29 Март 2024петък16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП може да сезира КС за пенсионната реформа

Социалистите са против извършването на промени в системата без обществена дискусия

/ брой: 296

автор:Дума

visibility 10

БСП може да сезира Конституционния съд срещу набързо взетото решение за преместване на пенсионните вноски от частни фондове в НOИ, стана ясно след вчерашното заседание на НС на левицата. Преди пленума Мая Мaнолова заяви пред журналисти, че на пръв поглед се дава възможност за избор на хората, но от друга страна самият факт, че този избор може да бъде еднократен, създава много притеснения и въпросителни. "Не може едно такова решение, което се отнася за 4 милиона българи, за 7 млрд. лв., да бъде взето буквално на коляно, без никакви анализи. Не може такива промени да бъдат разгледани само на едно четене в парламента", поясни Манолова. По думите й, има очевидно нарушение на Конституцията, и от БСП ще настояват за пълен анализ и ревизия за състоянието на частните пенсионни фондове. Манолова разкритикува и поведението на президента, който за пореден път казал "а", не посмял да каже "б". Не му е стигнал куражът, не е за първи път, обобщи Манолова.
По-късно от БСП излязоха с позиция на Националния си съвет. Партията подкрепя решението за временното замразяване на възрастта за пенсиониране, но не застава зад повишаването на трудовия стаж. Възразяваме срещу вземането на важни решения по пенсионния модел без широка обществена дискусия по промените, заяви Янаки Стоилов. БСП предлага да се направи цялостна оценка и анализ на приетия преди 15 години пенсионен модел и обръща внимание на ролята на държавата за поддържане на солидарността в пенсионната система за осигуряване и гарантиране на пенсиите на българите. Настояваме за анализ на състоянието на пенсионните фондове, като за целта предлагаме в НС да се създаде временна комисия, обясни Стоилов. НС на БСП предлага на депутатите си да преценят политическите, икономическите и конституционните последици от приетите законови промени и да предприеме следващи инициативи и действия. До един месец националните съвети на съответните ресори към Националния съвет на левицата да внесат предложение за промени в пенсионната система.   
В неделя сутринта финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е готов на отстъпки за пенсионната реформа. По думите му, "ако се окаже, че е толкова страшно хората да имат избор, е склонен да отстъпи".
Народните представители приеха бюджет 2015 в нощта на петък срещу събота след 17-часово заседание. Припомняме, че точката, която скара управляващата коалиция, бе за пенсионната реформа. От нея стана ясно, че родените след 1959 година трябва да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Започналите първа работа пък трябва изрично да поискат допълнителното осигуряване да е в пенсионен фонд, иначе остават само в НОИ. Изключително оспорваната идея на ГЕРБ, неодобрена от коалиционните им партньори - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, мина с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ и двама независими. След това гласуване се заговори за коалицията БОСТАН (Бойко и Местан), която вече според форумите и социалните мрежи е явна. "На кое кафе се постигна договорката, кога се изпи това кафе? Стои въпросът кой ще подкрепи този текст, а не само кой го внесе", попита по време на дебатите председателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев. Само преди дни в декларация той обяви, че ако текстът бъде приет, това ще разклати много сериозно парламентарното мнозинство и стабилността на кабинета.
Въпреки, че АБВ гласуваха против, социалният министър Ивайло Калфин подкрепял промените в пенсионната реформа. По думите му забележките му са към начина, по който бяха приети предложенията - набързо и без достатъчно дебати.
 

Кънев и Борисов договарят среща между коалиционните партньори

Премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев са се срещнали вчера, за да обсъдят промените в пенсионния модел. По време на срещата двамата са се разбрали да бъдат проведени бързи вътрешнопартийни консултации между партиите коалиционни партньори. За това съобщи Кънев в профила си във фейсбук. "Добре е още преди Нова година или в началото на януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове", написа той. По пътя на прекия политически диалог ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор, съобщава Кънев.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ