29 Март 2024петък13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Блумбърг:

Новата газова стратегия на Путин има смисъл

"Газпром" се завръща към бизнеса, който познава най-добре от всичко

/ брой: 21

visibility 19

Марк Чемпиън

Когато Русия се отказа от строителството на газопровода "Южен поток" за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз, а също така заяви, че ще пренасочи този проект по посока Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление признак за финансова слабост, а имаше и такива, които го възприеха като упрек по адрес на Запада заради Украйна и като свидетелство за намеренията на президента Путин да търси нови партньори.
В действителност тази промяна има голям търговски смисъл и тя трябваше да бъде приета отдавна - до този извод достигат авторите на нов доклад, написан от най-информираните специалисти по руския газов отрасъл.
Тази промяна също така означава, че контролираната от руската държава компания "Газпром" няма да е в състояние напълно да изключи Украйна от транзитния бизнес, както се предвиждаше да се случи с помощта на "Южен поток". И както биха могли да добавят авторите на доклада, новото споразумение също е полезно за Европа.
Отказът от "Южен поток" е част от по-съществена промяна в стратегията на "Газпром", имаща за цел да усили тази компания. Така смятат Джонатан Стърн, Саймън Пирани и Катя Яфимава от Оксфордския институт за енергийни изследвания.
Предишната стратегия се състоеше в това да се получи достъп до разпределителните мрежи на територията на Европейския съюз. И макар авторите на доклада да са по-предпазливи, може да се каже, че тази цел също е отчасти политически мотивирана. С нейна помощ се предвиждаше да се оказва политически натиск, а не само "Газпром" да получава печалби. Това е една от причините, поради които ЕС въведе допълнителни правила, за да попречи на руския проект да се осъществи.
Проектът "Южен поток" беше доста скъп - според консервативните оценки неговата цена можеше да възлезе на около 20 милиарда, докато някои експерти смятаха, че той щеше да струва 65 милиарда долара. Той никога не е имал търговски смисъл - дори в случай на очаквано рязко покачване на потреблението на природен газ в ЕС и с оглед на контролираните от "Газпром" цени за сметка на сключените отделни дългосрочни договори с индивидуални клиенти.
Днес "Газпром" се сблъсква с нова ценова конкуренция на спотовите пазари, разположени в специални центрове, в газови хъбове по цялата територия на Евросъюза. Освен това новите правила на ЕС - някои от които са още в процес на писане - биха принудили "Газпром" да отвори своите европейски газопроводи за останалите доставчици и дистрибутори.
Украинската криза застави еврочиновниците по-агресивно да се противопоставят на "Южен поток" на основанието, че той не отговаря на новите правила. А понижаващите се цени на петрола (с които са обвързани дългосрочните газови договори) направиха така, че икономическата част от проекта да изглежда още по-зле. В крайна сметка "Газпром" се отказа напълно от него.
След това руската компания предложи да се пренасочи проектът за тръбопровод в посока Турция, която е вторият по големина потребител на руски газ в Европа и единственият европейски пазар, който, както се очаква, ще расте бързо. И "синьото гориво", което Турция днес получава през Украйна, ще се доставя директно от Русия. А допълнителните количества ще се насочват в газов хъб на границата на Турция с ЕС и там ще се продават. Въпреки това "Газпром", както се посочва в изготвения от специалистите от Оксфорд доклад, както и преди ще бъде принуден да транзитира значителна количества природен газ през Украйна, поне до 2020 г.
Днес вече е напълно ясно, че завоят на "Газпром" към Турция не е блъф - дори в случай, че преговорите за цената и маршрута продължават. "Газпром" вече е отпуснал средства за реализацията на турския проект.
Но решението за "Южен поток" беше прието не само заради цената. Други решения, взети по същото време, говорят за по-сериозните промени: "Газпром" се отказа да купи 100% от тръбопровода "Опал", който преминава през територията на Германия. Той също така излезе от напредналата сделка за обмяната на активи, в резултат на която дъщерната компания на BASF Group - "Винтерсхал" щеше да получи възможност да добива газ в Западен Сибир, а в замяна на това "Газпром" щеше да придобие напълно тази компания, която съхранява и търгува природен газ в Германия.
Неотдавна "Газпром" се съгласи с условията за доставка на "синьо гориво" за Китай и замрази своите планове за строителството на терминали за износ на втечнен природен газ. Путин представя тази стъпка като наказание за ЕС, а също така и като доказателство, че може да намери алтернативни пазари. Но по същество "Газпром" се завръща към този бизнес, който познава най-добре от всичко и който е най-лесен: добив на природен газ и доставката му по тръбопроводи.
Руският газов гигант вече няма амбиции, свързани с плановете да притежава цялата европейска верига от добива до потреблението. Той също така не иска да инвестира пари в скъпи технологии за втечняване на газ. Вместо това "Газпром" ще има обикновени търговски отношения с ЕС в областта на продажбата и покупката на природен газ. Именно така и трябва да бъде.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ