25 Април 2024четвъртък23:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

С тревога и надежда

Защо допуснахме една трета от основните партийни организации на БСП в столицата да са със слаба дейност

/ брой: 23

visibility 32

Николай ВИНЧЕВ,
д-р по философия


Вече две години заедно с няколко другари провеждаме допитване до социалисти от различни райони на столицата. Изследваме изпълнението на уставните задължения от основните партийни организации на БСП. В началото на 2014 г. беседвахме с 220 социалисти, а през декември с.г. - с 244 членове на БСП.
Над 60 на сто от социалистите, с които проведохме беседа в края на 2014 г., са с висше образование. Над 50 на сто са били или сега са председатели на основни партийни организации на БСП. При извадката е приложен случайният подбор.
Какви са резултатите от последното изследване?.
Първи въпрос: Основната партийна организация (ОПО) на БСП, в която членувате, провежда ли редовен организационен живот според изискванията на партийния устав?
- 33 на сто отговориха: "Не провежда редовен организационен живот". На зададения допълнителен въпрос за редовността на събранията 30 на сто отговориха, че ОПО, в която членуват, не е провеждала партийно събрание повече от 6 месеца.
Втори въпрос: Преди национални избори 2014 г. вашата ОПО проведе ли партийно събрание за организацията и провеждането им, съобразно изискванията на партийния устав?
- 28 на сто отговориха, че не са провеждали партийно събрание на тази тема.
Проведохме индивидуални беседи и с 42-ма председатели на ОПО на БСП. От тях 12 ни информираха, че техните основни партийни организации много

рядко провеждат партийни събрания

Посочва се като основна причина "много болни социалисти на легло". В продължение на 5-6 месеца, а на някои места и повече, социалистите не са обсъждали нито един проблем на свое събрание. Единият от тези другари беше по-конкретен: "В нашата основна партийна организация не провеждаме партийни събрания. От 23-ма членове на БСП 12 са болни на легло. Аз като председател на организацията обикалям другарите и си говорим".
През юни 2014 г. посетих ГС на БСП в София. На най-високо ниво споделих тревожните резултати от нашето изследване. Останах с впечатление, че и другарите се тревожат. Дори на две-три от ежемесечните съвещания с председателите на Районни съвети на БСП е дискутиран този проблем. Посочени са и конкретни примери на ОПО със слаба дейност. Някои председатели на РС на БСП остро са възразили на отправената критична бележка. Заявили са категорично, че "повече нищо не може да се направи, защото в тези партийни организации половината социалисти са болни на легло". В някои Районни съвети на БСП са започнали обединяване на няколко ОПО в една.
В ГС на БСП заявихме, че този подход към ОПО е погрешен. Доказваме го чрез резултата от работата на шест председатели на ОПО. Всички са добре подготвени по проблемите на партийната дейност. Полагат усилия и въпреки трудностите се справят успешно. Ето какво сподели единият от тях: "Председател съм на тази организация от 5 години. Имаме 28 членове на БСП - 13 са болни на легло. Това не ни пречи да си изпълняваме уставните задължения. Всеки месец през годината, с изключение на юли и август, провеждаме партийно събрание. Обсъждаме важни въпроси, свързани с работата на ОПО по местоживеене. На нашите събрания редовно присъстват 18 другари, безпартийни симпатизанти. Повече от тях са били членове на БСП, но са деполитизирани поради характера на местоработата им. Участват в подготовката, обсъждането и изпълнението на взетите решения. Преди всяко събрание посещаваме болните на легло социалисти. Запознаваме ги с проекта за решение. На събранието съобщаваме и техните предложения към решенията. Възстановихме членството в БСП на трима от другарите, деполитизирани преди години. Приехме и един студент за член на БСП. Преди националните избори обсъждаме мерки за подготовката им. Тази дейност започваме най-малко 7-8 месеца преди провеждането на вота. В избирателната секция, където гласуваме, винаги БСП е с най-добър резултат".
При срещите ни със социалистите най-често поставяният въпрос бе за

недостатъчната информация

която получават за политиката на БСП. Социалистите предлагат по жилищни комплекси да се провеждат периодично срещи с членове на Националния съвет и депутати. На тези общи събрания да присъстват социалистите от всички ОПО от жилищния комплекс.
Предлага се и в бюлетините на Градския съвет на БСП да се отпечатват повече материали, необходими за ОПО по местоживеене. В подкрепа за необходимостта от тази дейност е мнението на член на БСП: "Всеки слънчев ден през годината сме в голямата градина на жилищния комплекс. Събираме се над 400 граждани. На пейките се коментират различни въпроси. В навечерието на национални избори се увеличават нападките срещу БСП. Ние, социалистите и симпатизантите на партията, се стремим да защитаваме истината. Срещаме затруднение. Нямаме достатъчно информация за политиката на БСП. Нямаме и финансови средства за абонамент за в. ДУМА. Партийната организация, в която членувам, от 7 месеца не се е събирала на събрание. Минаха избори 2014, но не проведохме събрание, не приехме мерки за подготовката им. И другарите от PC на БСП не ги виждаме. Преди години по-често идваха ръководители."
От проведените беседи с много социалисти стигнахме до следното заключение: Промяната в дейността на ОПО може да се извърши за много кратко време дори до конгреса на БСП. Установихме, че социалистите от ОПО със слаба дейност изпълняват задълженията си при срещите с хората. Всеки от тях разказваше с гордост как лично участва в разясняване политиката на партията сред близки, съседи, бивши колеги и приятели. Малко е необходимо да се извърши от Районните съвети на БСП, за да се възстанови организационният живот и в тези основни партийни организации. Само при едно условие - тази задача да се възложи на сътрудници на PC на БСП, които притежават необходимата подготовка по проблемите на партийната работа.
Много от социалистите предложиха

допълнения към устава

на БСП за:
- подобряване на партийната дисциплина у избраните другари в ръководните партийни органи;
- за изпълнението на партийните решения и дадените обещания пред гражданите;
- препоръчват се и допълнителни мерки за повишаване ролята на превантивния контрол.
БСП има структури в цялата страна. Имаме прекрасни членове на партията, дълбоко убедени и всеотдайни на социалистическата идея. Друга политическа партия в България не притежава тези големи възможности. Нужна е системна, целенасочена и конкретна работа на основните партийни организации на БСП с хората по местоживеене.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ