19 Март 2024вторник09:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Пловдив отново играят "Антихрист"

След 36 години 23-годишна дебютантка поставя прочутата творба на Емилиян Станев

/ брой: 11

автор:Пенка Калинкова

visibility 3249

В Пловдивския театър премиерно се играе "Антихрист" по Емилиян Станев, постановката е дебют на младата, 23-годишна Анастасия Събева. За втори път се представя в Пловдив "Антихрист", 36 години след първата реализация на Иван Добчев. Преди 36 години това си беше революция - да пресътвориш сценично великия роман на Емилиян Станев. Аз лично никога не съм смятал, че романът може да бъде представен като пиеса, пише акад. Петър Динеков, защото е наситен с много голямо мисловно, философско съдържание. Режисьорът Иван Добчев е проявил двояк кураж, казва проф. Атанас Натев. От една страна, той се е постарал да извлече от най-мисловното повествование в съвременната ни литература суровина за ярка, бих казал даже, натраплива театралност. От друга страна, блазнила го е мисълта да извиси спектакъла до литературния усет, с който Емилиян Станев като никой друг досега у нас обвърза исторически обстоятелства със съвременна дилема. Със свое мнение излиза и Хенинг Ришбитер, гл. редактор на сп. "Театър хойте": "Главното, което ще остане в мен, е това, че един извънстоличен театър прави постановка, за която спокойно мога да кажа, че е постановка на световно равнище." Сред зрителите и авторите на отзиви и рецензии са още Тончо Жечев, Владимир Каракашев, Димитър Стайков, Севелина Гьорова, Стоян Каролев, Любомир Тенев, Гочо Гочев, Иван Балабанов... Проф. Снежина Панова отбелязва и откривателското отношение на Пловдивския театър към националната ни литература и драматургия.
Днес ние можем да видим, че Пловдивският театър е решен да възстанови това свое реноме - след "Възкресение" по романа на Милен Русков дойде ред за нова версия на "Антихрист", а на път за сценична реализация на пловдивска сцена са и други заглавия от съвременната българска литература и драматургия.
Преди 36 години четирима актьори играеха Еньо/Теофил в различните етапи от живота му. Иван Добчев си спомня, че Емилиян Станев е харесал решението: "...мисля, му хареса много моето решение в "Антихрист" отделните етапи от живота на героя да се играят от различни актьори и в най-решителните сцени те всички, заедно, ще присъстват/отслужват, като в ритуал, откриването на заровения в лозята Христос, постигането на Таворската благодат или последната среща с Евтимий. Този разчетворен образ придаваше на спектакъла характера на икона, която проследява цялото житие - от рождеството до представянето." Четиримата актьори са Анри Ешкенази (Еньо), Милен Миланов (Теофил монахът), Стоян Миндов/Таньо Маринов (Теофил разбойникът), Николай Аврамов (Теофил жигосаният). Арма играе младата Анна Петрова, Лука - Никола Тодев, Евтимий - Георги Василев. Сценографското решение е на Нейко Нейков - "Особено силно впечатление ми направи сценографията, която е трипластова и много помага за пресъздаването на средновековната атмосфера." (Хенинг Ришбитер) В Националния преглед на българската драма и театър през 1979 г. работата на режисьора Иван Добчев, на сценографа Нейко Нейков, на актьорите Николай Аврамов, Милен Миланов и Никола Тодев е отличена.
В новата реализация на "Антихрист" главната роля е поверена на Васил Дуев, Евтимий е Симеон Алексиев, Арма - Елена Нацариду, старецът Лука – Красимир Доков. Съавтор на сценичната версия и автор на музиката - Асен Аврамов, сценография и костюми - Огняна Серафимова, хореография - Александър Манжуков. Решението на младата режисьорка Анастасия Събева е да пресъздаде историята по-наивистично, като притча, като приказка. Времето е подходящо отново да потърсим Бога и Дявола в себе си - всеки ги носи, всеки е между Дявола и Бога, казва тя, и да се опитаме да стигнем до Таворската светлина. Впрочем визуално да ни я представи прави опит Огняна Серафимова с много интересно сценографско решение. Жанрът наподобява средновековна мистерия, уточнява Асен Аврамов.
 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ