26 Април 2024петък11:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общество

Експертите разкриват с какво се гордеят руснаците и с какво се отличава техния патриотизъм

Любовта към родината

Все повече граждани на Русия се гордеят с родината си, сочат данните от последното социологическо проучване. И това се случва на фона на санкциите, наложени от другите страни, след присъединяването на Крим.

/ брой: 287

visibility 88149

Анастасия Витязева

Как руснаците възприемат родината си - това разясняват служителите на неправителствената изследователска организация „Левада център“. Оказа се, че 86% от жителите на Русия се гордеят, че живеят тук. Това е много висок показател, подобен на този от навечерието на финансовата криза през 2008 г. При това положителен отговор на въпроса „Гордеете ли се с днешна Русия“ дават 69% от запитаните. Такъв е процентът и на тези, които се чувстват свободни в руското общество. Половината от анкетираните заявяват, че гражданите трябва да подкрепят страната си, дори и да не е права. Едва 20% от запитаните се срамуват, заради случващото се днес в Русия. Преди 10 години такова чувство са имали 80% от руснаците. В проучването участват 1630 души от 134 градове и села в 46 региона на страната.
Заместник-директорът на„Левада център“, Алексей Гражданкин, уточни пред „Руски дневник“, че изследователите делят гордостта на два вида, които се определят според два въпроса. „Налице е гордост заради това, че живееш в родината – това е чувството на гордост от цялата история на страната, от нейните постижения. А има и друг вид гордост – от днешна Русия - казва социологът – Затова наблюдаваме разминаване в процентите“.
Благоденствието на хората, материалното благополучие и сигурността в бъдещето са основата за гордостта, твърди Гражданкин. Колкото икономическото състояние на страната е по-добро, толкова повече хора се гордеят с нея. Колкото по-безнадеждно изглежда бъдещето, толкова гордостта е по-малка.
За руснаците са важни не само материалното състояние на човека, но и разбирането за ролята на Русия в историята. “Руснаците разбират, че днес икономическото положение в страната е по-лошо от това в западните страни. Но се гордеят с историята си“ – казва социологът. Той отбелязва, че по времето, когато страната води борба за своето оцеляване, чувството на гордост бележи спад.
„А днес нивото на гордост сочи, че страната се е доближила до ролята, която Съветският съюз имаше в света. Това предизвиква чувство на гордост“ - обяснява Гражданкин.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ