20 Април 2024събота05:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Като от филм на ужасите

За доклада за изтезанията на ЦРУ, или как бруталностите се съизмерват с морала и хуманизма

/ брой: 290

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1170

Че ЦРУ прилага изтезания, за да изтръгне показания от задържаните, не е новина. Отдавна се знае за тези т.нар. "интензивни методи на разпит", нееднократно международни и неправителствени организации са алармирали за техниките на работа на Централното разузнавателно управление на САЩ. От ЦРУ дори официално са заявявали, че са използвали "сурови методи на разпит". Докладът за техниките за разпит на ЦРУ след 11 септември 2001 г., оповестен миналата седмица от комисията по разузнаване в Сената на САЩ, обаче надминава всички очаквания - подходът към задържаните е бил още по-брутален. Документът от 500 страници, базиран на материалите от цялото разследване, които се съдържат в 6700 страници, разкрива ужасяващите методи на ЦРУ. Лишаване от сън в продължение на 180 часа плюс екстра от какви ли не извращения, поставяне в болезнени пози, държане в пълна тъмнина и постоянно оковаване в белезници, симулиране на удавяне. През ноември 2002 г. един от задържаните пък починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. И за това президентът Джордж Уокър Буш, който разреши тайната програма за задържане на около стотина души, за които се предполагало, че имат връзки с "Ал Кайда", е бил "напълно информран", както каза вицепрезидентът му Дик Чейни.

А доколко тези методи са били ефикасни във войната на САЩ срещу тероризма, част от която бе нахлуването в Афганистан и Ирак? Противно на изказванията на американски политици и на самото ЦРУ докладът категорично опровергава ефикасността на изтезанията, тъй като според него разузнаването е разполагало с тези сведения преди това. Но трябва ли изобщо да стигаме до въпроса за ефикасността, като преди това трябва да се запитаме може ли в една демократична и правова държава да се извършват такива бруталности? Съществува ли все пак допустима граница във войната срещу тероризма и докъде стига тя? Как тези жестоки методи на разпит се съотнасят с прокламирани ценности като морал и хуманизъм?
Безспорно атаките от 11 септември промениха света, изправяйки го пред нова заплаха, пред нов световен конфликт, но този път не между държави. Светът, начело със САЩ, започна своя поход срещу глобалния терор. От спечелването на тази война обаче сме много далеч. Ислямска държава продължава да се разраства паралелно с опитите да бъде възпряна. Помните клиповете с екзекуции на западни заложници от бойците на Ислямска държава. Дали не копират и не са отмъщение именно на жестокостите на ЦРУ? Британецът Моазем Бег, който е бил държан три години в американската военна база "Гуантанамо", смята, че има връзка между тези екзекуции и действията на ЦРУ. "Ислямска държава се роди в тъмницата Абу Гариб. Тя бе формирана в иракските затвори под американска окупация, които бяха прогнили от цялата тази омраза и жестокост", казва Бег. Пред "Русия днес" той разказва, че британските тайни служби и ЦРУ са работили в тясно сътрудничество след атентатите на 11 септември.
Именно съучастието на европейски страни в ужасните престъпления на американското разузнаване не бива да забравяме. Макар това съучастие да е документирано още преди десетилетие. През 2005 г. Съветът на Европа изиска от бившия шведски прокурор Дик Марти да изготви доклад за тайните затвори на ЦРУ в Европа. В 2 доклада от 2006 и 2007 г. той показва участието на десетки европейски държави при изграждането на мрежи за незаконно предаване на задържани на ЦРУ и при изтезания. Тези държави са Великобритания, Германия, Белгия, Италия, Гърция, Турция, Кипър, Испания, Португалия, Финландия, Швеция, Исландия, Дания, Австрия, Чехия, Хърватска и Албания. Европейските страни, участвали в операциите на ЦРУ, са били съучастници в нарушавания на човешките права, Женевската конвенция и Конвенцията против изтезанията на ООН...
Бившият полски президент Александър Квашневски пък публично призна, че в страната му е имало секретен затвор на ЦРУ, където са били измъчвани заподозрени във връзки с терористичната организация "Ал Кайда".
В известен смисъл прави чест на американските власти огласяванео на доклада, както и подкрепата от страна на американския президент Барак Обама, макар от част от републиканците в Сената да е имало доста възражения, а и държавният секретар Джон Кери да е поискал отлагането му заради опасностите от все по-разрастващата се Ислямска държава. Но какво ще последва? Ще понесе ли някой политик, шеф в ЦРУ, защо не и тогавашният президент Буш съответната отговорност? Или пък признат грях е половин грях... Не, това е недопустимо за страна, която има претенциите за предводител на нациите и нравствен коректив на останалия свят, страна, специализирана в "износа" на демокрация във всяка точка на планетата, където жестоко, според Чичо Сам, правата на човека са потъпкани...
"Тайните операции във външната политика на САЩ, несъмнено включващи убийства и мъчения, съществуват от 1945 г., много преди 11 септември 2001 г., когато просто бяха "легитимирани". Това е върхът на айсберга, който американските политици и общество трябва да видят в целия му ужас, за да се появи някаква надежда за морална промяна..." Такъв е коментарът по повод публикувания доклад на един американец на сайта на "Отворено общество" - фондацията, основана от Джордж Сорос...
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ