19 Април 2024петък00:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов:

Продължаваме работата по "Южен поток"

Русия била склонна да разговаря за газов хъб, според енергийния министър Теменужка Петкова

/ брой: 295

автор:Дума

visibility 24

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщи БНР. Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта.
По време на срещата на върха Борисов е поискал и е получил отговор какво да прави България с "Южен поток". "Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение", обобщи той.
По думите му, "страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода, и да издаде разрешителните за строежа му".
Борисов уточни, че след това ще се чуе дали "Газпром" прекратява проекта. "Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен е премиерът.
"Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз", подчерта премиерът, който упрекна предишните управляващи в бездействие и в това, че не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни.
Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно затова - защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме, по междуправителственото споразумение, смята Борисов.
На въпрос на Евросъюза ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори: "Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам".
Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция.
Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция, заяви той.
По повод решението на Борисов за "Южен поток" говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви пред агенция РБК: "Ще съобщим своята позиция по-късно."
По-късно вчера от Министерството на енергетиката разпространиха съобщение за проведения телефонен разговор между министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак.
Петкова е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". За България това е важен проект, но той трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.
Теменужка Петкова е представила пред Новак предложението за изграждане на газов хъб край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток".
От своя страна министър Новак е казал, че Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Той е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.


Замразени са договорите за тръбите по морската част

Договорите за доставка на тръби и строителни материали за морската част на "Южен поток" са замразени, съобщи "Ведомости", като се позовава на свои източници. Проектната компания Stream Transport е замразила договора си с подизпълнителя - италианската Saipem.
В началото на декември италианската компания съобщи, че от проектната компания са отказали доставка на поръчани тръби, а сега вече договорът е замразен.
За строителството на първата тръба на газопровода са необходими 680 хил. тона тръби, отбелязва "Ведомости". Останалите подизпълнители, които трябва да доставят тръби и строителни материали - OMK и Europipe, засега не са уведомени за замразяване на договорите и заявяват, че работата по първата тръба продължава.
Част от оборудването за морската част на газопровода вече е произведено и складирано в България. Какво ще се прави с произведените тръби и другите материали компанията ни ще реши на среща с изпълнителите в понеделник, коментира източникът на "Ведомости". Информацията е била потвърдена и от източник в "Газпром". На срещата ще бъде обсъдено дали тръбите ще могат да бъдат използвани за строителството на газопровод към Турция.
Договорът за първата тръба на "Южен поток" (от общо четири) беше сключен и изпълнен, а обещанията са, че компаниите ще бъдат компенсирани. За втората тръба беше избран изпълнител, но договорът не е сключен и затова и няма да има налагане на санкции, категорични са източници на "Ведомости".

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ