03 Май 2024петък01:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Една пета от българите са под прага на бедността

51,1% от хората твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден

/ брой: 291

автор:Дума

visibility 18

Милион и половина или 21% от българите са били под линията на бедност през миналата година, сочат данни на НСИ, публикувани вчера. През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285,92 лв. средно месечно на лице от домакинство. Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица - 47,6%, като рискът от бедност при мъжете, останали без препитание, е с 0,2 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.
 Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1,5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование делът достига до 30,2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с висшистите, като делът на работещите бедни със средно образование е 5%.
Данните показват, че най-висок е рискът от сиромашия при домакинства с три и повече деца - 68,1%, като относителният им дял нараства спрямо 2012 г. със 7,1 процентни пункта. Относителният дял на бедните е най-нисък в семействата с трима или повече възрастни - 10,7%, и в тези с двама възрастни под 65 години - 13,8%.
Повече от половината от домакинствата -51,1%, твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. 4,2% от българите нямат пари за телефон, вкл. мобилен, 1,7% - цветен телевизор, 5,5% - автоматична пералня. 36,1 на сто от хората изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 45,0% се ограничават при отоплението на жилището си.
През миналата година най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали, съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София - 448 лв., следвана от област Перник - 388 лв. Най-много са бедните жители на Сливен - 31,6%, Видин - 31,2% и Пазарджик - 30,8%. Най-нисък е техният дял в Смолян - 14,1%, Кюстендил - 14,6% и Разград - 14,7%.
Кюстендил е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 9,2%, а с най-високо равнище е област Пазарджик - 30%. В Габрово жените са с най-ниско равнище на бедност - 14,0%, при 33,9% за област Сливен. Кюстендил се характеризира и с най-голямата разлика в равнището на бедност между мъжете и жените - 10,1 процентни пункта. В седем области - Габрово, Добрич, Разград, Силистра, София, Търговище и Шумен, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ