24 Април 2024сряда09:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Столичната община реши да премахне паметника пред НДК

Общинските съветници от БСП се обявиха против отстраняването на монумента "1300 години България"

/ брой: 294

автор:Дума

visibility 9

Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да бъде премахнат от мястото, където се намира сега - в градината на НДК, а на негово място там да бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. От общо 45 общински съветници "за" гласуваха 42-ма души, "против" бяха трима, въздържали се няма. 
Считаме, че решението за местенето на паметника "1300 години България" не трябва да се взема днес, защото се съобразяваме с мнението на Съюза на архитектите, художниците и експертния съвет на Министерството на културата. Изразяваме и своята лична позиция, че местенето на паметника и неговите структурни елементи и построяването на мемориалните плочи е решение, което е необмислено и нелогично, не е в интерес на софиянци. Това каза по време на заседанието на СОС Милка Христова, общински съветник от БСП.
"Състоянието на "1300 години България" в настоящия момент не е добро и той не може да бъде харесван, но кой е виновен за това, какви грижи е положила Столичната община и следва ли заради нехайство паметникът да бъде премахнат", попита Христова. Според нея това е пряко посегателство върху историческата памет не само на София, но и като цяло на България. "Не може една историческа несправедливост, която е настъпила с премахването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, да бъде подменена с друга историческа несправедливост", обясни тя.
Христова допълни, че подкрепя идеята за възстановяване на мемориалните плочи и според нея паметникът трябва да бъде запазен и реновиран. "Абсолютно нецивилизовано е СОС да вземе решение да разруши един паметник", каза Милка Христова. По принцип левицата подкрепи възстановяването на мемориала на загиналите войници.
Според общинската съветничка на БСП решението за паметника пред НДК е политическо. Няма нищо политическо в едно демократично решение за премахването на един паметник, заяви синият Прошко Прошков. "Добре е Старчев да си вземе остатъците от паметника и да направи някъде другаде нов синтез от пластиките", грубо предложи той. Владимир Кисьов от СДС обаче направо си изпусна нервите. "Говорим си за един паметник, който всички наричат с името на орган", избухна синият съветник. "Вие сте едни рушители и вандали", ядоса се червената Милка Христова и сравни ситуацията с периода на турското робство, когато османците са рушали български църква, за да вдигат джамии.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 550

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ