах до заключението, че те са среда, в която мога да оцелявам. Животът ми тук, в ниското, е по-опасен и ме поставя на по-неочаквани изпитания. На 1 януари се качих на връх Ком и си пожелах да имам по-високи и по-високи върхове през 2015 г.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ